Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud: Svaka pametna vlast sama bi sazvala izvanrednu sjednicu

Mostov zastupnik Robert Podolnjak pisao je šefu Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću zbog nesazivanja izvanredne sjednice Sabora
13. kolovoza 2019. u 10:57 26 komentara 5282 prikaza
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog nesazivanja izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, Most nezavisnih lista jučer je ponovno uputio dopis predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću. U pismu koje potpisuje Robert Podolnjak traži se da se Ustavni sud žurno i bez odgode očituje o zahtjevu oporbenih zastupnika, a vezano za zaključak Odbora za Ustav prema kojemu predsjednik Sabora nije dužan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kada petina zastupnika pokrene pitanje povjerenja ministru od 15.07. do 15.09., u vrijeme dok Sabor ne zasjeda redovito.

GRMOJA: 'Predsjednica nije imala hrabrosti udariti šakom o stol kao što je najavljivala'

Troje protiv jednoga

U Mostu drže da je donošenjem takvog zaključka odbora došlo do bitne povrede Ustava jer se rasprava i glasovanje o povjerenju Kujundžiću mora provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru, a što se pak dogodilo 22. srpnja.

 | Autor : Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

U prilog tome Podolnjak je Šeparoviću naveo i mišljenja još dvojice ustavnih stručnjaka koji misle jednako. I to Đorđa Gardaševića i Mate Palića koji drže da je ovo situacija kada bi se trebala sazvati izvanredna sjednica Sabora, odnosno rasprava i glasanje o povjerenju ministru najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru. No profesorica Sanja Barić drži suprotno – da oporba, ako nema većinu zastupnika kao predlagača izvanredne sjednice – ne može sazvati izvanrednu sjednicu dok Sabor ne počne redovito zasjedati, bez obzira na temu.

Miroslav Šeparović Izvanredna sjednica o opozivu Kujundžića Stigla reakcija Ustavnog suda. Šeparović: Iznenađen sam izjavom predsjednice

Podolnjak podsjeća i na to da predsjednica Republike nije na traženje zastupnika zatražila sazivanje izvanredne sjednice Sabora, u skladu s člankom 79., stavkom 2. Ustava, ali i da je Ustavni sud već priopćio kako postupa isključivo na vlastitu inicijativu kada i ako ocijeni da je to potrebno te će tako biti i u ovom slučaju. Takvim odgovorom, navodi Podolnjak, Ustavni sud šalje pogrešne poruke u javnost – da nije riječ o važnom ustavnopravnom pitanju, odnosno da zahtjevi oporbenih zastupnika i stranaka nisu toliko važni da bi Ustavni sud trebao hitno održati sjednicu.

– Ne znam jeste li svjesni da je najgora poruka koju upućujete javnosti da ste se zapravo svrstali na stanu parlamentarne većine i Vlade, jer propuštanjem da se očitujete o zahtjevu oporbe, dopuštate da prođe ustavni rok od 30 dana u kojem Hrvatski sabor mora raspraviti i glasati o povjerenju ministru Kujundžiću – piše Podolnjak.

Vlast dopušta trakavicu

U Ustavnom sudu neslužbeno se čuje da će se oni o cijelom slučaju oglasiti i iznijeti svoj stav, ali to se vjerojatno neće dogoditi do 22. kolovoza, kada ističe rok od 30 dana otkada je Most i uputio zahtjev za smjenu. Što će Ustavni sud na kraju odlučiti, u ovom je trenutku nepoznanica, ali naš izvor iz Ustavnog suda kaže kako bi svaka pametna vlast sazvala izvanrednu sjednicu sama te ne bi sebi dopustila trakavice i političku štetu koja proizlazi iz svega ovoga.

 | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže da u Mostu nemaju namjeru tražiti pomoć predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović drugi put.

– To nema smisla. Predsjednica se očito ne želi zamjerati HDZ-u i ići do kraja. Napadala je Kujundžića i skuplja jeftine političke bodove, a kada je nešto mogla napraviti nije htjela – podsjeća Grmoja

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Fr@njo:

    e bas su se sada sjetili u vrijeme godisnjih odmora kada Ustavna sudkinja Mara zvana Ingrid ima spic sezonu za isprobavanje najnoviju kolekciju tangi.

  • Princeza:

    Sazvati sjednicu da se oporba i komunisti opet sramote kad ga ne mogu smijeniti?

  • IvoDivo:

    Gamad oporbe drugo ne radi već od smaog početka ruši vladu i to vladu koja je spasila Hrvatsku od bankrota i izvela na pravi put nakon kukulele pošasti. toj gamadi primjeren je ona , što gote to je gmadi bolje