Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uspjeh KBC-a Zagreb: Transplantirana oba plućna krila, pacijent se dobro oporavlja

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču
18. travnja 2021. u 22:13 2 komentara 1318 prikaza
U KBC Zagreb zabranjeni posjeti svima izuzev roditeljima čija djeca su smještena na odjelima
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u Zagreb transplantirana su oba plućna krila. Operacija je provedena uz pomoć austrijskih kolega, a 50-godišnji se pacijent dobro oporavlja. 

Ilustracija donori sin i suprug Prvi put na svijetu: Ženi oboljeloj od COVID-19 transplantirana pluća živih donora

Poziv o donoru stigao je petak poslijepodne, a tada je započela utrka s vremenom. Torakalni kirurg Dorian Hiršl eksplantirao je oba plućna krila. 

- Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom, rekao je za HRT. Pacijenta je u Zagrebu za transplantaciju pripremalo oko 40 stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama. Prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan, dr. med./torakalni anesteziolog u KBC-u Zagreb, objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. 

- Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo, rekla je. 

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije.

KBC Zagreb 'NEKA ŽIVI U DRUOJ DICI' Pluća, jetra i srce propucanog Branka Mijatovića presađeni trima pacijentima

- Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije, ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, kaže Hiršl.

Voditelj Programa transplantacije pluća, akademik Miroslav Samardžija rekao je u Dnevniku HRT-a da je pacijent skinut s mehaničke ventilacije, razgovara i pozdravlja svoju obitelj.

- Ova transplantacija je učinjena na način da su kolege iz Beča kontrolirali i davali savjete, a naši su liječnici radili, rekao je.

Donor je iz Hrvatske i njegovim su organima, točnije plućima, srcem, jetrima i bubregom, spašena četiri života. Riječ je o Branku Mijatoviću (32), muškarcu koji je preminuo u četvrtak navečer nakon što je nekoliko dana ranije upucan u glavu na području Klisa pored Splita. 

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platio 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh