Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Štromar: Podržavamo rekonstrukciju Vlade i smanjen broj ministarstava

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/9
11.07.2019.
u 14:19

Ministar je govorio o tome strahuju li u HNS-u od gubitka pozicije ključnog Plenkovićeva partnera

Premijer Andrej Plenković najavio je skoru rekonstrukciju svoje vlade. Što će to značiti za odnose u koaliciji, posebno između HDZ-a i HNS-a, je li HNS ultimatumom iznudio ostavku ministra uprave Lovre Kuščevića i strahuju li od gubitka pozicije ključnog Plenkovićeva partnera u studiju Večernjeg TV razgovarali smo s potpredsjednikom Vlade i članom Predsjedništva HNS-a Predragom Štromarom. 

Na početku razgovora dotaknuli su se pitanja rekonstrukcije.

- Rekonstrukcija je najavljena, mi ju podržavamo. Na premijeru je da predloži tu rekonstrukciju. Mi moramo pozdraviti sve reformske procese koji teku i koji će teći, siguran sam brže i bolje - rekao je. - rekao je Štromar.

Dodao je kako nemaju još puno vremena za reforme.

- Razgovarali smo i razgovarat ćemo. Bit će komunikacije i danas je najavljeno da će se s koalicijskim partnerom razgovarati o svakom prijedlogu.

SDSS na razgovore prije HNS-a

- Ja sam svakodnevno u Vladi, puno više nego u ministarstvu i razgovaramo i danas smo razgovarali poslije vlade - rekao je ministar.

- Mi kao liberali podržavamo i smanjen broj ministarstava. Naravno, mora biti ne kozmetički nego mora biti cilj i rezultati koji su ostvareni. Mi želimo imati rezultate i želim biti najbolja Vlada u povijesti Hrvatske. Imamo šanse za to i mi ćemo pozdraviti smanjenje broja ministarstava ako premijer to predloži - rekao je.

Rekao je kako treba pojačati i ubrzati reforme.

- Imamo ih puno pripremljeno. Neki dan je prihvaćeno naše pismo za ulazak u monetarnu uniju. Unutra smo naveli dosta mjera koje moramo odraditi u godinu dana. I ministri i premijer sigurno će to učiniti - rekao je.

Što je do sada kočilo reforme?

- Samo ova naša dva ministarstva koje vodi HNS, proveli smo puno reformi. Nitko nije vjerovao da će se provesti reforma obrazovanja. 20 godina o tome govorimo i samo se prebacuje iz godinu u godinu. Sada više nitko o tome ne govori, reforma je na jesen sigurno u svim školama, a iduću godinu i u svim razredima. Dakle, provode se reforme - objasnio je Štromar i naveo promjene koje su napravili u Ministarstvu graditeljstva.

- Ni jedan ministar nije rođen za ministra i ni jedan ministar ne mora biti doživotni ministar - rekao je Štromar odgovarajući na pitanje je li moguće da onaj tko dođe na mjesto ministra napravi neko 'čudo' u preostalom mandatu. Kazao je i kako se nakon nekoliko dana vidi što se radi u ministarstvu i preuzme upravljanje.

- Svi smo mi zamijenjivi i ništa neće stati, samo će se ubrzati nakon ovoga - rekao je.

Strahuju li u HNS-u da će ih izbaciti iz koalicije?

- Mi smo hrabro ušli u ovu vladu. Ne treba previše hrabrosti za izać i ne treba se previše brinuti o tome. Bitno je da imamo kvalitetne ministre da oni odrađuju posao. Mislim da su naša dva ministarstva pokazala da možemo raditi reforme, a ukoliko ima drugih razmišljanja netko drugi će to raditi - izjavio je.

- - Argumentirano smo razgovarali. Jedno vrijeme nije bilo premijera i nije bilo komunikacije.Nismo mogli više dopustiti da se osam tjedana pune stupci medija. Mi smo samo iznosili argumente - rekao je Štromar govoreći o smjeni Lovre Kuščevića i optužbi da su iskoristili izostanak premijera Plenkovića iz Hrvatske.

- Argumentirano smo razgovarali, tražili smo još dodatne sastanke. Ovo što se dogodilo dobra je odluka premijera - kazao je ministra.

Je li ministarstvo provjeravalo prenamjene zemljišta na obali?

Štromar je kazao kako ministarstvo daje suglasnost na svaku izmjenu prostornog plana

- Mi kontroliramo je li zakonski i proceduralno donesena odluka. Sve te odluke su donesene proceduralno i zakonski - rekao je ministar i dodao da kada ti dokumenti potpisani od strane ministra stignu na Gradsko vijeće znači da je to provjereno. 

- Ali prije toga koristiti saznanje da će biti promjena prostornog plana pa kupiti zemljište sa znanjem da će za tri godine vrijediti puno više, e to nije u redu, taj dio nije moralan - izjavio je.

Ministri se žale da su blokirani u dnevnom radu

- U ministarstvu morate imati dobre suradnike, kvalitetne ljude i onda ono može funkcionirati - rekao je. 

Subvencionirani krediti i rast cijena nekretnina

- Tu smo angažirali struku i analizirali smo cijene. Na kraju je zaključak da je tamo gdje je veći broj noćenja u turizmu da su tamo veće cijene stanova - rekao je Štromar i dodao da su upravo ti krediti omogućili mladima da si osiguraju dom.

Komentara 11

MO
moškov
13:27 11.07.2019.

Ne znam koga predstavlja ministar stromar...vise stanovnika ima gornja voca nego stranka hns glasova na izborima

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
14:14 11.07.2019.

Nestale su prave stranke s politicke scene i pravi politicari a ostao i opstao HNS pa kako? To nije slucajnost, sto se tice price gospodina Stromara ona je prazna

AF
afer
16:22 11.07.2019.

HNS je uvijek bila stranka lešinara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije