Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRESNA PRIČA IZ BUČE

Naša novinarka snimila je mjesto najvećeg stratišta u Europi: Sad vidimo zašto je ovo ukrajinski Vukovar

Foto: Renata Rašović
1/6
06.10.2022.
u 14:11

Tijekom nešto više od mjesec dana okupacije od ukupno 419 osoba ubijeno je i 12 djece, a iza Putinove vojske ostalo je oko 3000 uništenih domova, kilometri ruiniranih cesta, tisuće uništenih sudbina, deseci tisuća izbjeglih i raseljenih duša.

Novinarka Večernjeg lista Renata Rašović među prvim je stranim reporterima koji su ušli u Buču, mjesto masovnog masovnog masakra ukrajinskih civila, ali i cestu na kojoj je ukrajinsko groblje tenkova, njihovu Trpinjsku cestu. Sad je jasno zašto događaje s ovog mjesta svi toliko uspoređuju s obranom Vukovara, grada heroja, u Domovinskom ratu. Veliku i potresnu ekskluzivnu reportažu iz Buče, u kojoj našoj novinarki pričaju o safariju na ljude koji su Rusi izvodili u ovom masakriranom predgrađu Kijeva, možete pročitati u Premiumu Večernjeg lista te je objavljena i u Obzoru Večernjeg. 

Foto: Renata Rašović

Ubojstva civila u Buči postala su simbol brutalnosti rata u Ukrajini, simbol zločina nad civilima počinjenih u trenutku kad je Rusija pokrenula neuspješan pokušaj zauzimanja ukrajinske prijestolnice nakon početka invazije 24. veljače. Nekoć miran gradić na periferiji Kijeva preko noći je postao poprište žestokih borbi. Predgrađe velegrada, nastanjeno srednje visokom građanskom klasom, nekoć poznato po ugodnom životu, postalo je poprište serije zločina nad građanima prije nego što su ruske trupe napustile grad.

 

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, zločin u Buči usporedio je upravo s Vukovarom u Domovinskom ratu. Uistinu, paralela je neizbježna. Tijekom nešto više od mjesec dana okupacije od ukupno 419 osoba ubijeno je i 12 djece, a iza Putinove vojske ostalo je oko 3000 uništenih domova, kilometri ruiniranih cesta, tisuće uništenih sudbina, deseci tisuća izbjeglih i raseljenih duša. Dvadeset i pet djevojaka u dobi između 14 i 25 godina prijavilo je da su ih ruski vojnici tijekom okupacije silovali.

Nakon ulaska ukrajinske vojske u grad, ubrzo je otkrivena i masovna grobnica u Buči, tik uz zidine crkve sv. Andrije apostola, u dijelu dvorišta ograđenog trakom, iza kojeg se naziru tragovi relativno svježe prekopane zemlje, na kojoj tek niče mlada trava. Na ulazu željezni križ, buketi cvijeća i zapaljene svijeće. U masovnoj grobnici pronađeno je 116 tijela, uključujući 30 žena i dvoje djece, ubijenih na najstrašnije načine.

Ključne riječi

Komentara 14

LA
lajh1985
14:54 06.10.2022.

Vukovar je Vukovar...oni imaju svoju borbu. Da je nama zapad dao toliko oruzja kao sto Ukri dobivaju nebi do onoga doslo

ZP
zeljko.posaric.9
15:03 06.10.2022.

Ova opet pljuca po Vukovaru, Škabrnji, ... Lovasu i mnogim drugim stratištima ne.rbskog stanovništva u Hrvatskoj.

A1
Anita_1
21:24 06.10.2022.

Nemojmo uspoređivati Vukovar s Ukrajinom,mi smo mi ,a Ukrajina je Ukrajina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije