Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Nisi znao je li to kamen ili geler, to je prštalo oko tebe i nisi svjestan šta te pogodi'

Već tijekom prvih dana napadnog dijela operacije Maslenica koja je započela 22. siječnja 1993. godine, odnosno operacije Gusar, neprijateljska 92. motorizirana brigada aktivno je djelovala na svim smjerovima napada, no ti pokušaji bili su razbijani i oslobađao se dodatni prostor
25. siječnja 2021. u 09:32 2 komentara 697 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Donosimo još jednu priču i videopregled detalja iz vojno-redarstvene operacije Maslenica koja je proteklih dana obilježila 26. obljetnicu. 

Peruća Obljetnica Peruće 'Nadao sam se da neće biti toliko zločina i da neće minirati branu, no oni su aktivirali eksploziv'

Već tijekom prvih dana napadnog dijela operacije Maslenica koja je započela 22. siječnja 1993. godine, odnosno operacije Gusar, neprijateljska 92. motorizirana brigada aktivno je djelovala na svim smjerovima napada, no ti pokušaji bili su razbijani i oslobađao se dodatni prostor.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji

Nakon četvrtog dana djelovanja, hrvatske snage dobile su zapovijed o zaustavljanju daljnjih napadnih djelovanja. U tom trenutku pristižu pojačanja iz ostalih okupiranih dijelova Hrvatske – iz Korenice, Bosne i Hercegovine, stigla je jedinica za posebne namjene Vukovi s Vučjaka, kao i Arkan sa svojim postrojbama. 

Naspram ključne točke obrane u Kašiću stajala je i dominantna kota Debelo brdo koje je desetljećima JNA utvrđivala, opremivši ga teškim topništvom koje je nesmiljeno zasipalo hrvatske položaje. 

U izmjeni iscrpljenih pripadnika 4. gardijske brigade, dolazi taktička skupina 3. gardijske brigade.

U jednom trenutku situacija s Kašićem djelovala je izgubljena, no 3. gbr, uz potporu ostalih postrojbi, razbija neprijateljske snage i zadržava ovu poziciju uz najveće pretrpljene gubitke jedne jedinice u VRO Maslenica. 

- Nisi znao ustvari kad minobacačka granata padne je li to kamen, geler... to je samo prštalo oko tebe, nisi bio svjestan šta te pogodi - rekao je Damir Vukelić, časnički namjesnik.

No ni naše elitne postrojbe nisu ostale dužne neprijatelju. U ovim borbama, uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici, pogiba i zapovjednik Vukova s Vučjaka, pukovnik Veljko Milanković.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji sa Studiom 23.

VIDEO Maslenica: Glavni pravac napada


 
SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar Belski
    Belski:

    Dnevi ponosa i slave, ali i teških trenutkov. Pozdrav vsim hrvatskim braniteljem.

  • Avatar NasaPosla
    NasaPosla:

    Pozdrav herojima s Maslenice!