Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera SMS

Varga je inkriminirane poruke slao sam sebi pod imenom Marijanin Rob

Osijek: Počelo suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću za lažiranje prepiske u slučajevima Mamić i Todorić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
05.10.2020.
u 11:14

Sve datoteke koje su pronađene nisu bile na jednome mjestu, uvijek na nekoliko, ali pod različitim imenima – istaknula je vještakinja

Informatičko vještačenje računala i mobitela zaplijenjenih kod Franje Varge kada je uhićen u aferi SMS prije dvije godine, toliko je opsežno da je sudska vještakinja Renata Bradvica za svjedočenje na sudu sastavila prezentaciju, reproduciranu na zidu sudnice. Iako je to, kako je rekla, sažet prikaz, i on je trajao više od dva sata! Nakon stanke poslije prvog dijela suđenja slijedi nastavak od otprilike još sat vremena.

Zadatak joj je bio utvrditi mjesto, vrijeme i način nastajanja određenih datoteka.

Podsjetimo, Franju Vargu tereti se da je krivotvorio prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, kao i između premijera Andreja Plenkovića te bivše ministrice Martine Dalić. Prva je trebala, prema optužnici, pomoći Zdravku Mamiću u suđenju za izvlačenje milijuna kuna iz Dinama, a druga Ivici Todoriću u postupku izručenja iz Velike Britanije u Hrvatsku.

– Ovo je skica navodne e-mail poruke marin.mrcela@vsrh.hr. Ne radi se, dakle, ni o primljenoj, ni o poslanoj poruci, nego o skici. Nalazi se u mapi "Mamić" i u košu za smeće te na mobitelu kao prilog MMS poruci koju je Franjo Varga poslao Zdravku Mamiću u srpnju – pokazala je vještakinja Renata Bradvica.

– Velika je razlika kad pokažete nekome tko to ne zna jer se onda porukom može manipulirati kako god – pojasnila je ona kasnije, kada je govorila o skicama e-mail poruka.

Na Varginim je računalima i niz e-mail poruka navodnog pošiljatelja dcvitan@dorh.hr, a otkrivene su na desktopu, u košu za smeće laptopa, kao i u mobitelu, također kao prilog MMS poruke poslane Zdravku Mamiću. Vidi se, pak, i avatar g-maila, što uopućuje da se radi o g-mailu.

– Sve datoteke koje su pronađene nisu bile na jednome mjestu, uvijek na nekoliko, ali pod različitim imenima – istaknula je vještakinja.

Što se tiče komunikacije vezane za slučaj Mamić, vidi se kako su razgovori "apsolutno identični, ali su vremena čitanja drukčija na istim tim porukama". Karakteristično je i da je dosta poruka koje su predmet inkriminacije Varga slao sam sebi – primjerice, njegov pametni sat spajan je s mobitelom. Poruke je slao pod svojim korisničkim imenom Marijanin Rob. Marijana je, inače, ime njegove supruge.

– Kada govorimo o SMS porukama pošiljatelja "laptas", obratimo pažnju na primatelja i pošiljatelja, a apsolutno su iste sličice avatara sudionika u komunikaciji, pronađene u mapi "Mamić-druga faza", "Mamić-razno", "Praćenje"... – navela je.

Vještakinja je detaljno analizirala dokument koji je branitelj Ivice Todorića predao DORH-u, nađen u Varginim računalima, na više od 10 stranica.

– Vidi se da je ulogiran korisnik Franjo – pokazala je R. Bradvica na jednoj stranici.

 

Komentara 4

RO
roland
11:59 05.10.2020.

Za SMS afere u kojima su uključene visoke državne institucije i dužnosnici, u SAD-u se odmah ide u Gauntanamo. Oni ne opraštaju ni najmanje pizdarijice u kojima netko pokušava sigurnosno ugroziti institucije lažnim SMS porukama i mailovima.

RO
roland
11:56 05.10.2020.

Sve je jasno! U kontekstu godišnjeg izvješća SOA-e, a obzirom da su u krivotvorenu prepisku uvućeni tadašnji Glavni državni odvjetnik, sudac Županijskog suda u Osijeku, premijer Vlade RH Andrej Plenković, tadašnja ministrica u Vladi RH Martina Dalić, ne znam kako se Varga nalazi na slobodi, a ne u istražnom zatvoru. Naime, očito je da je spreman kontaminirati rad najviše pozicioniranih dužnosnika u Vladi RH i u pravosuđu RH, i time direktno sigurnosno naštetiti Republici Hrvatskoj. U SAD-u bi za ovo bio u zatvoru, u Guanatnamu, a ne bi sjedio prekriženih ruku u sudnici.

ST
stefj
11:23 05.10.2020.

A, to je onaj IT "stručnjak"... Kakvo je to vještačenje? Imate u headeru svakog emaila cijeli put poruke. Isto tako, ako su na telefonu nađene poslane poruke, kakvi avatari, kakve slike... Vještak je plaćen po kartici teksta ili stranici prezentacije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije