Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varga plaća studij 30.000 kuna godišnje, a ne želi u diplomaciju

Ne bi bilo loše da više hrvatskih političara prođe studij diplomacije radi razine općeg znanja, rekao je ministar zdravlja
07. siječnja 2015. u 09:07 16 komentara 7007 prikaza
siniša Varga
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Ministar zdravlja Siniša Varga ponovno je student. Nakon radnog vremena, prvi čovjek hrvatskog zdravstva uči o diplomaciji na postdiplomskom specijalističkom studiju diplomacije pri Sveučilištu u Zagrebu.

Tri semestra studija diplomacije ministar Varga sam financira, a nakon završetka imat će akademski naziv sveučilišnog specijalista diplomacije. Informacija o Varginu obrazovanju potaknula je teoriju o njegovu pripremanju za diplomatsku karijeru, što ministar zdravlja jasno opovrgava. – Nemam nikakvih ambicija za diplomaciju poslije isteka mandata. Možda prije mirovine – odgovorio je ministar Varga dodajući da je upisivanje postdiplomskog studija isključivo njegova želja za obrazovanjem.

Voditelj studija Tvrtko Jakovina

U takav odgovor pojedini dvoje budući da studij diplomacije ne koristi u poslu ministra zdravlja, na što Varga odgovara: – Ne bi bilo loše da više hrvatskih političara prođe studij diplomacije radi razine općeg znanja.

Inače, riječ je o studiju osnovanom u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova koji se održava na engleskom jeziku te čiji je voditelj profesor Tvrtko Jakovina. Uz Jakovinu, među predavačima su, prema informacijama sa stranice Sveučilišta u Zagrebu, Dejan Jović, donedavni savjetnik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, Vlatko Cvrtila, nekadašnji savjetnik predsjednika Stipe Mesića i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, s kojeg je još niz predavača na Diplomaciji.

Pri svibanjskom potpisivanju sporazuma sa Sveučilištem u Zagrebu o osnivanju ovog studija ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da za svoje zaposlenike Ministarstvo u proračunu ima osiguranih 900 tisuća kuna za školovanje, a da je za vanjske polaznike cijena godine na Diplomaciji 30 tisuća kuna, koliko plaća i ministar Varga.

>>Nakon Zaboka, ove godine otvaramo veteranske bolnice u Vukovaru i Kninu

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar nijeminišta
  nijeminišta:

  eto, zato si čovjek nije mogao sam platiti skijanje - štedi za školu. pa je morao malo ukrasti od nas građana. mi imamo.

 • Avatar upitnik.pita
  upitnik.pita:

  ...kažu da mu je ovaj studij... kao i studij za ravnatelje... te neke druge studije platio hzzo... cca 2.000.000 kn... za školovanja, pokroviteljstva, sponzorstva, kongrese, putovanja...

 • novo vriijeme:

  Pa dobro upisao je da popuni novoosnovani studij polaznicima, lijepo od njega, jer 900 000 Vesne Pusić kuna nije dovoljno da se studij održi.