Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Štromar: Podržavamo rekonstrukciju Vlade i smanjen broj ministarstava

Ministar je govorio o tome strahuju li u HNS-u od gubitka pozicije ključnog Plenkovićeva partnera
11. srpnja 2019. u 14:19 11 komentara 2426 prikaza
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Premijer Andrej Plenković najavio je skoru rekonstrukciju svoje vlade. Što će to značiti za odnose u koaliciji, posebno između HDZ-a i HNS-a, je li HNS ultimatumom iznudio ostavku ministra uprave Lovre Kuščevića i strahuju li od gubitka pozicije ključnog Plenkovićeva partnera u studiju Večernjeg TV razgovarali smo s potpredsjednikom Vlade i članom Predsjedništva HNS-a Predragom Štromarom. 

Vlada željeni efekti Prvo rekonstrukcija Vlade pa onda i koalicije

Na početku razgovora dotaknuli su se pitanja rekonstrukcije.

- Rekonstrukcija je najavljena, mi ju podržavamo. Na premijeru je da predloži tu rekonstrukciju. Mi moramo pozdraviti sve reformske procese koji teku i koji će teći, siguran sam brže i bolje - rekao je. - rekao je Štromar.

Dodao je kako nemaju još puno vremena za reforme.

- Razgovarali smo i razgovarat ćemo. Bit će komunikacije i danas je najavljeno da će se s koalicijskim partnerom razgovarati o svakom prijedlogu.

SDSS na razgovore prije HNS-a

- Ja sam svakodnevno u Vladi, puno više nego u ministarstvu i razgovaramo i danas smo razgovarali poslije vlade - rekao je ministar.

- Mi kao liberali podržavamo i smanjen broj ministarstava. Naravno, mora biti ne kozmetički nego mora biti cilj i rezultati koji su ostvareni. Mi želimo imati rezultate i želim biti najbolja Vlada u povijesti Hrvatske. Imamo šanse za to i mi ćemo pozdraviti smanjenje broja ministarstava ako premijer to predloži - rekao je.

Rekao je kako treba pojačati i ubrzati reforme.

- Imamo ih puno pripremljeno. Neki dan je prihvaćeno naše pismo za ulazak u monetarnu uniju. Unutra smo naveli dosta mjera koje moramo odraditi u godinu dana. I ministri i premijer sigurno će to učiniti - rekao je.

Što je do sada kočilo reforme?

- Samo ova naša dva ministarstva koje vodi HNS, proveli smo puno reformi. Nitko nije vjerovao da će se provesti reforma obrazovanja. 20 godina o tome govorimo i samo se prebacuje iz godinu u godinu. Sada više nitko o tome ne govori, reforma je na jesen sigurno u svim školama, a iduću godinu i u svim razredima. Dakle, provode se reforme - objasnio je Štromar i naveo promjene koje su napravili u Ministarstvu graditeljstva.

Milorad Pupovac, Branko Bačić NOVI MINISTRI Pupovac o rekonstrukciji Vlade: SDSS podržava osnaživanje Vlade, ali ne treba čekati jesen

- Ni jedan ministar nije rođen za ministra i ni jedan ministar ne mora biti doživotni ministar - rekao je Štromar odgovarajući na pitanje je li moguće da onaj tko dođe na mjesto ministra napravi neko 'čudo' u preostalom mandatu. Kazao je i kako se nakon nekoliko dana vidi što se radi u ministarstvu i preuzme upravljanje.

- Svi smo mi zamijenjivi i ništa neće stati, samo će se ubrzati nakon ovoga - rekao je.

Strahuju li u HNS-u da će ih izbaciti iz koalicije?

- Mi smo hrabro ušli u ovu vladu. Ne treba previše hrabrosti za izać i ne treba se previše brinuti o tome. Bitno je da imamo kvalitetne ministre da oni odrađuju posao. Mislim da su naša dva ministarstva pokazala da možemo raditi reforme, a ukoliko ima drugih razmišljanja netko drugi će to raditi - izjavio je.

- - Argumentirano smo razgovarali. Jedno vrijeme nije bilo premijera i nije bilo komunikacije.Nismo mogli više dopustiti da se osam tjedana pune stupci medija. Mi smo samo iznosili argumente - rekao je Štromar govoreći o smjeni Lovre Kuščevića i optužbi da su iskoristili izostanak premijera Plenkovića iz Hrvatske.

- Argumentirano smo razgovarali, tražili smo još dodatne sastanke. Ovo što se dogodilo dobra je odluka premijera - kazao je ministra.

Premijer Plenković primio izlaslanstvo komore, udruge i sindikata socijalnih radnika Promjene u Banskim dvorima Rekonstrukcija Vlade Plenkoviću je posljednja šansa da spasi mandat

Je li ministarstvo provjeravalo prenamjene zemljišta na obali?

Štromar je kazao kako ministarstvo daje suglasnost na svaku izmjenu prostornog plana

- Mi kontroliramo je li zakonski i proceduralno donesena odluka. Sve te odluke su donesene proceduralno i zakonski - rekao je ministar i dodao da kada ti dokumenti potpisani od strane ministra stignu na Gradsko vijeće znači da je to provjereno. 

- Ali prije toga koristiti saznanje da će biti promjena prostornog plana pa kupiti zemljište sa znanjem da će za tri godine vrijediti puno više, e to nije u redu, taj dio nije moralan - izjavio je.

Ministri se žale da su blokirani u dnevnom radu

- U ministarstvu morate imati dobre suradnike, kvalitetne ljude i onda ono može funkcionirati - rekao je. 

Subvencionirani krediti i rast cijena nekretnina

- Tu smo angažirali struku i analizirali smo cijene. Na kraju je zaključak da je tamo gdje je veći broj noćenja u turizmu da su tamo veće cijene stanova - rekao je Štromar i dodao da su upravo ti krediti omogućili mladima da si osiguraju dom.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • moškov:

  Ne znam koga predstavlja ministar stromar...vise stanovnika ima gornja voca nego stranka hns glasova na izborima

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  Nestale su prave stranke s politicke scene i pravi politicari a ostao i opstao HNS pa kako? To nije slucajnost, sto se tice price gospodina Stromara ona je prazna

 • afer:

  HNS je uvijek bila stranka lešinara