Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODI SE I ZID SRAMA

Velimir Šonje o uvođenju eura: 'Problem je zaokruživanje cijena, ali i tome će se stati na kraj'

Velimir Šonje o uvođenju eura
Foto: PIXSELL
1/3
12.11.2020.
u 23:54

Također postojat će i zid srama gdje će potrošači moći prijavljivati sve one koji nepošteno zaokružuju cijene. Neće biti idealno, ali će se moći kontrolirati, dodao je.

Velimir Šonje danas je komentirao uvođenje eura u Hrvatskoj te rekao kako će najveći problem zasigurno biti zaokruživanje cijena, ali da će se i tome stati na kraj. 

- Treba prvo objasniti da u Hrvatskoj, gdje imamo kunu, 2007. godine pio sam primjerice kavu za sedam kuna, sada je pijem za deset kuna. I tom rastu cijena razlog kao i u Sloveniji nije euro, nego je razlog inflacija i druge ekonomske promjene. Kada govorimo u uvođenju eura taj eket je izmjeren i on iznosi 0.3 posto. 

- Ono gdje nastaje problem je zaokruživanje cijena, ali tome će se stati na kraj da se spriječi taj efekt zaokruživanja tako da se uvode dvostruke kotacije cijena. Također postojat će i zid srama gdje će potrošači moći prijavljivati sve one koji nepošteno zaokružuju cijene. Neće biti idealno, ali će se moći kontrolirati, dodao je. 

Rekao je i kako je plan Vlade i HNB da ljudi budi mirni zbog dovođenja posebnog zakona koji će urediti pitanje kredita, navodi RTL.

- Sva konverzija je besplatna. Nema tu nikakvog rizika i nikakvog troška, ništa se suštinski neće promijeniti. 

- Još jedna stvar govorimo da je 1.1. 2023. gotova stvar, alo to ne visi o nama. O tome odlučuje Vijeće europske unije ako zadovoljimo uvjete, ali to ćemo tek vidjeti, dodao je. 

Šonje je rekao kako će plaće porasti ako budemo produktivniji i ako naše gospodarstvo bude raslo. 

- Euro nije čarobni štapić koji će to donijeti. Euro je prilika, ali kao u nogometu tu priliku treba iskoristiti. 

Šonje je rekao kako mu kune neće nedostajati. 

- Meni neće kune nedostajati, pamtim mnoge valute. Kuna se stapa u euro područje i kao što se HNB udružuje s drugim središnjim bankama, tako da bih ja rekao da ni taj monetarni suverenitet ne nedostaje. Meni kuna neće nedostajati, navodi. 

Komentirao je i odluke našeg Stožera.

- Stožer je osvijestio da troškovi, pritom ne mislim samo na ekonomske nego i na socijalne i psihološke troškove. Trošak je kad djeca ne idu u školu. Treba uravnotežiti zdravlje, sigurnost i slobodu na jedna pametan način. Teško je to uravnotežiti i ja im za sada nemam tu što zamjeriti, zaključio je. 

Ključne riječi

Komentara 7

HE
Hejterkojimrzisve
00:02 13.11.2020.

Znamo kako to kod nas ide: Kruh od 5 kuna sad ce kostat 5 euro dok ce se place i dalje isplacivati u kunama ...

BR
Branitelj2020
02:30 13.11.2020.

REFERENDUM.

ZD
zdravko238
13:30 13.11.2020.

Znaci li ovaj članak da se sada iŠonje (Arhivanalitika d. o. o.) pridruzio vladinim Trabantima, odnosno da ima (ugovor_dogovor) sa HNB o reklamiranju i uvjeravanju javnog mnijenja kako ce sve biti bajno uvodjenjem eura, a otrajnim rizicima i opasnostima kakoo gradjanima Grvatske tako i nacionalnom ekonomijom ni slova. Samo referendum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije