Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO DETALJE ZAMJENE VALUTE

Prva dva tjedna plaćat će se i eurima i kunama, sve konverzije besplatne

Brojanje novaca
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
11.11.2020.
u 18:42

Guverner HNB Boris Vujčić više puta je kazao da Hrvaska može očekivati euro 2023. godine

Mjesec dana nakon što Vijeće Europske unije da zeleno svjetlo za uvođenje eura i utvrdi tečaj po kojemu će se provesti konverzija, domaći će trgovci morati početi iskazivati cijene u kunama i eurima. Obveza dvojnog iskazivanja cijena trajat će godinu dana od uvođenja eura. Taj će potez omogućiti lakše otkrivanje trgovaca i pružatelja usluga koji su neopravdano povećali ili neispravno preračunali cijene u euro, predviđa se Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom koji ide u javnu raspravu. Guverner HNB-a Boris Vujčić uvjeren je da će Hrvatska biti spremna za euro za dvije godine, odnosno 2023., neovisno o pandemiji korone.

Obje valute samo dva tjedna

Plan zamjene predviđa da će građani samo u prva dva tjedna, počevši od dana uvođenja eura, moći plaćati s obje valute, kunama i eurima, ali trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima. Trgovac u prijelaznom razdoblju u jednoj transakciji neće morati primiti više od 50 komada gotovog novca kuna. Nakon dva tjedna, euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja Hrvatskoj.

– Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da među građanima postoji bojazan da će uvođenje eura dovesti do snažnog jednokratnog porasta cijena. Međutim, iskustva država koje su već uvele euro pokazuju da su takvi strahovi neutemeljeni, posebice ako nadležna tijela poduzmu adekvatne mjere da zaštite potrošače. Obveza dvojnog iskazivanja cijena ključna je mjera za sprečavanje neopravdanog povećanja i neispravnog preračunavanja cijena, predviđa vladajuća ekipa.

Foto: Večernji list

Ministar financija Zdravko Marić kaže da će zaštita potrošača biti u prvom planu tog procesa. Građani će biti u prilici podnositi prijave zbog neispravnog preračunavanja cijena, a imena takvih tvrtki bit će javno objavljena. Uvođenjem eura, uvjeren je vrh izvršne i monetarne vlasti, domaće će gospodarstvo ostvariti brojne koristi. Valutni rizik u eurima, kojemu je izložena većina dužnika, potpuno će nestati, međunarodna razmjena s članicama europodručja bit će olakšana jer neće biti potrebe za čestim zamjenama kuna u eure i obratno, zaduživanje će postati povoljnije, a otpornost gospodarstva na vanjske šokove povećat će se. Sve navedeno pridonijet će poboljšanju poslovne i investicijske klime. Konverzija gotovog novca, depozita, kredita i cijena provodit će se bez naknade.

U postupku konverzije, gotov novac, cijene i svi ostali iznosi iskazani u kunama preračunavat će se u eure primjenom fiksnog tečaja konverzije iskazanog u punom brojčanom iznosu, dakle uključujući svih njegovih pet decimala, i potom zaokruživanjem dobivenog iznosa na dvije decimale. Preračunavanje iznosa primjenom skraćenog oblika fiksnog tečaja konverzije neće biti dopušteno. Dosad je praksa bila da Vijeće EU uredbom neopozivo utvrđuje fiksni tečaj zamjene valute otprilike šest mjeseci ranije. Međutim, Vijeće EU tu odluku može donijeti i kasnije, primjerice dva ili tri mjeseca uoči dana uvođenja eura. Glavnina transakcija zamjene provest će se tijekom prva dva tjedna od trenutka uvođenja eura.

Foto: Večernji list

U HNB bez ograničenja

U prvih šest mjeseci banke će zamjenu gotovog novca pružati bez naknade, a sljedećih šest mjeseci moći će zaračunavati naknadu. Gotov novac kuna moći će se u prvih šest mjeseci bez naknade zamijeniti u eure i u poslovnicama Fine te Hrvatske pošte. Nakon godine dana, središnja banka će uslugu zamjene gotovog novca obavljati bez naknade, i to novčanica bez vremenskog ograničenja, a kovanog novca do isteka tri godine od dana uvođenja eura. Konverzija kunskih sredstava na računima u bankama provest će se trenutačno na dan uvođenja eura. Sva kunska sredstva na tekućim, žiroračunima i štednim računima kod domaćih banaka bit će pretvorena u eure bez naknade na sam dan uvođenja eura. Vijeće je jučer upućeno i u provedbu reformi i akcijskog plana za euro, a premijerov savjetnik Zvonimir Savić naveo je da je dosad provedeno jedanaest od ukupno 65 aktivnosti iz plana za administrativno rasterećenje gospodarstva u ovoj godini te 15 od ukupno 50 mjera iz plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u ovoj godini.

Foto: Večernji list

Od dana uvođenja eura svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima. Uvođenje eura neće nužno iziskivati izmjene postojećih ugovora o kreditu, bez obzira na to je li riječ o kunskim kreditima ili kreditima s valutnom klauzulom u eurima, jer će pitanje njihove konverzije biti regulirano zakonom o euru. Konkretno, taj će zakon propisati da ugovori o kreditima ostaju na snazi, a iznosi iskazani u kunama u tim ugovorima smatrat će se iznosima u eurima, pri čemu će se iznosi preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije bez ikakve naknade za dužnike.

Ako je kamatna stopa na kredit fiksna, ta će se stopa nastaviti primjenjivati i nakon uvođenja eura. S druge strane, ako je kredit bio ugovoren s promjenjivom kamatnom stopom vezanom uz određeni parametar, prema odredbama zakona o euru taj će parametar biti prema potrebi modificiran, što će se regulirati zakonom o euru. Pritom se financijski položaj dužnika neće smjeti pogoršati. Banke će svoje bankomate morati opskrbiti novčanicama eura i softverski prilagoditi tako da do dana uvođenja eura isplaćuju samo kune, a nakon toga isključivo eure. U roku od 48 sati od uvođenja eura svi bankomati trebali bi isplaćivati eure.

Ključne riječi

Komentara 172

Avatar Behemot
Behemot
19:00 11.11.2020.

A tko nas je pitao želimo li euro?

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
18:59 11.11.2020.

Novac je znak državnog suvereniteta. HDZ,znak lopovluka ukida dio suvereniteta,uvođenjem Eura protiv volje hrvatskog naroda.

PO
povratak
18:59 11.11.2020.

Referendum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije