Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBILO 4 KUBIKA NAFTE

Stanovnici Ježeva: 'Ovo se prvi puta dogodilo, ali mi smo naučili na suživot s naftnim poljem'

Istjecanje nafte kod Dugog Sela
Foto: Dario Topić
1/7
03.03.2023.
u 16:34

Tijekom prijepodneva došlo je do puknuća cjevovoda u mjestu Ježevo nedaleko od Dugog Sela. Veliku lokvu s oko četiri kubika nafte trenutno saniraju dežurne službe, a na mjesto je stigla i inspekcija za zaštitu voda kako bi se provjerilo je li došlo do većeg onečišćenja

Jutros je u Ježevu, mjestu nedaleko od Dugog Sela, na polju počela istjecati nafta nakon što je došlo do puknuća cjevovoda. Službe su odmah stigle na teren, odnosno na poljoprivredno polje gdje je nafta izbila, a i dalje je u tijeku sanacija.

- Tijekom prijepodneva uočeno je propuštanje kolektorskog cjevovoda između naftnog polja Ježevo i sabirne stanice. Odmah se pristupilo sanaciji, odnosno prvo smo obustavili protok kako bismo spriječili daljnje izlijevanje. Postavili smo brane kako bismo spriječili širenje te se pristupilo sanaciji terena - poručila je za Večernji list Una Radulović Zekić, direktorica održivog razvoja zaštite zdravlja sigurnosti i okoliša u INA-i.

Djelatnici koji su zaduženi za sanaciju objasnili su nam kako se prvo mora doći do mjesta puknuća kako bi se zaustavilo curenje, nakon čega kreće ispumpavanje nafte koja je izbila na površinu. U posljednjem koraku krenut će se u daljnu sanaciju upumpavanjem vapna, a ovdje su i inspektori za zaštitu voda kako se provjerilo je li došlo do velikog onešćišćenja. 

- Ne znamo dokada će trajati sanacija, a trenutno se vrši ispumpavanje ovog tekućeg dijela, nakon čega će se pristupiti sanaciji same zemlje - navela je, procijenjujući da se radi o oko četiri kubika nafte. Ne radi se o nikakvom ozbiljnom onečišćenju, sanacijom bi se tlo trebalo vratiti u ono početno stanje - dodala je Radulović Zekić, napominjajući kako INA radi kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo i češće.

Istjecanje nafte kod Dugog Sela
1/7

- Može se reći da postoje iznimke, no mi radimo na tome da ih bude što manje. Mi radimo na održavanju i preventivnim aktivnostima kako bismo u budućnosti spriječili ovakve događaje - dodala je. Teren je relativno pristupačan s obzirom na to da se radi o poljoprivrednom zemljištu, no cijelo područje izrazito je blatnjavo zbog kiše i snijega koja je padala proteklih dana. U mjestu je mirno, tiho i sivo zimsko vrijeme, tek rijetki izašli su u dvorište. Jedna od susjeda prokomentirala nam je da su naučili na suživot s naftnim poljem budući da u njihovom naselju ima deset pumpi za naftu, od čega je čak jedna u centru mjesta tek stotinjak metara od crkve.

- Ovo je prvi put da se dogodilo da je došlo do puknuća i istjecanja nafte, ne sjećamo se da je ranije zabilježen sličan događaj - kazala nam je. Veselija atmosfera bila je ispred obližnje trgovine gdje je skupina radnika koja je završila sa smjenom već počela zbijati šale kako će se sada zbog "otkrića nafte" mještani obogatiti kao da su u Emiratima.

O cijelom događaju oglasili su se iz INA-e, navodeći kako je stanje ''pod kontrolom''. Iz te naftne kompanije su izvijestili i da su o događaju obavještene nadležne službe te je započeta sanacija terena kao i mjesta propuštanja. "Tijekom prijepodneva primijećeno je propuštanja nafte na kolektorskom cjevovodu koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom što je izazvalo izlijevanje oko četiri prostorna metra (m3) nafte u okolici bušotine. Ina je odmah zaustavila protok kroz cjevovod kako bi se zaustavilo daljnje istjecanje", navodi se u priopćenju Ine.

Komentara 4

Avatar kvasac60
kvasac60
19:24 03.03.2023.

Lažu,kradu naftu.Nije to prvi puta.

DU
Deleted user
17:50 03.03.2023.

Nama koji živimo u krajevima gdje su bušotine i sabirni, magistralni i drugi cjevovodi takve stvari nisu novost. Cjevovod će se popraviti ,okoliš sanirati i to je to.

AL
Alen1001
17:46 03.03.2023.

"počela zbijati šale kako će se sada zbog "otkrića nafte" mještani obogatiti kao da su u Emiratima" - pa i nije smiješno, radi se o zagadjenju i to nedaleko od mjesta gdje ljudi žive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije