Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera dajla

Vatikan smjenjuje istarskog biskupa Ivana Milovana?!

\'21.11.2008., Porec - veliki dan za grad Porec. Svecano je otvorena velika sportska dvorana. Biskup Milovan blagoslovio je dvoranu. Photo: Dusko Marusic/Vecernji list\'
\'Duško Marušić/PIXSELL
30.08.2011.
u 08:00

Papa Benedikt XVI. u slučaj Dajla uopće nije upućen, kaže naš sugovornik iz Crkve

Vatikan smjenjuje biskupa Ivana Milovana! Vijest je to koja se poput požara proširila Istrom nakon što se pročulo da Vatikan na taj način želi kazniti biskupa Milovana zato što je ignorirao njihov zahtjev za slanjem žalbe na rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je crkvena zemlja u Dajli vraćena državi. Navodno sve ide preko nuncijature u Zagrebu, a biskup Milovan izložen je novim pritiscima zbog svoje odluke da zemljište u Dajli ne prepusti talijanskim benediktincima.

– Takvu odluku mora potpisati Sveti Otac, a da bi on potpisao suspenziju jednog biskupa, onda detaljno mora sa svime biti upoznat. A, vjerujte, papa Benedikt XVI. o svemu što se događalo u slučaju Dajla nema pojma! – kaže naš sugovornik iz Crkve, tvrdeći da je takav rasplet situacije moguć, ali kako se nada da Vatikan to neće učiniti, bez obzira na to što se biskup Milovan našao na putu moćnom vatikansko-talijanskom lobiju.

Prema tvrdnjama naših sugovornika iz Crkve, sve je i dalje na razini velikih pritisaka na biskupa Milovana.

– Zasad se radi samo o razgovorima i telefoniranjima, tj. nema ničega napismeno. Nadaju se da će biskup popustiti, ali istodobno znaju da neće i stalno se stvaraju nove vrste pritisaka – kažu naši crkveni izvori, tvrdeći da je cijeli hrvatski kler na Milovanovoj strani, kao i “svi biskupi osim jednoga” (kardinala Bozanića).

Prema našim informacijama iz Istre, biskup Milovan doista ne kani popustiti i ima jaku potporu svojih svećenika, što mu je u ovome trenutku najvažnije. Zasad je jedino morao biti žrtvovan Milovanov kancelar Ilija Jakovljević, koji je povučen sa svih biskupijskih službi.

u Crkvi vladaju velika rezignacija i ljutnja zbog odnosa vatikanske birokracije prema biskupu Milovanu. Ali i nada da bi papa Benedikt XVI., iza kojega se vatikanski lobiji skrivaju, mogao doprijeti do merituma stvari i stati na Milovanovu stranu.

– To bi i biskupu i nama ostalim svećenicima bila najveća zadovoljština – kažu naši sugovornici.

Biskup Milovan, inače, u subotu predvodi tradicionalno hodočašće istarskih vjernika na riječki Trsat, koje je započelo već danas, nakon što su iz Pule krenuli prvi istarski hodočasnici prema Trsatu.

Komentara 125

AL
alapača
08:12 30.08.2011.

zar bi bilo čudo da se biskup Milovan i slomi? ta izložen je nečuvenom neljudskom bullyingu strane države,njenog veleposlanika u Hrvatskoj (nuncija) i veleizdajnika s Kaptola, a rođena mu država ne daje potporu u vidu javnog priznanja da to nasilje vidi, prati i da će na to nasilje reagirati.

OB
-obrisani-
10:52 30.08.2011.

Ivan Milovan je tipičan primjer poštenja svog balkanskog zavičaja gdje uz Boga i domoljublje robijaši bivaju nevini vitezovi a lopovi nevini poštenjaci..

KU
kukuriku
13:50 30.08.2011.

moshimislit, da nisi tako-Ogranicén mozda bis´-moga nesto i skuzíti..., po tvojim komentarima.........\"izjeda te iznutra\"!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije