Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U organizaciji HKC

Veleposlanici Glunčić i Vuketić obišli područje Banovine pogođeno potresom

Foto: Veleposlanstvo RH u Beču
1/7
06.01.2021.
u 20:36

I na terenu je vidljivo da Hrvatska država funkcionira, da nije ostavila svoje ljude u nevolji, i da je uz njih i pomaže im, rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić

Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Markus Vuketić, u pratnji izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Roberta Markta posjetili su srijedu mjesta teško stradala u nedavnom razornom potresu u Banovini.

Veleposlanici su u Sisku, prvoj postaji njihovog obilaska posjetili Javno vatrogasno društvo, a potom  su obišli Prihvatni centar za nastradale u Brezovici.

„Privremeno je ovdje utočište našlo 140 osoba. Sve je vrlo dobro organizirano i svi su cijepljeni protiv SARS-CoV-2 zaraze“, rekao je veleposlanik Glunčić.

Zatim su u Hrvatskoj Kostajnici posjetili Hrvatski Crveni križ i razgovarali s ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Majom Böhm, koja ih je izvijestila o stanju na tom području. Kako je rekla veleposlanicima HCK Kostajnica pokriva veliko područje i brojna udaljena sela, odnosno 570 korisnika socijalne pomoći, a 214 njih, uglavnom starijih i nemoćnih osoba, se dnevno obilazi.

Ravnateljica Böhm je istaknula kako dnevno na terenu, na području grada Hrvatska Kostajnica te općina Majur i Donji Kukuruzari, vezano uz pružanje pomoći nakon potresa radi 55 osoba HCK Hrvatska Kostajnica.

Nakon toga gosti i domaćini zajednički su se slikali pred spomenikom pokojnom Gordanu Ledereru , preminulom HRT-ovom snimatelju u Domovinskom ratu.

U nastavku obilaska krajeva pogođenih potresom veleposlanici su obišli i teško razorenu Petrinju, gdje im se je pridružio predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, te Krizni stožer „PIGIK“.

„U Petrinji i okolnim selima pomoć treba svakodnevno 350 ljudi, te je dnevno na terenu više od 400 članova volontera HCK-a, koji brinu i opskrbljuju dnevno oko 500 sela“, javio nam je veleposlanik Glunčić. Napomenuo je kako su u Petrinji skladišta prepuna humanitarne pomoći, tako da se sada donacije usmjeravaju u Zagreb, na Zagrebački velesajam, gdje se sortiraju.

Veleposlanici su na kraju svog obilaska području Banovine pogođene razornim potresom posjetili i oštećenu Glinu u pratnji ravnateljice Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa Alberte Cestarić. Ona je izvijestila veleposlanike da nastradalima u Glini i okolnim selima pomaže 500 volontera, a onima koji su ostali bez krova nad glavom „Šerif grupa“ u tvorničkom prostoru svog Drvnog centra u Glini daje smještaj i skrbi o njima.

„Svatko ostaje prestravljen i bez riječi kada uživo vidi sve te porušene kuće i ogromnu materijalnu štetu, kao i strah i tugu nastradalih. Ljudi su jednostavno u  stalnom strahu zbog čestog podrhtavanja tla i novih potresa. Vidljivo je da će im još dugo biti potrebna psiho-socijalna pomoć, kako bi mogli dalje. Ono što daje snagu i budi optimizam je ogromna solidarnost hrvatskih građana s nastradalima. To je nešto neviđeno i fantastično. Naravno i solidarnost i pomoć iseljene Hrvatske te brojnih europskih zemalja koje su nastradalima uz riječi utjehe i ohrabrenja poslali i još uvijek šalju humanitarnu pomoć“, rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić u telefonskom razgovoru za Večernji list, nakon što je sa svojim austrijskim kolegom, veleposlanikom Markusom Vuketićem obišao Sisak, Brezovicu, Hrvatsku Kostajnicu, Petrinju i Glinu, u kojima je u potresu stradalo najviše ljudi.

„I na terenu je vidljivo da Hrvatska država funkcionira, da nije ostavila svoje ljude u nevolji, i da je uz njih i pomaže im“, istakao je Glunčić. Napomenuo je kako je sa svojim austrijskim kolegom, veleposlanikom Vuketićem koji iz Zagreba sjajno koordinira pomoć Austrije potresom pogođenom potresu u Hrvatskoj razgovarao i o zajedničkoj koordinaciji s Veleposlanstvom RH u Austriji budućih akcija i dugoročnih projekata obnove potresom pogođenog područja.

Glunčić je posebno pohvalio „izuzetno dobru i sustavnu organizaciju“ pomoći koju pruža Hrvatski Crveni križ, u čijoj su režiji dva veleposlanika, hrvatski u Austriji i austrijski u Hrvatskoj, obišli područje središnje Hrvatske pogođeno potresom.

I kratko nakon što su u srijedu predvečer veleposlanici Glunčić i Vuketić napustili Petrinju i Glinu, jak novi potres magnitude 5,0 po Richteru s epicentrom kod Petrinje zatresao je ponovno središnju Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije