Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKAZIVANJE PUTA U BIH

Milanović: Preživjet ću bez razdraganog šetanja Baščaršijom. A Banožić nek ide rokat po divljim svinjama

Zagreb: Predsjednik sudjelovao na obljetnici HVU-a "Dr. Franjo Tođman"
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
20.12.2021.
u 12:54

U ponedjeljak se održava svečana promocija preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje

Predsjednik Republike Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Nakon toga obratio se medijima, gdje je komentirao otkazivanje puta u BiH, ali i aktualne političke događaje. 

Zoran Milanović komentirao je otkazivanje svojeg puta u BiH: – Sve stoji u priopćenju. Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim. Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga

Na pitanje misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, kazao je: – Mislim da hrvatska Vlada i neki ljudi u toj Vladi ignoriraju svoj posao. BiH bez Hrvata ne postoji, ali oni su jezičac na vagi. 

Osvrnuo se i na prihvaćene zaključke o BiH na Vijeću Europske unije koje je kritizirao otvorenim pismom upućenim premijeru Andreju Plenkoviću. 

– Plenković je pogriješio što nije iskoristio instrument koji smo imali u Bruxellesu. Vrlo rijetko je Hrvatska za nešto zainteresirana u Bruxellesu, a onda se pokoriš mišljenju jedne Nizozemske i kukavičluku njihove vojske – kazao je Milanović. Istaknuo je kako su Nizozemci zadnji koji bi se trebali miješati u poslove BiH. 

– Mislim da je vrijeme da promijenimo veleposlanicu u Bruxellesu – rekao je Milanović istaknuvši da je riječ o dobroj, iskusnoj stručnjakinji koja ima poziciju uz EK.

Upitan oko pitanja susreta s premijerom Andrejom Plenkovićem, kazao je da su se vidjeli na obljetnici HNB-a te da je kasnio na obljetnicu HVU-a zbog njegova govora.

20.12.2021., Zagreb - Svecana akademija povom 30. obljetnice Hrvatske narodne banke. Andrej Plenkovic.
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon što mu je jedan od novinara postavio pitanje, Milanović ga je zapitao s koje televizije dolazi, nakon čega je novinar odbio odgovoriti, no potom je kazao da je s Al Jazeere. Milanović mu je rekao da je to ozbiljan medij, no da o BiH izvještavaju pristrano. 

Kazao je da će doći u BIH. – Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti. Odluka o neodlasku u BiH bila je moja – istaknuo je predsjednik. 

– U Ahmićima je bio predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu, gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu – rekao je Milanović.

Dodao je da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima.

– Čović je najveći problem. Kad on ode, Hrvati u BiH će biti kao Švicarci – rekao je Milanović, objasnio je da je imao problem s Čovićevim HDZ-om BiH. 

Podsjetio je na Ustav RH i na članak koji navodi kako su predsjednik i premijer sukreatori vanjske politike te je kazao da bi on mogao poslati Orsata Miljenića na Vijeće Europske unije gdje bi u tom slučaju imao viši položaj od ministra. 

Ponovo se osvrnuo na odlazak u BiH. 

20.12.2021., Zagreb - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske, Zoran Milanovic, sudjelovao je na svecanom obiljezavanju 30. obljetnice HVU-a "Dr. Franjo Tudjman" i svecanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveucilisnih studija Vojno inzenjerstvo i Vojno vodjenje i upravljanje.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Dolazak bi uključivao nevjerojatne sigurnosne mjere, koje bi se ogadile i tamošnjim Hrvatima – kazao je i dodao da bi mogao otići sutra u BiH, ali bez velikih najava. 

Komentirao je najavljenu odluku Ustavnog suda o COVID potvrdama u zdravstvu. 

– Ustavni sud  je pravni kombinat HDZ-a. Izgleda da su Mostovci sakupili dovoljno potpisa, ne znam kako jer nemaju infrastrukturu. Ustav se cinično krši. Vjerojatno će ih probati pokrasti. Smatram da trebaju pozvati ljude da se cijepe, ali to ne rade i ne mislim da je to dobro. Protiv njih su svi, pa i Crkva. Ne znam kako su sakupili potpise. 

Na pitanje kako bi se mogla dogoditi krađa, kazao je da bi se potpisi mogli proglasiti nevažećima ili dvostrukima: – Zna se kako se to radi. To su već prokušane metode. 

Komentirao je incident u Saboru kad se Raspudić sukobio s predsjednikom SPD-a Peđom Grbinom. 

– Ako ima vrat kao deva, onda je to moguće. To je nekorektno preneseno – kazao je i dodao kako je razmak između njih dvojice bio dva metra. 

VIDEO: Umalo obračun u Saboru: Raspudić i Bulj okomili se na Grbina

Na pitanje kako komentira izjavu ministra obrane M. Banožića koji je prije nekoliko dana izjavio kako sve oprašta Milanoviću, ovaj je odgovorio: - Neka ide tamo rokati karabinom po divljim svinjama. Ponavljač.

- Dođe nekakav jaglac i misli da je predsjednik i traži da ga se moli za potporu vojske, kao da sam ja turistički vodič, kazao je i pridodao:  - Bane je upao ko pile u kravlju i sad se tu koprca.... 

Uputio je i molbu ministru Mariju Banožiću i premijeru Andreju Plenkoviću. 

– Molim da se ne naslikavaju ispred kipova branitelja. To je vrsta političke sodomije – napomenuo je Milanović te istaknuo kako je to gore nego kad se političari slikaju s djecom. 

Osvrnuo se i na stanje u Državnom odvjetništvu. 

– DORH ne funkcionira. Glavna osoba je kompromitirana – kazao je predsjednik, ustvrdivši kako je riječ o ozbiljnoj krizi u kakvoj Hrvatska nije bila godinama. 

– Je li donesen proračun? Ruka mi se želi osušiti od toliko gluposti. Ako ne potpišem i ne obrazložim, kršim Ustav. Gdje je novac za hrvatsku vojsku? Zašto plaćamo 200 milijuna eura više za Rafale? – zapitao se Milanović. 

VIDEO, Govor na HVU, snimio Kruno Galjar

Milanović se na samom početku proslave obljetnice HVU-a ispričao što kasni jer se oduljila proslava 30. obljetnice HNB i to zbog, kako je rekao, predugih govora. 

– Došao sam iz institucije koja je obilježavala 30. godišnjicu nastanka. Iako je postojala prije, uzima se da je nastala na današnji dan. Ova vaša nije. Zašto to govorim? Te dvije institucije jedine su dvije institucije koje su radile svoj posao časno i nikad se nisu osramotile. 

– Prekosutra idem na Kosovo pozdraviti naše ljude. Oni su tamo jer je to naša odluka, nijedna sila nas nije natjerala. Mi ćemo se morati rukovoditi prvo svojim interesima. NATO mora paziti da svojim širenjem ne kreira nove krize – istaknuo je. 

– Čekaju vas zanimljive godine. Svijet je nepredvidljiv, a veliki se svađaju. Lekcije iz posljednjeg rata su zaboravljene. Želim vam dinamične, ali i uzbudljive godine – poručio je predsjednik prisutnima, među kojima se nalazi i 120 poručnika i poručnica kojima je ranije podijelio diplome.  

– Ovo nije birtija. Ovo je časna institucija koja je nastala u teškim okolnostima zbog nekoliko dobrih ljudi. Bez daljnjih komentara o situaciji u regiji želim vam sretan Božić – kazao je Milanović okupljenima.

VIDEO: 30. obljetnica HVU-a Dr. Franjo Tuđman, snimio: Kruno Galjar

 

Ključne riječi

Komentara 64

MA
Majkomoja
16:53 20.12.2021.

Kako ljevičari lupaju po Zoki, kako vam sad nevalja?

PO
pointmaker
19:04 20.12.2021.

Hdz je zlocinacka i milanovic ih ne stedi, bosnom vladaju sarajevo- mostar- banjaluka banditi i Milanovic ih ne stedi, vucica netreba niti spominjati isto ga dere! Milanovic jednostavno svima njima gura ogledalo u lice i ovi se bune na to sto vide.

MI
mislav12
17:11 20.12.2021.

bravo za MILANOVIĆA..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije