Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stajalište gong-a

'Ustav se mora poštovati, bez obzira na referendumsko pitanje'

gong,dragan zelić,gordana valenta,aleksandar tolnauer, (1)
Petar Glebov/PIXSELL
29.05.2013.
u 11:12

GONG drži da ukoliko Ustavni sud RH potvrdi sukladnost referendumskog pitanja s Ustavom RH, rezultati mogućeg referenduma, kakvigod bili, obvezujući su za Sabor

- Kolikogod posljednja inicijativa za raspisivanje referenduma o ugrađivanu institucije braka kao zajednice muškarca i žene u Ustav RH bila u potpunosti suprotna vrijednosnoj orijentaciji GONG-a, koji se kao članica Platforme 112 zalaže za ukidanje diskriminacije istospolnih parova u odnosu na bračne parove, smatramo promašenima nedavne izjave nekih zastupnika u Hrvatskom saboru, kao i neimenovanih dužnosnika Vlade RH koje dovode u pitanje konačnost referendumske odluke, u odnosu na parlamentarnu proceduru - priopćio je u sriejdu GONG. 

Naime, ta nevladina organizacija drži da ukoliko Ustavni sud RH potvrdi sukladnost referendumskog pitanja s Ustavom RH, rezultati mogućeg referenduma, kakvigod bili, obvezujući su za Sabor, budući da Ustav RH predviđa mogućnost njegove izmjene i putem građanske inicijative gdje Sabor ima samo tehničku ulogu osiguranja integracije te odluke u tekst Ustava. Sve drugo spadalo bi u domenu kršenja Ustava od strane izvršne i zakonodavne vlasti, napominju iz GONG-a te naglašavaju kako je trenutna situacija rezultat dugogodišnjeg odugovlačenja s izmjenama Zakona o referendumu, koje su, sukladno njihovim prijedlozima trebale rezultirati olakšavanjem pokretanja referenduma od strane građana, ali i ograničiti pitanja o kojima se na referendumu može odlučivati, u što svakako spadaju i poštivanje prava čovjeka, sloboda te nacionalna i ravnopravnost spolova kao neke od vrednota definiranih člankom 3. Ustava RH. 

- Kako političke elite nisu izmjenama referendumskog zakonodavstva pristupile na vrijeme i sustavno, a Ustav su namjenski izmijenile s ciljem osiguranja potpore građana ulasku RH u EU , moraju se, nažalost, suočiti s posljedicama vlastitog oportunizma. U aktualnom slučaju, to će značiti da će se, čak i ako tako odluči samo nekolicina građana i građanki, u Ustav RH morati unijeti diskriminirajuća i konzervativna odredba o instituciji braka isključivo kao zajednici muškarca i žene. U datim uvjetima, preostaje nam nadati se i zalagati se za to da \'\'tiha većina“ hrvatskih građana aktivno pristupi ovome referendumu, ukoliko on bude raspisan, i jasno i glasno kaže NE diskriminaciji i isključivosti te dodatnom privilegiranju heteroseksualne većine. piše u priopćenju.

GONG od Hrvatskog sabora očekuje da dosljedno poštuje Ustav i referendumsku odluku kakvagod ona bila, a Vladu RH poziva da što prije pristupi izmjenama Zakona o referendumu kako se slične situacije ne bi ponovile.

>>Sarnavka: Iza inicijative \'U ime obitelji\' stoji netko jako moćan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije