Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA ČANJEVO

Utvrdu su htjeli pretvoriti u kamenolom, a sada je postala atrakcija

Čanjevo
Foto: Općina Visoko
1/5
08.10.2019.
u 20:43

Utvrda je podignuta u 15. stoljeću, a u 16. je stoljeću bila važna vojna utvrda na granici prema Otomanskom carstvu. Od 2006. godine na toj se lokaciji organizira prikaz bitke za Čanjevo.

Utvrda Čanjevo, u kojoj se 1590. godine domaći živalj na čelu s plemićkom obitelj Praškoci junački obranio od Turaka, na putu je da postane važna turistička atrakcija Varaždinske županije, a malo je nedostajalo da se pretvori u drobljeni kamen koji bi završio kao – podloga za autocestu. Brdo na kojem je podignuta utvrda 90-ih je godina bilo prodano tvrtki koja ga je planirala pretvoriti u kamenolom, dovezeni su bageri i započelo je miniranje, no reagirao je Konzervatorski zavod Ministarstva kulture i zabranio daljnje radove. Kad je na čelo Općine Visoko došao Anđelko Stričak, počela je borba za spas Čanjeva, ovaj put ne od Turaka nego od zaborava i nebrige.

– Prije 18 godina naišli biste na šumu, nije bilo ničega. Sad su svi zidovi otkopani i pred nama je donošenje projekta prezentacije koji bi trebao biti priveden kraju za dvije do tri godine, ovisno o financijskim sredstvima. Dakle, trebala su gotovo dva desetljeća da bi ovaj lokalitet zaživio, bio promoviran i prezentiran – kazao je saborski zastupnik i bivši načelnik Visokog Stričak. Projekt predviđa podizanje zidova i bedema kule do šest metara. – Između brda i utvrde bit će izgrađen most koji je najvjerojatnije postojao i u ono vrijeme jer smo ispod utvrde pronašli stup koji, prema mišljenju arheologa, nije imao drugu svrhu nego da služi kao nosač mosta preko kojeg se ulazilo u utvrdu – dodao je Stričak. Utvrda je podignuta u 15. stoljeću, a u 16. je stoljeću bila važna vojna utvrda na granici prema Otomanskom carstvu. Od 2006. godine na toj se lokaciji organizira prikaz bitke za Čanjevo.  

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 1

ZI
zip123
07:11 09.10.2019.

Koliki su se obranili od Turaka,Rimljana i sl.nije mi jasno kako su sve te imperije toliko vladale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije