Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NURA BAZDULJ-HUBIJAR, POBJEDNICA PROŠLOGODIŠNJEG NATJEČAJA IZDAVAČKE KUĆE V.B.Z. ZA ROMAN “KAD JE BIO JULI”

Velika naklada uz pomoć Večernjaka

bih_nura.jpg
import
27.01.2006.
u 18:37

Iako je studirala medicinu i radi kao specijalist medicinske mikrobiologije, Nura Bazdulj-Hubijar proslavila se u svijetu književnosti. U njezinu literarnom opusu prevladavaju romani. Posljednji od njih, epistoralni roman o Srebrenici “Kad je bio juli”, prošle je godine osvojio vrijednu nagradu zagrebačke izdavačke kuće V.B.Z.

Radi se o najznačajnijoj nagradi na području bivše Jugoslavije jer pobjednik dobiva 100.000 kuna te mu se omogućuje visoka naklada po niskoj cijeni. Takva naklada omogućena je zapravo zbog suradnje V.B.Z.-a i Večernjeg lista. Tako se roman “Kad je bio juli” može i sada kupiti na kioscima po vrlo povoljnoj cijeni.

“Kad je bio juli” Nure Bazdulj-Hubijar priča je o dječaku Mirzi koji piše pisma mrtvome ocu o događajima iz 1995. u Srebrenici. No ona se lako čitaju zapravo kao bolno precizna pisma upućena Svijetu, što pojačava dojam o ljudskoj povijesti kao povijesti klanja.

– Roman sam napisala u jednome dahu, za pet, šest dana. Sjela sam 16. ili 17. svibnja i bila gotova 22. svibnja. U njemu su utkane velike emocije. Gledala sam snimke iskopavanja masovne grobnice u Suhoj pokraj Foče. Vidjela sam kad su iskopavali majke koje su u rukama držale djecu. Moja knjiga zasnovana je na emociji, fikciji, a u njoj je i dosta dokumentaristike – kaže autorica o svome nagrađenom romanu.

Roman “Kad je bio juli” pobijedio je u jakoj konkurenciji od čak 97 radova pristiglih na natječaj. To je dosad najveći broj neobjavljenih romana u V.B.Z.-ovu natječaju, što dokazuje da dobra nagrada stimulira ljude na pisanje.

– Iskreno kazano – očekivala sam nagradu. Prijavila sam se, a kad se prijavite na neki natječaj onda očekujete pobjedu. No konkurencija je bila strašna pa o tome nisam razmišljala dok nisam saznala da sam ušla među deset.

Ove godine su u V.B.Z.-u bili vrlo oprezni. Do posljednjeg trenutka nisam znala da sam pobijedila, ali sam cijelo vrijeme razmišljala pozitivno. Moja knjiga je dobra i vjerujem da bi i bez ove nagrade našla put do čitatelja – kaže Nura Bazdulj-Hubijar.

Zanimljivo je da su knjige te autorice najprodavanije u BiH nakon djela Ive Andrića, Meše Selimovića, Zuke Džumhura i Miljenka Jergovića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije