Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković: Imamo novu situaciju, drugi tjedan zaredom broj novih slučajeva se smanjuje

Zagreb: Vlada usvojila prijedlog Nacionalnog plana oporavka
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
06.05.2021.
u 11:31

Želim danas jasno s Vlade najoštrije osuditi provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu, za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na dan kada smo se s pijetetom prisjetili mučki ubijenih 12 hrvatskih redarstvenika. U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost, poručio je premijer

Premijer Andrej Plenković kazao je na početku sjednice Vlade da imamo novu situaciju i da nam se drugi tjedan smanjuje broj novih slučajeva, no dodao je da trebamo i dalje biti odgovorni. Najavio je i veće količine cjepiva te poručio da je na svim županijskim razinama potrebna mobilizacija svih koji su uključeni u cijepljenje. 

 

"Ovoga vikenda obilježili smo vojno-redarstvenu akciju Bljesak, odali smo počast hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. 

"Ono što je dobro, imamo novu situaciju, drugi tjedan zaredom broj novih slučajeva se smanjuje. Imali smo tri tjedna svojevrsne stagnacije. Prošli tjedan imamo pad od 10 posto, u zadnjih tjedan dana pad je čak 22 posto. To su ohrabrujući znakovi, no brojke su i dalje visoke i upravo sada ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas već naprotiv, trebamo ustrajati na odgovornom ponašanju", kazao je Plenković. "Na taj način ćemo, uz dolazak lijepog vremena i dolazak puno većih količina cjepiva, doći u poziciju da zaštitimo naše građane", dodao je.

 "U idućem razdoblju do 30. lipnja imat ćemo znatno veće količine cjepiva. I županima i čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo najavili smo puno veće količine cjepiva. To podrazumijeva dodatnu mobilizaciju svih koji su uključeni u cijepljenje. Ponavljam, cijepljenje je dobro, korisno, prednosti nad mogućim rizicima od nuspojava su puno, puno veći", dodao je. Pozvao je građane da se odazovu na cijepljenje. 

"Želim danas jasno s Vlade najoštrije osuditi provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu, za to ne nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na dan kada smo se s pijetetom prisjetili mučki ubijenih 12 hrvatskih redarstvenika. U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine ili bilo koje druge manjine u Hrvatskoj. Mi ćemo se tome uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuđivati širenje mržnje prema bilo kojem od naših sugrađana jer se zalažemo za društvo u kojem se svi dobro osjećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu", dodao je.

"Taj izgred protivan je i interesima Hrvatske i sigurno nije nikakav domoljubni čin nego posve suprotno. Nije teško zamisliti da će biti i onih koji će u takvim nedopustivim ispadima zlurado nastojati izjednačiti i žrtvu i agresora i tražiti neka jalova opravdanja za neka svoja nedjela prije 30 godina. To je razlog više za takvu osudu", dodao je.

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je o situaciji nakon potresa. "Krajem prošlog tjedna otvorena su kontejnerska naselja u Sisku i u Petrinji. Ukupno je dosad na električnu energiju priključeno 2285 mobilnih objekata, za što je ukupno utrošeno 53,860 milijuna kuna iz državnog proračuna", kazao je Medved. Više od 100 milijuna kuna utrošeno je na sanaciju cesta i mostova, podijeljeno je ukupno 1040 tona hrane i više od 650 tisuća toplih obroka", dodao je Medved. Dodao je da su aktivnosti usmjerene na žurno uklanjanje oštećenih objekata koje prijete sigurnosti građana. Zaprimljeno je 448 zahtjeva za žurno uklanjanje, a dosad je uklonjeno 66 objekata, a 15 ih je u postupku uklanjanja. Prikupljeno je dosad i u obradi je 8136 zahtjeva za obnovu. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje započeo je s nekonstrukcijskom obnovom. Prikupljeno je 6259 zahtjeva koji su u velikoj mjeri obrađeni, a ugovoreno je 120 objekata za nekonstrukcijsku obnovu.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o koronavirusu u Hrvatskoj. "1649 slučajeva zabilježeno je u 24 sata", kazao je Beroš. "Od 360 posljednjih sekvencioniranih uzoraka, 57 su s dokazanom britanskom varijantom, što predstavlja značajan pad u cirkulaciji te varijante u odnosu na stanje od 13. travnja kada je njezin udio bio 96 posto. U dva uzorka potvrđeno je prisustvo južnoafričke varijante", kazao je ministar. Što se tiče cjepiva, Beroš je kazao da smo na prekretnici te da u ovom tjednu dolaze znatne količine cjepiva te da će nas to pratiti tijekom cijelog svibnja i lipnja. 

"Donio sam odluku o imenovanju odgovornih osoba za organizaciju cijepljenja pučanstva od zarazne bolesti COVID-19 na području lokalne i regionalne samouprave", kazao je Beroš. 

"Unatoč zabilježenom padu broja zaraženih, pritisak na bolnički sustav i dalje je značajan, bilježimo teže kliničke slike kod sve mlađih ljudi. Virus ne bira, ali zato mi možemo, odaberimo cijepljenje jer ono spašava život. Pozivam sve da se danas bez odgode prijave na cijepljenje putem već dobro poznatih kanala", kazao je Beroš. 

Komentara 12

DU
Deleted user
11:41 06.05.2021.

Zaslugom hdz i velikog vođe kovid se povukao.

YO
youme123456
12:01 06.05.2021.

hdz je opet pobjedio koronu i sve nas spasio, spremni smo za nove izbore

SP
Spezzi
11:42 06.05.2021.

Dragi Hrvati, ako se Vlade pita, prije izbora očekujte i Marsovce na ulicama kako djele bombone!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije