Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna donacija

Veleposlanstvo SAD-a doniralo Infektivnoj klinici uređaj za sekvenciranje gena

Zagreb: Veleposlanstvo SAD-u laboratoriju klinike Fran Mihaljević uručilo uređaj vrijedan milijun kuna
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
09.11.2021.
u 19:47

Uređaj Illumina MiSeq sekvencira 96 uzoraka virusa istodobno

U ime Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, privremeni otpravnik poslova Mark Fleming uručio je danas Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” uređaj Illumina MiSeq vrijedan 1,3 milijuna kuna.

– Novi uređaj omogućit će sekvenciranje velikog broja uzoraka s različitim varijantama SARS-CoV-2 virusa te će poslužiti za istraživanje i dijagnostiku brojnih drugih infektivnih uzročnika – rekla je prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike, zahvalivši na donaciji.

09.11.2021., Zagreb - Veleposlanstvo SAD-a urucilo je donaciju uredjaja vrijednog vise od milijun kuna dijagnostickom laboratoriju klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljevic.
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dodala je pritom da se na Klinici svaki dan pregleda oko 250 ljudi svih dobnih skupina te napravi više od 150 rendgena, a trenutačno je dob hospitaliziranih u rasponu od 40 godina do više od 60. Vrijedna donacija pripada tehnologiji sekvenciranja nove generacije (NGS) koja zbog svoje iznimne brzine i kapaciteta omogućuje istraživanje bioloških sustava na potpuno novoj razini.

Donirani uređaj Illumina MiSeq omogućava istodobno sekvenciranje do 96 uzoraka virusa SARSCoV-2 ili drugih virusa i bakterija te je osim mikrobioloških uzročnika moguće ciljano sekvencirati dijelove ljudskog genoma. Tehnologija sekvenciranja nove generacija omogućava i otkrivanja novih, dotad nepoznatih mikroorganizama.

 

Komentara 1

Avatar Zgubider.
Zgubider.
20:23 09.11.2021.

Kako je samo gospođa Markotić ponosna na primitak donacije! Dobivamo CTe, MRIe, sad uređaj za sekvenciranje gena,… A mene lovi sramota kad nam šalju donacije. To potvrđuje koliko smo ustvari zaostali, jadni, baš kako neki kažu "Afrika sa strujom"…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije