Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vice Vukojević: Udba me pratila sve do 1990. godine

Nakon što je 2007. svjedočio u procesu protiv Krunoslava Pratesa Vukojević je, kaže, lažne optužbe za silovanje
24. ožujka 2015. u 21:19 97 komentara 6219 prikaza
vice vukojević
Foto: Boris Ščitar

Na sudu u Münchenskom u procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića svjedočio je Vice Vukojević, koji je na sud donio opsežnu dokumentaciju kao i svoj dosje iz nekadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti.

Govorio je o i o Drugom svjetskom ratu, kad se, kako kaže, komunizam i fašizam sručio na hrvatski narod i kad je nestalo 10 posto populacije. Govorio je i o dokumentaciji AVNOJ-a prema kojoj je, kaže, bilo određeno da nema kaznenog djela ako je nešto počinjeno u obrani interesa NOB-a.

Rekao je i kako je 1. općem saboru HDZ-a govorio o žrtvama Bleiburga i križnih puteva te o ubojstvima emigranata među kojima je najteži zločin bilo ubojstvo Brune Bušića. Vukojević kaže i kako je doživio niz progona zbog političkog djelovanja u bivšoj državi, bio je i u zatvoru. Udba ga je, kaže, progonila i pratila od 1959. do 1990. Nakon što je 2007. svjedočio u procesu protiv Krunoslava Pratesa doživio je, kaže, lažne optužbe za silovanje, o tome se pisalo u hrvatskim medijima, što je prema Vukojeviću povezano s njegovim svjedočenjem u slučaju Prates.

Perkovićev branitelj Anto Nobilo kaže kako se o tom spornom slučaju silovanja pisalo još 1999. u Feral Tribuneu i Nacionalu, dakle puno prije Vukojevićeva svjedočenja na sudu u Münchenu. Vukojević će u travnju nastaviti svoj iskaz na sudu.

>>Perkovićeva obrana zove za svjedoka šefa Ine Petra Flekovića

>>Još ne znamo tko je ubio Stjepana Đurekovića

Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • drugPlenky:

  Osobito zla žena u svemu tome, kako je naziva Vukojević, bila je Silvana Perica - novinarka Večernjeg lista, koja je, kaže Vukojević, umjesto da izvještava iz Ustavnog suda, izvjestavala o "silovanju". Vukojević podsjeća da "ta ista novinarka, piše i o ovom suđenju

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  kakva je to ljudina ,,, čak su mu vesna pusić, denis latin i dražen bošnjaković iz hdz-a podmetali silovanje, toliko su ovog čovjeka izmučili a jedini razlog je bio taj što Hrvatsku Vice voli više od sebe

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  čak ga je jugoslavenski sud obeštetio, rankovićevi panduri su ga oteli i maltretirali 60 dana