Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žale zbog propusta

Ustavni sud ispričao se Iskoraku i Kontri!

Ustavni sud
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
15.11.2013.
u 19:15

"Duboko i iskreno ispričavamo se zbog propusta do kojih je došlo zbog tehničke pogreške, što ne otklanja odgovornost Ustavnog suda", napisao je Antić

Lezbijska udruga Kontra na svojim je internetskim stranicama objavila tekst isprike koju joj je danas zbog pogreške uputio glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić. "Duboko i iskreno ispričavamo  se zbog propusta do kojih je došlo zbog tehničke pogreške, što ne otklanja odgovornost Ustavnog suda", napisao je Antić u isprici i dodao da će ispravljeni tekst objaviti na svojim stanicama i u Narodnim novinama. 

"Obavještavamo Vas kao podnositelje prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavnom Obiteljskog zakona ("Narodne novine" 116/03 i izmjene i dopune, "Narodne novine" 17/04, 136/04, 107/07 i 61/11) da je Ustavni sud Republike Hrvatske nakon što je na svojoj internetskoj stranici objavio Priopćenje o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka, uočio određene propuste u tekstu predmetnog priopćenja i to u točkama 7., 7.1. i 8., koji se dijelom odnose i na vaš prijedlog", napisao je Antić u isprici Kontri i Iskoraku.

Izmijenili priopćenje 

Ustavni sud danas je na svojim internetskim stranicama objavio izmijenjen tekst jučerašnjeg priopćenja o referendumu o definiciji braka. U priopćenju sada piše da je sud zaprimio jedan prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom cijelog Obiteljskog zakona sa svim njegovim izmjenama i dopunama (U-I-338/2012, predlagatelja Lezbijske grupe Kontra i Iskorak – Centra za prava seksualnih i srodnih manjina), koji se tiče definicije braka.

Naime, u jučerašnjem priopćenju, objavljenom nakon odluke Ustavnog suda da će se referendum održati 1. prosinca, pisalo je da Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Obiteljskog zakona koje uređuju brak kao zakonom uređenu životnu zajednicu žene i muškarca, kao ni zahtjeve kojima se u pitanje dovode odredbe Zakona o istospolnim zajednicama.

Na to je jučer reagirala udruga Kontra, podsjetivši da su udruge Kontra i Iskorak u siječnju 2012. podnijele Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, i to upravo članka 5. koji definira brak kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Ne samo da se Ustavni sud do sada nije očitovao o tom pitanju, već sada, uoči raspisivanja referenduma na tu temu, navodi neistinito da takav zahtjev nikada nije predan, poručili su iz Kontre.

Komentara 28

MA
malamlak
19:04 15.11.2013.

gosp. lopov ne brinu nas njihovi brakovi već što iz braka proizlazi pravo na posvojenje djeteta, a to ne bih ni jednom djetetu poželjela nakon što sam vidjela njihove gay parade, frajere kako se žvale u sado mazo odjeći, s golim gushicama, u roza suknjicama i perikama, nema djeteta koje se ne bi toga preplašilo , i ja kao večina građana mislim da je za dijete zdravije okruženje u domu s dobrim tetama nego s raskalašenim pederima i lezbama, ne dao Bog ni jednom djetetu da mora gledati tatu u roza suknjici, mržastim čarapama i s perikom na glavi, ne dao Bog!

BK
B Kosa
18:40 15.11.2013.

Jasno je receno da se ovim referendumom neoduzimaju nicija prava pa ovi koji se bune neka nastave svoj zivot kao i do sada.

Avatar fijolica
fijolica
18:07 15.11.2013.

Ovo samo potvrđuje opravdanost referenduma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije