Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SOS za zdravstvo'

Veliki prosvjed: 'Je li ovo liječničko proljeće? Plenkoviću, spasite hrvatsko zdravstvo'

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/29
18.03.2023.
u 12:49

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu

Pod geslom "SOS za zdravstvo", pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Prosvjed su organizirali Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk. Nezadovoljni su jer Ministarstvo zdravstva nije ispunilo njihove zahtjeve te ne rješava nagomilane probleme u sustavu. 

Liječnici su na prosvjedu pozvali premijera Andreja Plenkovića na djelovanje i poručili mu: "Spasite hrvatsko zdravstvo". Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

Tijek događaja:

12:45 - Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić uvodno se osvrnuo na priopćenje ministra Vilija Beroša.

"Nisam mislio spominjati ministra, ali objavio je priopćenje u kojem je žestoko napao prosvjed i HLK. Moja poruka ministru Berošu je: I vi ste liječnik, pročitate Statut Komore. Ona zastupa prava i štiti interese liječnika. To će činiti bez obzira na vaše napade", rekao je.

"Najponosniji sam čovjek na svijetu. Ponosan sam na sve vas iz cijele Hrvatske, na sve nas jer smo prepoznali važnost ovog trenutka. Ova slika tisuća bijelih kuta govori više od svakog priopćenja. Ova slika govori svima da nam je dosta, pokazuje zajedništvo i odlučnost", tvrdi.

"Želimo liječiti naše ljude. Nemojte nas tjerati iz naše prekrasne zemlje. Netko je rekao da iza nas stoji politika, politička stranka. Naša stranka je hrvatsko zdravstvo, liječnici i naši pacijenti. To je naša stranka", rekao je. 

"Vrijeme šutnje je završilo. Sustav nam se urušava pred očima. Nastavi li se ovako, građani više neće imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Hoćemo konkretna djela, na potezu je Vlada RH, na potezu je premijer Andrej Plenković", naveo je te pozvao kolegice i kolege da ne odustaju. "Naša borba ide dalje. Snaga je u zajedništvu", zaključno je rekao Luetić.


12:39 - Ivana Šmit, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika, kazala je kako ovo nije skup samo liječnika. Posebno je naglasila što je i mnogo djece došlo s roditeljima. 

"Bijele kute ispunile su Markov trg, a neki su mislili da nećemo uspjeti. E, pa jesmo", navodi.

"Sile i prisile nikada nisu donijele dobre rezultate. Nitko ne želi ući u sustav u kojem već sutra ne znate što vas čeka. Nas neće imati tko zamijeniti na našim radnim mjestima", kaže te zaključuje: "Ne želimo prazne sastanke. Želimo konkretna djela".


12:30 - Iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske obratio se Marin Smilović. "Kao mladi liječnik osjećam se počašćeno što sam dio ove borbe", ustvrdio je uvodno.

"Unatoč predanom radu, zdravstveni sustav raspada se pred našim očima", kazao je pa dodao: "Godinama smo pognutih glava slušali da moramo biti zahvalni što uopće imamo posao". 

"Samo zajedno možemo postići bolju budućnost. Ne odustajmo dok se ne prihvate svi naši zahtjevi", zaključuje Smilović.


12:22 - Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatskih liječnika obiteljske medicine, ističe kako su se okupili kako bi sačuvali opstojnost liječničke struke.

"Želimo administraciji poručiti da se uhvati posla za koji svi mi plaćamo. Ovdje smo jer želimo premijeru Andreju Plenkoviću reći da je nešto strašno trulo u zdravstvenom sustavu i da je nama toga dosta. Ministar Beroš ne želi ovo čuti, njega ne zanimaju problemi", kaže.

Zaključno je poslala poruku ministru Berošu: "Prepustite posao nekome tko zna, želi, razumije i može".


12:10 - Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, obratila se okupljenima na prosvjedu te istaknula kako joj je drago vidjeti toliko ljudi.

"Proljeće dolazi, mi smo tu liječnici. Je li ovo liječničko proljeće", upitala je. Kako ističe, problemi u zdravstvu su kronični, a situacija akutna. Istaknula je neke ključne probleme pa se osvrnula na komentare kako je u Hrvatskoj sve manje stanovništva, a sve više liječnika.

"Iz Hrvatske odlaze mladi. Oni su nisu trebali puno zdravstvenih usluga, ostali su nam stariji, sve bolesniji i s puno dijagnoza. Pri odlasku mladih, boli nas i što odlaze naši mladi kolege", ističe. 

"Okupili smo se da pošaljemo poruku politici, onima koji imaju moć i alate. Počnite rješavati probleme. Krenite u spas hrvatskog zdravstva", navodi Čulinović-Čaić te dodaje kako je zdravo zdravstvo u interesu svih građana. "Ideologije su nebitne. Ne zanima nas politika, ne zanimaju nas stranke. Obraćam se osobi na kojoj je sada potez, osobi koja danas može učiniti dobro djelo koje će pamtiti generacije. Premijeru Plenkoviću, spasite hrvatsko zdravstvo", ustvrdila je.


11:52 - Liječnici se okupljaju na Trgu sv. Marka. Odjeveni su u bijele kute i nose transparente, a na nekima od njih piše: "Borba za naša prava je borba za vaše zdravlje!", "Zdravstvo je tema! Premijeru, vi ste na potezu", "Plenkoviću, zašto šutiš?".

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
1/22

11:31 - Uoči početka samog prosvjeda, Ministarstvo zdravstva oglasilo se priopćenjem. Priopćenjem je poslana poruka prosvjednicima da prepoznaju napore Vlade i ministarstva u toliko nužnom reformiranju zdravstvenog sustava te da "ako stvarno žele strukturne promjene u sustavu, da se priključe nastojanjima u reformiranju zdravstvenog sustava, prvenstveno zbog pacijenata, ali i svih djelatnika u njemu".

>> OPŠIRNIJE


10:37 - U 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva.   

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše "S.O.S. za zdravstvo" i transparentima "Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati", "Nema odmora dok traje obmana", "Zadovoljni liječnici - zadovoljni pacijenti".


08:40 - Zbog održavanja prosvjeda, od 10.45 do 11.45 sati bit će obustavljen tramvajski promet u užem centru grada. 

>> OPŠIRNIJE


08:35 - Busevi doktora i studenata medicine krenuli iz svih krajeva RH na prosvjed u Zagreb. Dolaze doktori iz Pule, Rijeke, Splita, Osijeka, Slavonskog Broda, Čakovca, Varaždina, Koprivnice.

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
1/6

08:30 - Ministar Vili Beroš je proteklih dana više puta ponovio da je prosvjed legitiman, ali nije put za rješavanje problema. Rekao je da liječnici prosvjeduju za svoja materijalna prava iako, po mišljenju mnogih građana, "žive jako dobro”, da su im primanja povećana za 43 posto od 2016. godine, a više od 2000 liječnika ima veću plaću od premijera.

Dodao je kako ne negira da postoje problemi u sustavu, ali o njima, kaže, treba razgovarati. "No, za dogovor je potrebna dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja", poručio je upozorivši na iskreni manjak želje i volje da se stvari riješe pregovorima i razgovorom.

Podršku Berošu ranije su pružili Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska udružba obiteljskih liječnika i Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ). Direktor UPUZ-a Dražen Jurković nazvao je prosvjed "pučističkom metodom", te posebno doveo u pitanje primjerenost sudjelovanja pojedinih udruga koje imaju javne ovlasti, aludirajući na Liječničku komoru.


08:25 - Prosvjednici od premijera i Vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto. Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika.

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana. Nezadovoljni liječnici ističu preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje njihovih zahtjeva. Smatraju da su njihovi zahtjevi premašili razinu resornog ministarstva pa će ih uputiti izravno premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi. Prosvjed se održava samo dan nakon što su u Saboru doneseni ključni zdravstveni zakoni koji će, po najavama ministra Vilija Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sustava. 

Komentara 13

DU
Deleted user
18:05 18.03.2023.

Ne može Beroš sad stvoriti čarobni štapićem medicinsko osoblje. To se razmišlja odmah čim se vidi da ne štima.

Avatar Bruno
Bruno
18:10 18.03.2023.

Sve to organizira "oporba, MostSDP, ako nemaju nista drugo onda napad na proracun, proizvesti troskove, naj radje bankrot drzavi kako bi oni zavladali

AL
Aliceinwonderland
19:21 18.03.2023.

Svaka cast na prosvjedu !!! Upoznala sam mnogo predivnih lijecnika,pozrtvovnih i vrijednih. Zasluzuju sve najbolje za svoj rad i poziv koji nije nimalo lagan. I da ,nase zdravstvo se raspada pred nasim ocima i da napokon netko ukaze na stvarnee probleme. Ovo nije samo borba za vece place ,ovo je borba i za nas korisnike koji ce malo pomalo izgubiti najvecu vrijednost koju imamo a to su besplatne zdravstvene usluge. Puno toga je trulo u nasoj predivnoj zemlji, nisu se nasi ocevi,sinovi i muzevi za to borili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije