Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može nositi nuklearnu bojevu glavu

VIDEO Nova prijetnja iz Rusije: U lansirni silos spustili još jednu golemu raketu

Moskva: Proba parade za Dan pobjede
Foto: Bai Xueqi/XINHUA
1/4
16.12.2022.
u 11:10

Prijetnja dolazi dan nakon što je više snimaka pokazalo kako još jedan projektil stiže u istu bazu i kako je umirovljeni ruski general rekao da bi Rusija trebala dati prednost napadu na London, umjesto Washingtona

Rusija je u četvrtak uputila novu nuklearnu prijetnju Velikoj Britaniji. Naime, spustili su drugu golemu raketu u lansirni silos. Snimku su objavili državni mediji, a na njoj se vidi kako se raketa Jars, koja može nositi nuklearnu bojevu glavu te dosegnuti mete u cijeloj Europi i u SAD-u, spušta u zemlju u bazi Kozelski. Ta se baza nalazi oko 250 kilometara južno od Moskve, prenosi Daily Mail.

Prijetnja dolazi dan nakon što je više snimaka pokazalo kako još jedan projektil stiže u istu bazu i kako je umirovljeni ruski general rekao da bi Rusija trebala dati prednost napadu na London, umjesto Washingtona.

- London je u susjedstvu... London je glavno leglo svih gadosti - rekao je general pukovnik Andrey Gurulev te naveo kako je Washington predaleko.

Zadnji put je Rusija pokazala svoje rakete Jars u listopadu kada je Vladimir Putin nadgledao godišnje nuklearne vježbe. Podmornice, nuklearni bombarderi i ruske nuklearne projektilne snage sudjelovale su u tim vježbama, pod nadzorom Putina u nuklearnom zapovjednom centru. Pukovnik Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog časopisa Nacionalna obrana, rekao je nakon toga da su vježbe bile proba za uništavanje Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Pukovnik Aleksej Sokolov, govoreći nakon premještanja prve rakete Jars, rekao je da su "komplicirane tehnološke operacije" trajale nekoliko sati. 

Raketa Jars ispaljena u sklopu ruskih vježbi u prosincu
Foto: Russian Defense Ministry Press O

- Važnost ove operacije leži u činjenici da će sljedeća raketa biti stavljena na borbenu dužnost prema planu. Domovina će dobiti još jedno nuklearno raketno oružje koje će omogućiti rješavanje bilo kakvih zadataka na strateškoj razini - rekao je, prenosi Daily Mail. 

Jars je modifikacija raketnog sustava Topol-M. U vježbi u listopadu, Rusija je navodno uvježbavala odgovor na zapadni nuklearni napad. Međutim, to nije najsuvremeniji ruski nuklearni projektil – to je Sarmat 2, čije je probno lansiranje Putin nadgledao još u travnju.

Komentara 51

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:59 16.12.2022.

London je glavno leglo svih gadosti - nemam kaj za dodati.

Avatar buffalobill
buffalobill
11:31 16.12.2022.

Ako krene sa atomskim oružjem odesmo svi u 3 lijepe.

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
12:00 16.12.2022.

Putin je već rekao da napad na Rusiju može značiti nuklearni odgovor. Ukrajinci/Amerikanci su ga potom napali duboko u Rusiji. Ovo rusko pokazivanje nuklearne moći je posljednja opomena normalnima. No Amerikanci će ga sad još jače napast da to konačno i ispali. To bi otprilike bio sadržaj jednog poglavlja knjige: Kako srušiti stari i uvesti novi svjetski poredak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije