Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OHR Američka i EU diplomacija u traženju visokog predstavnika

Valentin Inzko i dalje Solanin kandidat za visokog predstavnika

03.03.2009.
u 23:00

Glavni kandidat Europske unije za novog visokog predstavnika u BiH i dalje ostaje Valentin Inzko unatoč tome što su Sjedinjene Države izrazile rezervu prema imenovanju ovog iskusnog austrijskog diplomata, doznaje Večernjak od izvora bliskog Europskoj komisiji.

Približavanje stajališta
Inzko je osobni izbor visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane koji je o ovoj temi već razgovarao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Novi susret šefice američke diplomacije i letećeg Solane, koji je ovoga tjedna posredovao u postizanju mirovnoga sporazuma između Palestinaca i Izraela, predviđen je sutra u Bruxellesu na sastanku ministara NATO-a kada se očekuje približavanja stajališta o nasljedniku Miroslava Lajčaka na poziciji prvoga čovjeka međunarodne uprave u BiH.

Ključne razlike između gledanja dviju administracija ogleda se u tome što dio američkih dužnosnika zagovara dolazak nešto autoritativnijeg visokog predstavnika koji bi bio poput Paddyja Ashdowna i pri tome se ne bi libio koristiti bonnske ovlasti, dok pak Europljani zagovaraju početak brže tranzicije Ureda visokog predstavnika (OHR) u ured posebnog europskog predstavnika budući da je BiH zakržljala od međunarodnoga protektorata i teško se uspijeva brže primicati k članstvu Europske unije.

Konzultacije
Prije nego se ponovno susretnu Javier Solana i Hillary Clinton, zamjenik pomoćnika državne tajnice Stuart Jones će je detaljno izvijestiti o stajalištima političara iz BiH. Jones je danas obavio i posljednje razgovore s domaćim političarima koji su iznijeli posve različita gledanja, ovisno o tome zastupaju li interese triju naroda.

Dopredsjednik HDZ-a 1990. Damir Ljubić istaknuo je da ova strana očekuje donošenje novog ustava. Bošnjački lider Sulejman Tihić izrazio je protivljenje zatvaranju OHR-a, dok je upravo suprotno tražio čelnik PDP-a Mladen Ivanić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije