Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Prašnjak iz Strašnika:

'Nismo od naših kuća odlazili ni 1991. kad smo se branili do kraja, nećemo ni sada'

Foto: Pixsell/Privatna arhiva
1/9
06.01.2021.
u 16:57

Statičari su nas za našu popucalu kuću pitali želimo li crvenu ili zelenu naljepnicu

Do naše kuće koja je popucala od potresa došli su statičari i pitali su nas uz podsmijeh želimo li crvenu ili zelenu naljepnicu. Kazali su nam da oni ionako tu samo volontiraju i da im je svejedno koju će naljepnicu staviti - ogorčeno nam priča Marijana Prašnjak iz Strašnika, sela koje je među najpogođenijim razornim potresom od prošlog tjedna.

Naša sugovornica kaže da nije zapamtila imena tih volontera iako su pokazali osobne iskaznice te da im je kazala da odu. Preko prijatelja je njena obitelj, priča nam, došla do drugih statičara, koji su detaljno pregledali kuću i stavili žutu naljepnicu - neupotrebljivo, Iznutra je naime sve popucalo, jučer su dimnjak srušili. Kuća Prašnjakovih koja je nakon rata obnavljana tako je teško oštećena u ovom potresu, a Marijana Prašnjak nam govori da jedino nije nastradao podrum koji je prošao neoštećen i u rat pa tako nije bio obnavljan 90-ih. Naša sugovornica kaže da su ti isti volonteri statičari koji su njenoj obitelji nudili da biraju koju će naljepnicu, susjedu kojem je kuća gotovo cijela srušena savjetovali da se slobodno useli i da će dobiti zelenu naljepnicu. 

Osim zvuka grmljavine potresa, u glavi mi stalno odzvanja i taj podsmijeh statičara - žali nam se Marijana Prašnjak koja sad spava u šatoru uz peć na drva zajedno sa bratom, sestrom i šestero susjeda od kojih je troje djece. Ona je članica, 12-člane obitelji, a dio ih je smješten u kamp i montažnu kućicu, a uskoro očekuju dolazak montažne kuće u kojoj bi će se smjestiti cijela obitelj.

VIDEO Hrvatska vojska pomaže nakon potresa

Pretrpjeli smo strahotu, neki od nas spavaju po ovako hladnom vremenu u šatoru, a sad moramo slušati podsmijeh i izrugivanje i maltretiranje - pomalo će rezignirano Marijana Prašnjak i dodaje da policija ne da drugim ljudima da uđu u selo, uz objašnjenje da mještani imaju svega dovoljno i da ih se ne nema razloga obilaziti. Tako su, veli, zaustavili i njenu sestru koja ih je išla obići te prijateljicu koja je nosila hranu za djecu. 

Neka se maknu, dosta nam je svega. I dalje živimo u strahu od potresa, ljudi dežuraju cijelu noć u selo od lopova, a tu su još i migranti - priča Mirjana Prašnjak o svim strahovima kroz koje prolaze ona i njeni sumještani. Ona poziva i pomoćnika ministra Damira Truta da dođe u Strašnik, a ne da, kako kaže, proziva ljude koji im dolaze pomoći. 

31.12.2020. Glina- Ispracaj 2020.godine u podrucju stradalom u potresu. Selo Strasnik. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

 

Neki se pitaju zašto ne odemo u neki organizirani smještaj, hangare, ali mi nismo od naših kuća odlazili ni 1991. kad smo se branili do kraja. A neki ne shvaćaju i da mi imamo životinje od kojih živimo i o kojima se trebamo brinuti - poručuje Marijana Prašnjak i dodaje da se nada da će netko odgovarati zbog loše obnove nakon rata na što su godinama upozoravali i na kraju odustali.

GALERIJA Potres napravio veliku štetu u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima

1/64
Ključne riječi

Komentara 83

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
17:14 06.01.2021.

Treba čuti i drugu stranu priče.

SA
sanikol
17:04 06.01.2021.

Ova priča je za ne povjerovati. Gospođo, ako je to točno, otiđite u stožer i oni će odmah znati tko je na vašoj adresi bio i izvodio to što vi tvrdite.

NI
niko63
17:52 06.01.2021.

Vidim da su se svi novinari uprli svim silama da iskopaju bilo kakvu negativnost ne bi nekako poništili svu dobrotu i solidarnost hrvatskog naroda sa stradalim u potresu. Ja da toliko mrzim zemlju u kojoj živim vratio bi se odaklee sam došao ili bi pronašao neku koju manje mrzim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije