Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Beogradu

VIDEO Milanović Dačiću: Bit ćemo kolege i susjedi. Pomoći ćemo vam

Milanović Dačić
Davor Javorović/PIXSELL
16.01.2013.
u 08:28

– Hrvatska podržava Srbiju na putu prema EU, a Srbija će imati teži posao nego prethodne članice – rekao je Milanović nakon sastanka

- Odnosi između Srbije i Hrvatske su ključni za stabilnost u čitavoj regiji i zato je vrlo važno da dvije vlade surađuju na izgradnji dobrosusjednsih odnosa i u tom smislu ocijenjujem ovaj susret vrlo pozitivnim – kazao je nakon radnog susreta Ivica Dačić, te dodao kako je s hrvatskim premijerom dogovorio da se odnosi dviju zemalja "trebaju normalizirati nakon određenog zastoja".

- Razgovarali smo najprije o otvorenim pitanjima iz naše prošlosti, no ni jedno od tih pitanja osim možda posljednje presude haaškog tribunala nije novo, već su to pitanja o kojima se raspravlja dugi niz godina još od sredine 90-ih. Mi smo se dogovorili da se aktivira rad naših zajednička komisija koja postoje za svako od pitanja, ponajviše za probleme izbjeglih i raseljenih osoba i njihove imovine i stanarskih prava, pitanja nestalih osoba, procesuiranja ratnih zločina, utvrđivanje granica, pitanje međusobne tužbe pred međunarodnim sudom pravde, ali i mirovina i imovine poduzeća. Očekujemo da budu aktivirana sva ta tijela i da praktično radimo na njihovom rješavanju – kazao je Dačić dodajući da mi "želimo da postoji potpuno otvrorena tržišta dviju zemalja, da se naša vanjskopolitička razmjena poveća, a već sada je oko 700 milijuna eura".

Podržavamo europski put Srbije

Premijer Milanović mi je jasno rekao da Hrvatska podržava europski put Srbije. Znamo da ima pitanja o kojima ne dijelimo iste stavove i teme kojima u emocionalnom smislu pogađa u prošlost ali smo isto tako svjesni da moramo surađivati i da je nepojmljivo da postoje dvije zemlje koje žive u neposrednom susjedstvu a da nemaju razvijene odnose korisne za život svih građana. U najneposrednijoj prošlosti jedna od spornih tema je bila i presuda Haaškog tribunala no bez obzira na to očekujemo da svi koji su odgovorni za zločine prema srpskom ili hrvatskom narodu trebaju odgovarati. Stoga smo premijer i ja smo se dogovorili da nastavimo suradnju svih ministarstava – kazao je Dačić pa nastavio:

- Priča se o tome da je do ovog susreta došlo zato što je na tome inzistirao Bruxelles, ali ja mislim da je Bruxelles iznenađen što je do našeg susreta došlo tako brzo. Ovo je prije svega naša inicijativa jer smo smatrali da je neophodno da dođe do otopljavanja odnosa. Prošlost ne možemo izmijeniti ali možemo itekako utjecati na sadašnjost i budućnost.

Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je: - Došao sam u Beograd da vidim možemo li bolje, mi dvije susjedne zemlje iza kojih su teške godine koje dokazuju da politika nije samo razum nego i osjećaj. Među otvorenim pitanjima nema ničega novog, osim što smo izgubili pola godine. No, sva otvorena pitanja su iz nadležnosti Vlada. Ukoliko ima kakvih zapreka ulaganju srpskih tvrtki na hrvatskom tlu, tu smo da ih riješimo. I treće, Hrvatska podržava Srbiju na putu u EU, ne kao fraza nego zato što nam je to u interesu i zato što mislimo da je to dobro.

- Srbija će imati teži posao nego prethodne nove članice EU, iskustvo imamo, mentori ne želimo biti jer nismo voljeli mentorstvo nad sobom ali bit ćemo vam kolege i suradnici, pozvani ste obratiti se za pomoć. Pozivam cijelu regiju na suzdržanost u svemu što može negativno djelovati na bilo čije emocije. Nekim stvarima moramo pristupati hladnije – kazao je Milanović.

Tužbe za genocid

Odgovarajući na pitanje novinara, jesmo li bliži odluci o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, Dačić je kazao: - Nismo mogli izbjeći tu temu, ali danas nismorazgovarali kako riješiti taj problem. Bit će to tema za iduće razgovore ali ne bi bilo dobro čekati 2014. godinu kad ta tema bude aktuelna – kazao je Dačić, dok je Milanović kazao da to pitanje opterećuje naše odnose ali da ćemo tražiti partnersko rješenje, bez obzira što se radi o tužbama jedne države protiv druge za najteži oblik kršenja međunarodnog prava.

Na pitanje novinara da li je hrvatsko pravosuđe spremno na proceusiranje ratnih zločina, premijer Milanović odgovorio je da su nemili događaji nakon Oluje "hrvatska sramota i odgovornost" ali da ne treba pretjerivati.

- Ljudi koji su odgovorni za to su traženi, a mnogi od njih i proceusirani. Kao što znate u hrvatskim zatvorima nakon presuda hrvatskih sudova kaznu služe i neki visoki hrvatski vojni časnici i to je odradilo hrvatsko pravosuđe. Bio bih sretan da se nije dogodilo, ali dogodilo se. U grad Knin se vratilo jako puno naših građana srpske nacionalnosti i sigurno se ne bi vratili tako duboko u hrvatski teritorij da se ne osjećaju sigurnima, a to današnja Hrvatska pruža – zaključio je hrvatski premijer.

Nakon susreta u četiri oka dvojica premijera s delegacijama bila su na radnom ručku. Na njemu je sa srpske strane bio potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić i ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, a s hrvatske strane uz Milanovića bio je i zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

Na ovaj posjet gleda se kao na "zatopljenje" odnosa između dviju država koje su se "udaljile" nakon odlaska bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića s vlasti i hrvatskog priznanja Kosova.

Iz Srbije su dolazile i oštre reakcije nakon oslobađajuće haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Prvi sastanak visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije nakon mnogo vremena dogodio se u Dublinu, gdje su razgovarali hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i srpski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić.

Nema intoniranja himni, kao ni postrojavanja vojske

Posljednjih tjedana srpski premijer Ivica Dačić dijelom je promijenio retoriku prema Hrvatskoj te je izjavljivao da Srbija s Hrvatskom mora surađivati te da su Srbiji puno bliže Hrvatska i BiH nego neke druge zemlje.

Današnji susret nije službeni nego radni tako da nije bilo intoniranja himni i postrojavanja vojske.

– Ne očekujem da to po zaključcima bude povijesni sastanak već da ćemo se dogovoriti o daljnjoj suradnji i o svim pitanjima koja su nastala tijekom ratova. Nakon zahlađenja naših odnosa trebamo učiniti korake prema normalizaciji – rekao je Dačić u danima prije susreta u Beogradu.

>>Američki diplomat: Dačić treba prihvatiti presudu generalima

>>Dačić: Susret s Milanovićem bit će važan, ali ne i povijesni

>>Bruxelles pozdravlja prvi sastanak Milanovića i Dačića

>>Pusić: Nema racionalnog razloga za nesuradnju Hrvatske i Srbije

Komentara 306

ZI
Zir
09:12 16.01.2013.

Nema intoniranja himni kao ni postrojavanja vojske!!!!! ---------------------------------------------------------- a nije li radni sastanak mogao biti negdje drugdje? recimo u Budimpesti, Pristini, Podgorici, Skoplju?? kada se vec ne intoniraju himne, vjerojatno ce Milanovic doci u trapericama na radni sastanak, kao i i njegova pratnja?? koja sramota!!!

KE
keating17
10:34 16.01.2013.

16.01.2013. u 10:30h MENSA je napisao/la: Dobro je! U podne sunce neće nikome ići u oči! Milanović je mlađi, nabrijanjiji, o boljoj fizičkoj kondiciji.....nadam se da će biti brži....."kad povuku"! ........................................ sve me podsjeća na okršaj kod O.K. Corrala

Avatar cro1com
cro1com
09:24 16.01.2013.

Jadni li zemalja i premijera FUJ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije