Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret najmoćnijih

Velika Britanija zove G20 u pomoć

Britain's Prime Minister David Cameron hands his jacket to Karen Brady as he delivers a speech on the European Union to workers and guests at the headquarters of O2 in Slough, west of London, Britain, February 23, 2016. REUTERS/Peter Nicholls
Foto: Reuters/PIXSELL
27.02.2016.
u 12:17

Brexit bi gurnuo svijet u novu recesiju, pokazuje najcrnji scenarij

Iako se održava u kineskom Šangaju, sastanak G20, predstavnika dvadeset najjačih gospodarstva svijeta, dobar dio svoga vremena posvetio je događajima na sasvim suprotnom kraju planeta. I to događajima koji se još nisu ni dogodili.

Naime, britanski ministar financija George Osborne zatražio je od skupine G20 da upozori na opasnost od brexita, odnosno britanskog izlaska iz Europske unije o kojemu će Britanci glasovati na referendumu 23. lipnja.

Podijeljena vlada

Britanska vlada već je pozvala predstavnike velikih tvrtki i korporacija da javno podrže ideju britanskog ostanka u Europskoj uniji, a uvjerili su i Međunarodni monetarni fond da se javno opredijeli u istom smjeru.

Iako je premijer David Cameron protiv izlaska Velika Britanije iz Europske unije, među najglasnijim zagovornicima brexita u ovome trenutku šest je ministara iz njegove vlade, koji imaju slobodu samostalnog djelovanja i javnog istupanja, te gradonačelnik Londona Boris Johnson. Oni drže kako bi britansko gospodarstvo procvalo kada bi izašli iz Europske unije.

Cameron i ostali ministri, među kojima je i ministar financija Osborne, s druge se strane grčevito bore za suprotan cilj: ostanak Britanije u Uniji, a pri tome se nadaju da će im podrška skupine zemalja G20 dobro doći.

Zaključci sa skupa u Šangaju tek će biti objavljeni, no gotovo je izvjesno kako će spomenuti i mogućnost da brexit, u najgorem scenariju, izazove globalne financijske posljedice i ugrozi stabilnost tržišta diljem svijeta što bi moglo pokrenuti novu recesiju.

Usporavanje Kine i Brazila

Uz problem brexita, gorući problem svjetskog gospodarstva o kojem se raspravljalo u Šangaju bilo je usporavanje rasta kineske, ali i brazilske ekonomije što bi, zbog njihove veličine, moglo imati negativne posljedice na tržišta diljem planeta te gurnuti svijet u novu gospodarsku krizu. Usporavanju kineskog gospodarstva doprinijelo je i nastojanje vlasti u Pekingu da privredu zemlje digne na višu razinu nego sada. Naime, čelni ljudi Kine drže kako je završilo vrijeme kada je Kina bila zemlja za izradu jednostavnih proizvoda te počinju stimulirati razvoj visokotehnoloških industrija. Plan je od Kine u roku od desetak godina stvoriti i vodeću znanstvenu i razvojnu silu današnjice.

>> Osborne traži da G20 upozori na opasnost Brexita

Komentara 3

Avatar Oneill
Oneill
15:45 27.02.2016.

Ah ne koliko su pokvareni i umisöjeni isto rade po Otocima kanadi ameriki i svugdje bi izvukli od drugih nesto vise Europa je i dobro zivila i prije dok oni nisu bili u EU moja poruka napolje.

XA
xaron
05:22 29.02.2016.

Da bi privukao na svoju stranu EU skeptike, cameron je pred izbore obecao referendum o EU. Sada kad je dobio izbore moli te iste svoje (anti EU ) glasace da okrenu stranu i glasaju ZA EU. Ovo bi i zaa Balkan bilo previse , ali vidimo da je to u Britaniji sasvim u redu.

Avatar d-ano
d-ano
15:43 27.02.2016.

englezi po obicaju igraju svoju igru,,,,,,,,,,,,oni nikad nece dozvolit da im njemci kroje gace u EU..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije