Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nadao sam se da neće biti toliko zločina i da neće minirati branu, no oni su aktivirali eksploziv'

Peruća nije planirana i odobrena operacija GS OS RH, već reakcija na situaciju oko brane Peruća koja je nekontrolirano eskalirala
28. siječnja 2019. u 10:05 7 komentara 4304 prikaza
Peruća
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Obljetnica VRO Maslenica obilježena je 22. siječnja, a ovih se dana prisjećamo prve velike i značajne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Maslenica: Obrana položaja na Velebitu 1. gbr Domovinski rat 'Slušam da su stigli srpski dobrovoljci, žene im peku kolače... Rekao sam, bit će gadno'

Operacija 'Peruća' danas ima obljetnicu. Peruća nije planirana i odobrena operacija GS OS RH, već reakcija na situaciju oko brane Peruća koja je nekontrolirano eskalirala.

Neprijateljske snage su reagirale na VRO Maslenica nasilnim preuzimanjem kontrole nad branom Peruća i zauzimanjem i utvrđivanjem prednjih položaja prema Hrvacama.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji:

Ove snage su zatvorile preljevni kanal i podizale nivo akumulacijskog jezera, pri čemu je već od prije bila potvrđena informacija kako je brana minirana. Svakim danom nivo jezera se dizao, čineći prijetnju uništenja naselja u nizvodnom toku Cetine realnijom.

Pomoćni pravac, oslobađanje aerobaze Zemunik Domovinski rat VIDEO 'Bio je to najstrašniji dan. Dovukli su sve što su mogli, granate su padale kao kiša'

Bilo je nužno izvidjeti situaciju, no došlo je do presretanja jedne od izvidničkih grupa. Uslijedio je žestok artiljerijski udar snaga HV-a iz pravca Sinja, nakon čega su se neprijateljske snage panično počele povlačiti, aktivirajući eksploziv u brani.

Brzim ulaskom postrojbi HV-a u napušteni prostor, krenulo se u hitnu sanaciju i izbjegnut je najgori scenarij, urušavanja brane i vodene bujice koja je mogla zbrisati Sinj i sva naselja nizvodno. Uz brojna druga zlodjela, zbog davanja zapovijedi o uništenju brane, Ratko Mladić je osuđen u Hagu.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Maslenica: Glavni pravac napada

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Moramo napomenuti da je jedan časnik unprofora- IRAC ( ne englez) spriječio još veći nivo vode u jezeru, jer je kriomice podesio veći odljev vode..... kada pogledamo ovo pucanje brane u Brazilu i silno blato, zamislimo samo što bi bilo ... prikaži još!o da brana nije izdržala... inače , antifama za informaciju, četnici su postavili oko 25 TONA eksploziva.... vjerovatno u dogovoru sa Tuđmanom, reći će netko :P

 • zip123:

  Jos se Pupi nije obratio javnosti o ugrozenosti?Cudno.🤔

 • Avatar istovari
  istovari:

  A onda je uslijedio šok!