Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronašli formulu

Već prodaju HEP-u struju iz gradske hidroelektrane

pleternica,hidroelektrana (1)
Dušan Mirković/PIXSELL
10.06.2013.
u 12:00

Zadovoljni rezultatima rada prve hidroelektrane, u gradu planiraju sagraditi još jednu na rijeci Orljavi

Tko kaže da jedan grad ne može zarađivati? Najbolji primjer za to je gradić Pleternica u Požeško-slavonskoj županiji. Svoj izvorni proračun od 5 milijuna kuna uskoro bi mogli udvostručiti i to samo na proizvodnji struje. A već su ga sada povećali gotovo za petinu sagradivši malu hidroelektranu na rijeci Orljavi, prvu u Hrvatskoj koja je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. U prosincu prošle godine pustili su je u probni rad, a od kraja ožujka počela je prodaja struje HEP-u.

-Godišnje će nam ona donijeti prihod od 850.000 do milijun kuna. Za javnu rasvjetu Pleternice i okolnih naselja godišnje platimo oko 700.000 kuna tako da će nam još ostati dodatna sredstva koja ćemo koristiti za različite razvojne projekte. Za gradnju ove hidroelektrane vrijednosti 5,8 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo 60 posto novca te još dio od Ministarstva regionalnog razvoja – ističe Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Iskustvo koje su stekli žele primijeniti i na gradnju još jedne hidroelektrane na Orljavi. U Fondu za zaštitu okoliša već su se kandidirali za izradu projektne dokumentacije te vjeruju da će već iduće godine početi gradnja.

>>Konačna odluka o HE Ombla tek za dvije godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije