Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERN

V. Brigljević: Za pet godina mogli bismo imati potvrdu otkrića

'13.04.2010., Zagreb - Vuko Brigljevic (40), znanstvenik sa Instituta Rudjer Boskovic.  Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
06.07.2012.
u 12:00

Želimo otkriti kako radi priroda, ali ne vidim gdje bi se primijenilo naše posljednje otkriće

U CERN-u na eksperimentima kojima se \"hvata\" Božja čestica radi više od 20 hrvatskih znanstvenika. Jedan od njih je i dr. sc. Vuko Brigljević, voditelj skupine znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković. Prekjučerašnji dan za njega kao i za sve koji su sudjelovali u projektu ima vrlo veliko značenje.

Nagrada za trud

– Bio je to fantastičan dan i velik događaj za nas. Otkriće je nagrada za višedesetljetni trud znanstvenika. Sada smo na pragu otkrića čestice za koju do prije nekoliko godina nismo ni znali da postoji. Iako nas očekuju daljnja istraživanja, to što smo postigli rezultat je suradnje, mašte i kreativnosti – rekao je Brigljević, koji Božju česticu češće naziva stručnim imenom Higgsov bozon.

Iako se o čestici ovih dana puno razgovara, mnogi se žale da ne mogu razumjeti koje je njezino značenje i zbog čega su znanstvenici toliko uzbuđeni. Brigljević se slaže da to nije lako objasniti.

– Najjednostavnije rečeno, čestica potvrđuje temeljne zakone fizike koji su odgovorni za to što je svijet takav kakav jest. Bozon je zaslužan za to što čestice imaju masu.

Pitanje koje se nakon svih velikih otkrića nameće jest njihova primjena u svakodnevnom životu.

– Cilj naših istraživanja nije primjena. Želimo otkriti kako radi priroda, ali ne vidim gdje bi se primijenilo naše posljednje otkriće. No, važno je istaknuti da se tehnološka rješenja koja smo rabili u eksperimentima već uvelike koriste u medicini – kaže Brigljević i dodaje da ni ljudi koji su nekad davno otkrivali elektricitet nisu odmah znali kakva će biti njegova primjena.

Nadogradnja akceleratora

Bez obzira na to što su znanstvenici uvjereni da je nova čestica Higgsov bozon, do konačne potvrde proći će još vremena. Naš znanstvenik napominje da će se do kraja godine provesti još nekoliko eksperimenata, a potom će početi nadogradnja akceleratora koja će trajati do 2014. godine Od 2015. počinju novi eksperimenti.

– Za otprilike pet godina mogli bismo imati konačno potvrdu postojanja Higgsova bozona – kaže Brigljević, koji je za razliku od Higgsa vjernik i smatra da njegova uvjerenja o postanku svijeta nisu u sukobu sa znanošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije