Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Večernjakova domovnica za najbolje u dijaspori

Najprestižniji društveni i humanitarni događaj među hrvatskim iseljenicima
09. ožujka 2014. u 16:30 0 komentara 3943 prikaza
Večernjakova domovnica
Pogledajte galeriju 1/21

Zvijezde iz hrvatskog iseljeništva zablistale su u subotu na Večernjakovoj domovnici, najprestižnijoj hrvatskoj iseljeničkoj dodjeli nagrada za koju se tražila karta više. Domovnica je i ove godine u bogataški gradić Bad Homburg dovela neka od najpoznatijih imena iz svijeta sporta, glazbe, glume i showbizza, naravno onog hrvatskog iseljeničkog.

Večernji list je stvorio Domovnicu, hrvatsko iseljeništvo je živi

Večernjakovu Domovnicu je prije osam godina utemeljio urednik Inozemnog izdanja Večernjeg lista Stipe Puđa, a Hrvati u iseljeništvu je žive, čitatelji Večernjeg lista, svojim glasovima svake godine u Kongresnu dvoranu u Bad Homburgu dovode poznata lica iz svijeta sporta, glazbe, glume i showbizza.

Večer je počela iščekivanjem, blagim nestrpljenjem nominiranih koji su ušli u samu završnicu izbora. Voditelji Irena Pavić i Silvano Gospodarić su prije same dodjele skrenuli pažnju prepunoj dvorani gostiju na hvale vrijednu humanitarnu akciju gradova Bad Homburga i Dubrovnika te dobrotvorne udruge Kroatienhilfe koji su uz potporu Večernjeg lista organizirali humanitarni koncert (pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića) za zakladu Hrvatska bez mina.

Večernjakova domovnica | Autor :

O Zakladi je govorila njena predsjednica Đurđa Adlešić, a o samoj akciji gradonačelnici Bad Homburga Mihael Korwisi i Dubrovnika Andro Vlahušić.

Predstavljena je i humanitarna udruga fra Mladen Hrkač. Udruga pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje dolaze na liječenje u Zagreb.

Neka vam ova nagrada bude na ponos jer je ona dokaz da ste očuvali svoj identitet

Večernjakova domovnica gradi most iseljeništva i domovine. Polako, uporno, strpljivo, stvarajući neraskidivu nit koja povezuje ove dvije domovine. - Svi nagrađeni večeras, ali i proteklih sedam godina, te svi vi koji ste se večeras okupili a dolazite iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Belgije, Kanade i drugih europskih i prekooceanskih zemalja ste u svojim sredinama prepoznati kao vrijedni, čestiti i uspješni ljudi. Uistinu je impresivno vidjeti kako ste očuvali svoj hrvatski identitet istodobno poštujući i voleći zemlje u kojima živite i koje također smatrate svojima – rekla je Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate u iseljeništvu i pokroviteljica ovogodišnje Večernjakove Domovnice.

Glamurozne haljine

U drugom dijelu večeri voditelju Silvanu Gospodariću pridružila se Davorka Tovilo. Ova je noć u Bad Homburg dovela i jednu od trenutačno najpopularnijih modnih dizajnerica u Hrvatskoj Aleksandru Dojčinović čije su haljine nosile manekenke, pjevačice i novinarke. Među svima njima, ipak se isticala majka prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika Olga Stoss. Iako je je već u osmom desetljeću ova žena pazi i na najsitniji detalj svog izgleda, ali i Domovnice.

Perfekcionistica po naravi, ništa ne prepušta slučaju. Domovnica mora, kaže, biti savršena. I savršena je, pogotovo onima koji su njome nagrađeni.

>> Večernjakove domovnice otišle popularnim Hrvatima u iseljeništvu

Dobitnici nagrade Večernjakova Domovnica

Sportaši profesionalci 

Domagoj Duvnjak, rukometaš, HSV Hamburg – nagrada žirija. 

Ivona Dadić, atletika, Wels – nagrada čitatelja

Mlade sportske nade

Christian Ćosić, (14), Taekwondo, VSG Velbert nagrada čitatelja i žirija

Najpopularnija amaterske športske momčadi Hrvata izvan domovine

NK Croatia-Zagreb Stuttgart – nagrada žirija

HNK Croatia Solothurn – nagrada čitatelja

KATEGORIJA: GLAZBA

Najpopularniji pjevač/pjevačica /glazbenik

Karolina Kovač, pjevačica, Stuttgart – nagrada čitatelja

Dado Kukić, pjevač, Düsseldorf - nagrada žirija

KATEGORIJA: GLUMA I SPEKTAKLI

Najpopularnija glumica i glumac

Mimi Fiedler (Miranda Čondić-Kadmenović), glumica, Wiesbaden – nagrada čitatelja 

Mirjam Novak, glumica , Nürnberg – nagrada žirija

Najpopularnija medijska osoba

Silvija Beretin, model, Berlin - nagrada čitatelja

Vincent Banić, model, Belgija -nagrada žirija

Ivona Dadić, atletičarka Wels

Nagrada mi puno znači. Iznenađena sam, ali i sretna što sam dobila Večernjakovu Domovnicu. 

Silvija Beretin, model iz Berlina

Rođena sam u Hrvatskoj, u Njemačku sam došla tek kasnije. Sretna sam i ponosna što sam dobila Večernjakovu Domovnicu jer me ona vraća doma.

Karolina Kovač, pjevačica iz Stuttgarta

Nisam se nadala da ću dobiti nagradu. Ponosna sam i sretna što sam odabrana za najpopularniju glazbenicu jer tako mogu još više promovirati svoju domovinu, svoje korijenje, kulturu i tradiciju.

Mimi Fiedler ( Miranda Čondić-Kadmenović)

Ajme majko, ne mogu vjerovati da sam baš ja dobila ovu nagradu. Moji roditelji će biti ponosni, isto kao i ja. Zahvaljujem svima koji su glasali za mene.

Dado Kukić, pjevač 

Raduje me ova nagrada. Večernjakova Domovnica je priznata i nagrada koja ima duboko značenje nama Hrvatima u iseljeništvu. Zato nam je još draža.

Zabava do zore!

Kroz večer su goste zabavljali Dubrovački simfonijski orkestar sa sopranisticom Marijom Vidović, grupa Upitnik i Bruno Baković, Petar Grašo i Tamburaški sastav Alkari iz Züricha koji je prestao pjevati tek kada su se svjetla u velikoj Kongresnoj dvorani ugasila.

Turizam i humanost

Predstavljen je i projekt Neodoljiva Hrvatska – najveći turistički katalog na Svijetu. Večernjakovoj domovnici i gradu Bad Homburgu pripala je čast da prvo predstavljanje izvan Domovine bude baš u  Bad Homburgu.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.