Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTITAO MU I PUTIN

Oženio se sin čečenskog predsjednika Kadirova, ulice Groznog blokirane i ispražnjene

FILE PHOTO: Head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov attends an inauguration ceremony in Grozny
Foto: Chingis Kondarov/REUTERS
1/3
08.03.2023.
u 09:01

Ahmat Kadirov ima tek 17 godina, no njegovo vjenčanje nije neuobičajeno jer na sjevernom Kavkazu još uvijek postoji običaj stupanja u brak u vrlo mladoj dobi

Bio je to neslužbeni sastanak na kojem je unuk prvog predsjednika Čečenske Republike razgovarao s Putinom o politici prema mladima u regiji. Međutim, većim dijelom razgovaralo se o Ahmatu Kadirovu. Putin je pričao Ahmatu o svom djedu, o tome kojih se načela držao i kako je vidio budući miran život. Putin je čestitao Ahmatu na predstojećem vjenčanju - pohvalio se čečenski predsjednik Ramzan Kadirov na društvenoj mreži Telegram.

Susret sedamnaestogodišnjeg Ahmata Kadirova s Putinom dogodio se neposredno prije Ahmatova vjenčanja, za koje su čečenske vlasti dale više od sto tisuća rubalja. Mladenci su za mjesto vjenčanja odabrali Grozni, glavni grad Čečenije. Zbog velike pompe blokirali su nekoliko ulica i zabranili fotografiranje i snimanje.

 

"Nažalost, ne znam više detalja ovog zanimljivog susreta, jer nisam o tome razgovarao s Ahmatom zbog naših običaja i tradicije strogih odnosa između oca i sina. Ahmat je na kraju sastanka zahvalio predsjedniku u ime cijele čečenske mladeži”, dodao je čečenski čelnik. Ahmat je nakon svog oca prva osoba koja se u posljednjih 20 godina sastala s Putinom u ime Čečenije.

Povodom vjenčanja bilo je organizirano raskošno slavlje u Groznom. Unatoč zabrani snimanja, na društvenim je mrežama osvanuo video koji prikazuje kolonu luksuznih automobila. Za snimanje je bila potrebna prilična hrabrost jer su prije vjenčanja policajci obilazili kuće i upozoravali stanovništvo na zabranu.

Ahmat je jedan od 14 Kadirovljeve djece. Mediji su nedavno špekulirali o Ahmatovu nasljeđivanju oca koji je navodno teško bolestan. Ahmat bi čak mogao zamijeniti čečenskog vođu.

Obitelj Kadirov politički je aktivna u Čečeniji od 1990-ih. Prvi predsjednik iz ove obitelji bio je Ahmat Kadirov stariji, koji je postavljen uz pomoć Rusije. Njegov sin i sadašnji predsjednik Ramzan Kadirov obnaša dužnost u Čečeniji od veljače 2007. i vrlo vjerno surađuje s Ruskom Federacijom, čak i u slučaju napada na Ukrajinu. Ramzan Kadirov proglasio je rat u Ukrajini džihadom i pozvao sve muslimane svijeta da se pridruže borbi na strani Rusije.

Kako je objavljeno u rujnu 2022., Sergej Kravtsov, ruski ministar obrazovanja, podržao je inicijativu da se tada 16-godišnjeg Ahmata Kadirova imenuje čelnikom vijeća za djecu i mlade ‘Pokret prvih‘. Ministar Kravtsov tada je obećao i da će podržati Kadirova mlađeg u svakom mogućem pogledu.

Inače, na sjevernom Kavkazu još uvijek postoji običaj stupanja u brak u vrlo mladoj dobi. Iako se prema ruskim propisima maloljetne osobe ne mogu vjenčati, lokalne vlasti mogu odobriti vjenčanje već sa 16 godina. No u Čečeniji još uvijek ima slučajeva stupanja u brak s tek 14 godina.

VIDEO Dokumentarac 'Ukrajina: Godinu dana poslije'

Komentara 2

TM
trade_mark
10:29 08.03.2023.

tako će za par godina i u hrvatskoj, kad andrejev sin krene na prvu pričest - blokada u cijelom zagrebu. kad andrejev sin slavi 18. rođendan - blokada u zagrebačkoj županiji. kad se andrejev sin bude ženio - blokada cijele hrvatske. živio hadeze!

BE
Berri
10:59 08.03.2023.

Mlada ima 14 godina, a on 17. ako se deca vole ko smo mi da im branimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije