Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon dočekali

Uz pjenušac proslavili prestanak naplate mostarine na Krčkom mostu

Krčki most
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
15.06.2020.
u 07:03

Mostarina na Krčkom mostu ukida se nakon pripajanja Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ) Hrvatskim autocestama (HAC) i ukidanjem koncesija koju je imao ARZ, među ostalima i za Krčki most

Predsjednik Primorsko goranskog saveza (PGS) i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić u ponoć je s nedjelje na ponedjeljak povodom prestanka naplate mostarine na Krčkom mostu otvorio pjenušac, a prestanak naplate mostarine na mostu je proslavila i veća skupina građana.

Uz ostale, na proslavi je bila i skupina motociklista, odnosno bikera i iz Rijeke i okolice, koji su ranije, plaćanjem mostarine u kovanicama, iskazivali nezadovoljstvo naplatom mostarine.

Mostarina na Krčkom mostu ukida se nakon pripajanja Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ) Hrvatskim autocestama (HAC) i ukidanjem koncesija koju je imao ARZ, među ostalima i za Krčki most.

Naplatne kućice će do daljnjega će ostati na mostu, ali će rampe biti podignute i promet će se odvijati bez zaustavljanja.

PGS je pozvao građane na prigodnu proslavu i doček, kako su naveli, oslobođenja mosta od naplate, točno u ponoć.

Iz PGS-a ističu da su, na čelu s Vasilićem, godinama radili na prestanku naplaćivanja mostarine na Krčkom mostu.

Amandmanom PGS-a na Zakon o otocima, otočani su 1999. oslobođeni plaćanja mostarine, a 2001., amandmanom na Zakon o otocima, osiguran je besplatan prolaz mostom za gospodarske subjekte sa sjedištem na otocima, navode.

Incijativom PGS-a pod nazivom "Jednakost za sve" iz 2018. tražilo se ukidanje naplate mostarine, što je jednoglasno prihvaćeno u Županijskoj skupštini.

"Pisali smo Ustavnom sudu, podnijeli tužbu na Visoki upravni sud, organizirali tiskovne konferencije na mostu, pisali premijeru i ministrima. Sretni smo da od 15. lipnja 2020. Krčki most prestaje biti jedini naplatni most u Hrvatskoj, da su naše aktivnosti i pritisak napokon urodili plodom i da imamo most za sve i jednakost za sve", naveli su u pozivu na proslavu.

Ključne riječi

Komentara 8

NE
Neo001
16:16 15.06.2020.

Nije trebalo ukinuti mostarinu jer Krk ima sve privilegije otoka, taj most su plaćali svi građani Hrvatske, uz to ta mostarina bi trebala biti polog za gradnju drugogo mosta i obnovu postojećeg mosta.

SI
sisavac
08:04 15.06.2020.

još samo da i autoceste prestanemo plaćati, i gdje će nam biti kraj.... mi smo zemlja koja ćeli sve odmah, brzo, veliko, i besplatno. i onda se čudimo velikom javnom dugu, malim plaćama, sumnjama na korupciju (jako malo je optužbi i sumnji dokazano...)... nonsens je turističkom sektoru smanjivati pdv, privatnim iznajmljivačima pustiti da posluju bez ikakvih poreza, nitko od njih nije sirotinja (ako je, postoji socijala), vrte velik novac, država od toga ništa nema, a država, tj. svi mi smo dali ogroman novac za autoceste koje eto koriste uglavnom turizmu. nek država uzme dio novca iz turizma za poticanje poljoprivrede u slavoniji... ima se i može se uzeti. ne moraju turističke zajednice dalmatinskih općina i gradova vrtiti milijune na putovanja i promociju....

DU
Deleted user
19:49 15.06.2020.

Sačuvajte čep,od šampanjca da začepite, kad most nećete imati s čim održavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije