Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrena stihija kod šibenika

Nijemcu do temelja izgorjela kuća: 'Kupio sam kuću u siječnju, moj život je bio tu'

Požar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Frane Šarić
1/22
14.07.2022.
u 11:55

U vatrenoj stihiji lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac JVP-a Šibenik, a na području Rasline i Zatona izgorjelo je dvadesetak kuća.

Veliki požar koji je jučer buknuo na području Zatona i Rasline pokraj Šibenika pod kontrolom je. Više od 300 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom koja je progutala i 20-ak kuća te uništavala sve pred sobom. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je da je ozlijeđeni vatrogasac dobro, te da svi na terenu ostaju do daljnjega. Jutros su na požarište stigli kanaderi.

KLJUČNI DOGAĐAJI

  • Požar je pod kontrolom, vatrogasci ostaju na terenu sanirati požarište
  • Cijelu noć u akciji je sudjelovalo 350 vatrogasaca uz pomoć građana, vojnika i 75 policajaca
  • U pomoć su jutros ponovno stigla dva kanadera koji natapaju užareni teren
  • Opožareno je više od 3.300 hektara površine, a prema prvim procjenama stradalo je dvadesetak kuća
  • Očajni mještani Rasline i Zatona zbrajaju štetu na svojoj imovini

 


TIJEK DOGAĐAJA: 

11:50 Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci iz Koprivničko-križevačke županije upućeni su u četvrtak u Šibensko-kninsku županiju kako bi pomogli u gašenju velikog požara u vodičkom zaleđu. Na šibensko požarište upućeno je 25 vatrogasaca pod vodstvom Zvonimira Habijana, zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice te četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe s dva vozila, rekla je Sonja Markić iz koprivničke vatrogasne zajednice. Na šibensko područje otišlo je ukupno devet vozila, a koprivničkim vatrogascima u Križevcima su se priključili i kolege s đurđevačkog i križevačkog područja.

 

11:10 - Dalekovod ponovno pušten u pogon

Zbog požara isključen je 10 kV dalekovod „Zaton 1“ i dalekovod „Zaton - Bilice“. Dalekovod „Zaton - Bilice“ ponovo je stavljen  u pogon u jutros u 05:49 sati.


11:05 -  Aktiviran europski satelit kako bi se brzo mapiralo požarište

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sustav koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.

Točan broj stradalih objekata bit će poznat nakon obilaska terena, poručili su iz Civilne zaštite.


11:00 - Zapovjednik šibenskih vatrogasaca: Situacija je dobra, ali požar nije lokaliziran

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, Volimir Milošević za N1 je komentirao stanje na požarištu.

- Trenutno je situacija prilično dobra, u odnosu na to kakva je bila jučer, prilično dramatična. Područje Rasline i područje Zatona su mirni - rekao je Milošević.

- Ne možemo kazati da je lokaliziran požar ili pod kontrolom, međutim, prilično dobra situacija, zasad - rekao je Milošević, dodavši da će vatrogasci na požarištu boraviti nekoliko dana.


10:45 - Vatrogasci iz unutrašnjosti na putu za pomoć

Konvoj vatrogasnih vozila na autocesti A1 kod Karlovca snimljen je jutros na putu za jadransku obalu. Vatrogasci odlaze ne bi li pomogli kolegama koji se već 24 sata bez prestanka bore sa sanacijom velikog požara kod Šibenika.


10:30 - "Rekli su nam bježite k moru"

- Grozno, nezamislivo...To čovjek ne može opisati, to je spaljena zemlja - započinje svoje sjećanje na jučerašnju dramu, gospođa Jozefina Katić iz Rasline u zaleđu Šibenika koja je, uz Zaton, najviše stradala.

- Užas, ne znam jednostavno...samo ono dok smo mogli, vodu, bacali smo gori poviše kuće i tako onda poslije kad je ta vrućina jaka bila teška samo su nam rekli bježite k moru. I tako smo onda dolje bježali...

Spašavali živu glavu?

Da, samo to - živu glavu...

Pamtite li ikad ovako nešto?

- Ne, ne, ne pamtim...- kazala je gospođa Katić našem reporteru Frani Šariću koji jutros obilazi mjesta stradala u jednom od najvećih požara u posljednjih 10 godina.


10:20 -  Otvorena Jadranska magistrala

Hrvatski autoklub javlja kako je jutros otvorena dionica Jadranske magistrale kod Vodica, no na nekim cestama još su uvijek ograničenja

Zbog požara na šibenskom području za sav promet zatvorene su:

  • državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi;
  • županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086).

10:10 - Jandroković izrazio potporu i solidarnost mještanima Zatona i Rasline

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na početku sjednice u četvrtak izrazio je solidarnost i potporu stanovnicima Šibensko-kninske županije koja je zahvaćena velikim požarom. "Vezano uz velike i katastrofalne požare u ime zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora iskazao bih solidarnost i dao punu potporu stanovnicima Šibensko-kninske  županije, posebno mještanima Zatona i Rasline", rekao je Jandroković.


09:50 - Ovo su naši heroji! Cijele noći se borili s vatrom, od umora legli na cestu

Nakon naporne noći, jutro je donijelo barem malo olakšanje jer se vjetar smirio pa su vatrogasci i kanaderi uspjeli dovesti požar pod kontrolu, stoga su umorni gasitelji na rubu snaga legli na zatvorenu Jadransku magistralu ne bi li uhvatili barem malo odmora budući da posao još uvijek nije gotov. Fotografije je podijelila Facebook stranica Vatrogasci-193, a u kratkom vremenu pristigle su im tisuće pozitivnih reakcija i komentara. Pogledajte ovdje

Zahvalio je također vatrogascima na požrtvovnom radu i spašavanju života i imovine, vojnicima i policajcima koji sudjeluju u gašenju požara, ali i građanima i mještanima koji su bili na prvim crtama obrane od požara.

Dodao je da po zadnjim informacijama situacija na požarištu je nešto bolja i izrazio nadu da će tijekom dana požar stati.


9:45 - "Moj je život bio tu, a sada sam ostao bez svega"

Njemački vlasnik Arnd Droste, ostao je bez svega u Raslinama gdje se doselio u siječnju, kuća mu je u potpunosti izgorjela. Kaže da je bježao sa suprugom. "Kupio sam kuću u siječnju, i živio sam tu, moj život je tu, bio je tu", kazao je potreseni Nijemac.


9:37 - Vatrena stihija nije poštedjela ni automobile

"Vatra je išla odozgora i došla je skroz do kuća, sestra i njezin suprug i moj sin su pokušavali namočit sve okolo da ne bi došlo do kuće, a auto je bio u dvorištu i u panici su, kada su vidjeli da je vatra bila blizu odvukli auto međutim kako je vjetar puhao plamen se širio i vatra je došla tu, bilo je trave i planulo je u trenu. Drugi auto koji je služio za polje isto je izgorio ali je kuća spašena", kazala je Marijana Nakić iz Raslina.


8:45 – Naš reporter Frane Šarić jutros je posjetio područje kod Šibenika.

"To se dogodilo u sekundi, za dvije, tri minute to je došlo tu do brda. To se raširilo na sve strane. Ovo je katastrofa. Mislim da su na jednoj strani ovdje izgorjele tri, četiri kuće. To je sve bilo u panici, kada vidiš u komšiluku gori, letiš, pomažeš. Ovo je sada jedno veliko upozorenje za piromane, kada ih uhvate, da ih puste pa da opet pale. To treba riješiti", kazao je mještanin.

Više pročitajte OVDJE


8:34 Dukić: Opožareno je više od 3 tisuće hektara

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić kazao je za HTV da su na terenu trenutačno i vatrogasci i pripadnici HV-a te dva protupožarna zrakoplova. 

– Na području od Gaćeleza u pravcu Vodica u gašenje požara uključit će se još protupožarnih zrakoplova. Požar je zaustavljen na vodičkoj zaobilaznici. Na tom dijelu Jadranske magistrale promet je pušten, zaobilaznica je zatvorena. Opožarena je površina oko 3.300 ha – rekao je Dukić.

Noćas, kada zbog mraka u gašenju požara nisu mogli sudjelovati protupožarni zrakoplovi, vatra je zbog vjetra nekoliko puta mijenjala smjer. Potvrdio je da je, prema sinoćnjim podacima, na zatonskom i raslinskom području stradalo 20-ak kuća. Šibenik i Vodice danas će formirati timove koji će obilaziti ta područja. Napravit će prvi pregled da se vidi gdje su točno stradale kuće, kolika su oštećenja, rekao je Dukić. 

Foto: Frane Šarić

Dio stanovnika iz Rasline bio je evakuiran, kazao je i istaknuo da je danas bio na tom području te da se život ondje postupno normalizira. S obzirom na veliko područje koje je požar zahvatio, Dukić kaže da su dosta teški dani pred vatrogascima.


7:00 – Požar još nije lokaliziran, ponovno stigli kanaderi

Požar kod Šibenika u Raslini i Zatonu još uvijek nije lokaliziran, no objekti se jutros uspješno brane. Iz Centra 112 rekli su nam da je na terenu 330 vatrogasaca, a osim zemaljskih vozila, jutros od 6 sati gase ponovno i kanaderi. Otvorena je i Jadranska magistrala, a zatvoren je dio vodičke zaobilaznice.

– Požar još nije pod kontrolom, ali je stanje bolje jer vatra nije među objektima – rekli su nam iz Centra 112. Svi se nadaju da se vjetar neće pojačati i ponovno rasplamsati požar koji je jučer progutao 20 objekata i zbog kojeg je dio stanovništa evakuiran.


6:55 – Božinović zahvalio svima koji su pomagali

Ministar Davor Božinović na svom Twitteru zahvalio je svima koji su pomagali u borbi s požarom. Istaknuo je da je cijelu noć radilo oko 350 vatrogasaca iz Šibensko kninske i još šest županija, uz potporu brojnih građana, vojnika na području Rasline i 75 policajaca na osiguranju požarišta i prometa. Istaknuo je da je u Zatonu i Raslini situacija bolja, da nema velikih vatrenih fronti i nekontroliranog širenja prema Vodicama. 


6:53 – Infovodice objavio je na Facebooku snimku jutrošnjeg preleta kanadera.


6:51 – Tucaković: Noć je bila manje vatrena

"Noć je bila nešto manje vatrena. Sve snage bile su na terenu, oko dva sata pa oje vjetar pa su vatrogasci uspjeli nadljudskim naporima staviti pod kontrolu", kazao je Tucaković za HRT

"Stigla su dva kanadera. Nije bilo naredbe o evakuaciji, nažalost došlo je do velike materijalne štete, vatrena oluja napravila je materijalnu štetu, srećom, nije bilo žrtava", dodao je. Vatrogasci ostaju do daljnjega. 


6:32 - Glavni vatrogasni zapovjednik: Situacija je pod kontrolom

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković jutros je za N1 rekao da sada nema širenja požara, da je okružen te da nema otvorene vatre. “Situacija u Raslini i Zatonu je pod kontrolom" kazao je.

Sinoć ozlijeđeni vatrogasac je dobro, kaže Tucaković. Propao je u bunar nakon čega je medicinski obrađen. “Bilo je uganuća noge, bilo je i udisanja dima tijekom jučerašnjeg dana i noći kod vatrogasaca, ali svi su dobro”, rekao nam je.


6:05 - I dalje zatvorena Jadranska magistrala

Zbog požara za sav promet zatvorene su vodička obilaznica (DC8), DC27 Benkovačka cesta i županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086). Zbog radova zatvorene su dionice državnih cesta: -DC2 Vukovar-Ilok između naselja Sotin i Opatovac (do 19. travnja 2023.), javlja HAK.

Kako javljaju iz MUP-a, cesta od Šibenskog mosta do ulaza u Vodice je ponovno prohodna. 


6:00 - U tijeku je sanacija požarišta

U noći na četvrtak i dalje je gorjelo na šibenskom području, a vatrogasci su obrađivali rubni dio požarišta uz objekte u mjestima Rasline i Zaton, rekao je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika.

Miroslav Bilušić je za Hrvatski radio kazao da vatrogasci "obrađuju rubni dio požara koji se nalazi uz objekte, znači i dalje su raspoređeni uz objekte u mjestima Rasline i Zaton i to nas čeka cijelu noć".

"Linija koja je i dalje aktivna je vodička strana, a drugi dio požara je djelomično saniran", dodao je.

Na cijelom području, kako je rekao, je oko 300 vatrogasaca, a na području Zatona i Raslina je 25 vozila, sedamdesetak vatrogasaca i 25 pripadnika Oružanih snaga. U vatrenoj stihiji je lakše ozlijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik, a na području Rasline i Zatona izgorjelo je dvadesetak kuća.


5:50 - Plenković: Sve raspoložive snage su na terenu

Premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Zatonu da je upoznat s razmjerima štete od požara koji je u srijedu zahvatio područje šibenskog Zatona i Rasline, da je uništeno 20-ak kuća, no da nema stradalih i ozlijeđenih te je zahvalio svima koji ulažu nadljudske napore u obrani od toga velikog požara. Došli smo podržati vatrogasce, policajce i vojnike kojih pristiže još i bit će ih 80-ak do jutra, rekao je Plenković novinarima dodavši da su vremenski uvjeti izrazito loši, da je suša i da se stoga požar brzo širio i zbog vjetra. Istaknuo je da su sve raspoložive snage na terenu te da će se učiniti će se sve da se požar lokalizira koliko je to moguće u ovakvim vremenskim uvjetima.

 

Ključne riječi

Komentara 84

GO
GordanGorkic
09:18 14.07.2022.

Vidi ovih RVATINA u komentarima, malo im fali da direktno ne optuze drzavu i Vladu da je zapocela pozar i da isti treba i otplatiti... nevjerojatno sto se nalazi u umu prosjecnog balkanca... samo da ja nista ne moram, sve ce ostali za mene... Hranite me, pojite me, perite me, brisite me, ja cu samo lezati...

ST
Stipan
11:18 14.07.2022.

Valjda ima osiguranje i sagraditi će novu . Želim mu sve najbolje. Glavno da je živa glava.

GE
gemist
09:50 14.07.2022.

Ovo nije planulo samo od sebe,a možda kakav neodgovoran turist bacio negdje opušak,domaći valjda paze kad je sve suho,a mislim da je podmetnuto neki perveznjak se malo zaigrao,ak sam dobro pročitao planulo na više mjesta odjednom.Treba plaćati osiguranje za nedaj Bože,znam da je skupo,a uvijek je,uvijek ima drugih troškova.Sjećam se slučaja od prije 10-ak godina,moj prijatelj iz Slovenije tovi svinje i bere godišnje oko 100t kukuruza,osiguravao svaku godinu,a skupo je,a niš se nije dešavalo,nebu ove godine platil i baš tu godinu je naletjela tuča,slična kak smo čitali kod nas,koja je poskidala lišće s drveća,vinograda,sve stuklo,e kad nemaš sreće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije