Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Svjetska kriza reže božićnice u BiH

Većina bh poduzeća bez božićnica, darova i regresa

28.11.2008.
u 23:00

Građani BiH ove godine, kao nikada do sada, za novogodišnje i vjerske blagdane od svojih će poslodavaca trebati i “konkretna čestitanja” - božićnice, darove za djecu, uplaćen pokoji zaostali regres... No, recesiju i tzv. stezanje remena ove će godine i te kako osjetiti stanovnici BiH, oni koji se ubrajaju među one koji imaju sreću što su uopće zaposleni.

Naime, božićnice ili bilo kakva “novčana iznenađenja” i ovoga prosinca neće stići na bankovne račune nešto manje od 3500 zaposlenih u prosvjeti HNŽ, kao ni ostalih više od 2000 proračunskih korisnika.

– Mi ne znamo što je božićnica i nikada je nismo dobili – kaže predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja te županije Josip Milić. Da se o uplatama na ime blagdana u vladi HNŽ-a nije razgovaralo potvrđuje i Pero Pavlović, glasnogovornik vlade.

– Nismo navikli na božićnice, a s obzirom na to da ih nismo primali ni prijašnjih godina, te na stanje u kojem se nalazimo, ne vjerujem da će se išta promijeniti. Ono što radimo svake godine je da podijelimo poklon-paketiće djeci zaposlenika – kaže Pavlović. Loše je i u JP-u Vodovod, gdje će biti sretni ako im se uplati barem 100 KM i ako - zadrže radno mjesto. Naime, kako kaže direktor toga poduzeća Mile Puljić, njihovi zaposlenici nikada nisu dobili božićnicu.

– Eventualno bi bio pojačan topli obrok. Stanje je jako teško, puno je potraživanja, a sa sadašnjih 250 zaposlenih taj broj moramo srezati na 110 – kaže Puljić. Za razliku od HNŽ-a, više od 2000 proračunskih korisnika u ŽZH-u i ove će godine za blagdane dobiti božićnicu.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija te županije, kaže da o božićnici još nisu razgovarali, no nema razloga da je ne dobiju.

– O tome odlučuje vlada i vjerujem da će i ove godine našim proračunskim korisnicima biti isplaćena božićnica do 200 KM – nada se ministar Bakula. Vlada te županije će za tu namjenu najvjerojatnije uplatiti oko 400.000 KM. Blagdanskim uplatama nadaju se i zaposleni u HT-u i HP-u Mostar, Elektroprivredi HZ HB, Aluminiju...

Upravo su ta poduzeća, koja slove kao najuspješnija, proteklih godina bila na dobru glasu i po visini božićnica, odnosno blagdanskog darivanja svojih zaposlenika u povodu pravoslavnog i katoličkog Božića, Bajrama te novogodišnjih blagdana. No, ove godine štedjet će se na darovima za zaposlenike. U Elektroprivredi HZ HB, koja nastoji naplatiti potraživanja od potrošača, o tome još nije bilo govora. U Aluminiju Mostar, kako kaže Miro Vasilj, glasnogovornik, božićnica je neizvjesna.

Radnici KB-a i ostalih medicinskih institucija ne nadaju se puno uplatama. Kažu, uplaćen im je regres u dva dijela, u lipnju i studenome, i to je sve. No, čini se da će i ove godine svoje radnike najviše nadariti HT Mostar, potom HP Mostar. Pero Obad, predsjednik Sindikata zaposlenika HT-a Mostar, podsjeća da je, po Kolektivnom ugovoru u tome poduzeću, kao i u BH telekomu, otvorena mogućnost da poslodavci u povodu vjerskih blagdana darivaju svoje zaposlenike.

– Prošle godine dobili smo 500 KM te dar za djecu zaposlenika. Nadamo se da će, s obzirom na poslovanje našeg poduzeća, i ove godine biti tako – kaže Obad. Bude li taj iznos i ove godine bio isti, HT Mostar će za božićnice 1505 zaposlenika uplatiti oko 752.500 KM. Slično misle i sindikati HP-a, gdje se od poslodavca nadaju daru na razini prošle godine, od 300 do 400 KM.

– Znaju se želje zaposlenika, a točnih informacija koliko ćemo dobiti još nemamo, jer odluka je, dakako, na menadžmentu – potvrđuje Marinko Bošnjak, zamjenik Sindikata zaposlenika HP-a Mostar.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije