Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavlje u Pleternici

"Uz Božju pomoć Hrvatska može biti snažna i hrabra"

pleternica, gospa od suza (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/5
01.09.2012.
u 12:10

Biskup je pred Gospinim likom podsjetio kako je prije 7 godina prigodom 50. obljetnice njezina štovanja u Pleternici pohranjen u njen lik dio platna kojim su bile obrisane suze provrele u Sirakuzi 1953. godine.

U svetištu Gospe od suza u Pleternici sinoć se okupilo više tisuća vjernika na završetku devetnice Gospi od suza. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević u koncelebraciji s beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom te brojnim drugim svećenicima.

Na početku slavlja biskup je izrekao pozdravnu molitvu Gospi od suza pred njezinim likom podsjećajući kako je prije sedam godina prigodom 50. obljetnice njezina štovanja u Pleternici pohranjen u njen lik dio platna kojim su bile obrisane suze provrele u Sirakuzi 1953. godine. Dodao je da je njezin dragi lik u Pleternici veliki znak nade i utjehe da je i u našim sadašnjim osobnim i narodnim nevoljama i tjeskobama prisutna na životnom putu ovom suznom dolinom.

- S posebnim poštovanjem pozdravljam očeve i majke koji su s malenom djecom došli da bi otvorili svoja srca Bogu živome, da nas on zahvati u našim nemoćima, da naša Hrvatska ne bude domovina slabosti i nemoći nego, uz Božju pomoć, snažna i hrabra zemlja ponosnih ljudi – istaknuo je biskup.

U homiliji je upozorio kako je oko nas puno govora te kako postoje specijalizirani mediji koji znaju kako krojiti ljudsku riječ da ona dođe do pameti, a možda i do srca. Božja riječ, objasnio je, pred kojom smo se sabrali ne želi ni podilaziti ni zavesti ni prevariti jer ona je istinita i vjerna. Takvu riječ je svom je narodu dok je bio u babilonskom sužanjstvu progovarao i prorok Jeremija. Beznađe je vladalo tada kao i danas u Hrvatskoj te za vrijeme nedavnog domovinskog rata.

– Svjedoci smo tadašnje nemoći, izgledalo je kao da nas je sve napustilo. Međutim, mi imamo veliki povijesni dokaz kroz naših 13 stoljeća postojanja. Riječi koje su nam podilazile i tepale nam za nečiji tuđi interes su prolazile, a ostao je uvijek prisutan Bog po služenju Crkva Isusove koja je upozoravala narod da postoji Božja nada. Tu svoju nježnost i brigu Bog nam je kroz povijest neprestano svjedočio, osobito u marijanskim svetištima pa i ovdje u Pleternici gdje su vjernici počeli okupljati na ruševinama crkve prije 57 godina – istaknuo je biskup koji je iskazao radost što mnogi nisu zaboravili da je u životu najvažnije čuti i slušati Boga.

 

Među takvima je i Ana Kovačević iz novogradiškog kraja koja već 30 godina hodočasti Gospi od suza. –Bilo je teških trenutka, ali uz Gospu sve sam to lakše podnosila. Ona je svojim suzama pokazala da razumije naše boli, ali i da nam ih može ublažiti ako se njoj utječemo – poručila je Ana.

 

Slavlje je završilo procesijom sa svijećama i Gospinim likom.

 

Komentara 3

Avatar Nostradurus
Nostradurus
13:07 01.09.2012.

U Rusiji se za slično išlo u bajbuk.

JI
jimbeam
23:30 02.09.2012.

koja smijurija..... zašto ne bismo žrtvovali par djevica isusu, onda će sigurno da nas krene..... osjećam se ko u zoni sumraka, drito srednji vijek, jel znaju ovi popovi koje je doba?

DE
demoniac
14:13 03.09.2012.

Prodje me jeza kad vidim ovakve naslove... Doduse, kako stvari stoje, drzim da bi jedino bozanska intervencija i mogla spasiti Hrvatsku... Kao ono kad se kaze "Boze, baci ciglu, i molim Te, budi precizan"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije