Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIZIRANI NEHAMMER I SCHALLENBERG

Verbalni napad Moskve na Beč: Ozbiljno sumnjamo u neutralnost Austrije

FILE PHOTO: Russian President Putin chairs a meeting with members of the Security Council outside Moscow
SPUTNIK/REUTERS
06.03.2022.
u 13:59

Austrija je vojno gledano neutralna država. Ali nikada nismo politički neutralni, ako se radi o poštivanju međunarodnog prava. Ali ni u kojem slučaju nismo neutralni prema nasilju i nikada nećemo šutjeti, ako je napadnut suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost jedne države, glasi odgovor Beča Moskvi

Službena Moskva jučer je najoštrije kritizirala politički vrh Austrije, prije svega saveznog kancelara Karla Nehammera i ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga, vezano za njihove izjave o ruskoj invaziji na Ukrajinu, izvještavaju danas austrijski mediji, pozivajući se na izvješće ruskog Ministarstva vanjskih poslova objavljenog preko društvenih mreža.

U izvješću MVP-a Rusija predbacuje Austriji da su “njeni dužnosnici proteklih dana davali jednostrane i zaprepašćujuće izjave vezano za situaciju u Ukrajini”. U nastavku se ističe kako je kancelar jedne, “ čini se neutralne Austrije”, Karl Nehammer 27. veljače u jednom TV intervjuu, kao i na konferenciji za novinare 1. ožujka “emocionalno proturuskom retorikom” napao rusko rukovodstvo, optuživši ga za “jednostrano razbuktavanje rata, povredu međunarodnog humanitarnog prava, te čak za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva”.

Uz to rusko Ministarstvo vanjskih poslova napominje kako je Nehammer izjavio da su “neutralnost Austriji nametnuli sovjetski komunisti poslije Drugog svjetskog rata”. U nastavku Moskva podsjeća Beč da je “Državni ugovor 1955. godine sa saveznicima bio moguć samo zahvaljujući oslobađanju teritorija ove zemlje (opp. Austrije) od strane Crvene armije, koja je za to platila visoku cijenu - s više od 26.000 poginulih vojnika”.

Moskva je također oštro kritizirala Schallenberga da je na konferenciji za novinare 1. ožujka optužio Rusiju da želi “razoriti sveukupnu europsku sigurnosnu strukturu”, proglasivši to “apsurdnim optužbama” austrijskog šefa diplomacije.

“Odlučno osuđujemo sve te neosnovane izjave i ocjene”, poručilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Uz opasku kako je “zdvojno kada se radi o neutralnosti Austrije”.

“Postoji znatna sumnja da je u posljednje vrijeme kvaliteta neutralnosti erodirala”, ustvrdila je Moskva, uz napomenu da će to “u budućnosti uzeti u obzir”. Na oštru kritiku Moskve odmah se je oglasio šef austrijske diplomacije Alexander Schallenberg.

“Austrija je vojno gledano neutralna država. Ali nikada nismo politički neutralni, ako se radi o poštivanju međunarodnog prava. Ali ni u kojem slučaju nismo neutralni prema nasilju i nikada nećemo šutjeti, ako je napadnut suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost jedne države. Protiv toga ćemo uvijek i na svim razinama odlučno nastupiti. Pridržavanje međunarodnog prava, posebno odredbi humanitarnog međunarodnog prava, za nas je crvena crta”, poruka je službenog Beča odaslana Moskvi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
15:42 06.03.2022.

Rusi opet muljaju. Pola Austrije oslobodili su Titovi partizani. I nije samo Rusija nego SSSR, znači i Ukrajina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije