Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praksa sudova

Usmrtio djecu pa pobjegao u Irsku koja ga odbija izručiti

prometna nesreća,brodarica,pješakinja (1)
Duško Jaramaz/PIXSELL
30.06.2012.
u 09:00

Propisana je kazna za prometne nesreće s mrtvima od jedne do pet godina zatvora, nulta je i tolerancija na alkohol

Više od suđenja Čačiću, Mađarsku ovih dana potresa novi nastavak sage o prometnoj nesreći u kojoj je također bilo poginulih. Štoviše, bila je riječ o djeci. Zgražanje javnosti izaziva odbijanje Irske da izruči Ciarana Tobina, vozača koji je još 2000. u mjestu Leanyfalu prešao automobilom na nogostup i usmrtio dvoje djece, jedno u kolicima. Nakon toga otišao je iz Mađarske te je u odsutnosti osuđen na tri godine zatvora. U Mađarskoj je i inače javnost senzibilizirana za prometne nesreće. Propisana je kazna za takva djela od jedne do pet godina, a do prije nekoliko godina sudska je praksa uglavnom bila da krivci dobivaju uvjetne kazne. No i to se promijenilo – sad su izrečene kazne oštrije, velikim dijelom i zbog pritiska i očekivanja javnosti. Prometni je zakon strog, nulta je tolerancija na alkohol, a kazne su višestruko teže. I Čačićev mađarski odvjetnik Péter Zamecsnik bio je uključen u sudski proces koji je ogorčio Mađare. Előd Császár, glazbeni producent i DJ, poznatiji kao Shane 45, 17. prosinca 1998. BMW-om se u Budimpešti zabio u policijski automobil i usmrtio policajca.

– Istraga je pokazala da je vozio brzinom između 95 i 100 kilometara na na sat iako je ograničenje na tom mjestu 50 km/h. U organizmu Császára pronađeni su tragovi THC-a. Optužnica je bila teška: nesreća sa smrtnim ishodom, vožnja pod utjecajem droge – govore nam mađarski odvjetnici. No optužnica se stanjivala: sud nije mogao sa sigurnošću utvrditi je li u trenutku nesreće bio pod utjecajem droge. Za nesreću je osuđen na godinu i pol dana zatvora. Nakon žalbe, kazna mu je preinačena u uvjetnu s rokom kušnje od tri godine. Shane 45 nikada nije kročio u ćeliju, već je samo platio globu od 100 tisuća forinti (oko 2800 kuna).

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Ivica6
Ivica6
09:54 30.06.2012.

maddalena, Čačiću je primjenjen zakon:"Pomozi nam sa potpunim preuzimanjem INE." Zašto se inače gura u nadzorni odbor?

SJ
Sve je uzalud
11:39 30.06.2012.

Kada nema načina poigodovati pojedincim tijekom sudskih sporova nastaje sudska prtaksa, tj bezzakonje.Inače sudska praksa je kada se pravda utopi u pravu.........................................

Avatar Jana
Jana
09:42 30.06.2012.

"....U Mađarskoj je i inače javnost senzibilizirana za prometne nesreće. Propisana je kazna za takva djela od jedne do pet godina, a do prije nekoliko godina sudska je praksa uglavnom bila da krivci dobivaju uvjetne kazne. ¨ ------------------------------------------------------------------------------ Znači Čačiću je primjenjen stari zakon. Sa najboljim advokatima je ipaK SAMO osuđen na uvjetnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije