Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA MILINA

Ravnatelj policije o snimci: Službenici koji su tukli migrante bit će udaljeni s dužnosti

Milina: Interventni policajci sa snimke udaljeni su s dužnosti
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
08.10.2021.
u 17:31

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je potvrdio da su na snimci bili policijski službenici koji su tjerali i udarali migrante.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u 17:30 sati se obratio javnosti povodom snimke na kojoj službenici hrvatske policije s fantomkama i u neidentificiranim odorama tuku migrante na granici s BiH.

Kako bi rasvjetlili okolnosti događaja Milina je iznio činjenice koje su do sada utvrđene. Kazao je kako je oformljen stručni tim koji je upućen na teren i na moguću lokaciju događaja s ciljem da se rasvjetli situacija.

"Došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije", kazao je i dodao kako postoji sumnja na težu povredu dužnosti i u tijeku je postupak udaljenja s dužnosti.

VIDEO Pogledajte snimku: Muškarci s fantomkama i palicama udaraju migrante na granici s BiH

Dodao je kako su u suradnji s DORH-om s kojim će provoditi daljnje izvide. Ističe kako žele rasvjetliti događaj do kraja jer ne žele da se ocrni kvalitetan rad policije. 

"Moramo demantirati da je Koridor nekakva tajna operacija kojoj je cilj zastrašiti migrante. Cilj je zaustaviti krijumčare, uhitili smo 4000 krijumčara u zadnje dvije godine. Druga dezinformacija je da ima zataškavanja. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama - ženama, djeci, ali u drugim situacijama".

"Također bezrezervno štitimo policijske službenike kad obavljaju požrtvovno i zakonito svoj posao, s druge strane za one koji se ogriješe o zakon ili druga pravila moraju znati da će snositi posljedice. Na godišnjoj razini procesuiramo preko 400 policijskih službenika. Što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je ovakvo neko postupanje naređeno, oni su dužni u tom slučaju prijaviti kazneno djelo. I prije medijskih navoda smo prijavljivali policajce i za nanošenje tjelesnih ozljeda protiv migranta i za neprijavljivanje kaznenog djela", govori Milina. 

Ravnatelj policije kazao je i kako su državna odvjetništva ukupno od 2018. pokrenula 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima. U 13 slučajeva obustavljeni postupci, ostali u tijeku.

Koliko je bilo službenika u ovom slučaju, pitali su novinari.

"Ukupno tri interventna policajca. To je utvrđeno do sada", odgovorio je Milina. 

"Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vrijeme, nego u radno vrijeme. Vidjet će se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu. Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske", kazao je. 

Milina kaže kako će značajnije uključiti sve pripadnike interventne policije i rukovoditelja, ali i sve ostale rodove policije, u edukaciju.

Osvrnuo se zatim i na snošenje odgovornosti zbog ovog incidenta

8.10.2021., Zagreb - Glavni ravnatelj policije Nikola Milina dao je izjavu za medije u Ravnateljstvu policije na temu objavljene snimke postupanja prema migrantima te o dosadasnjim nalazima Strucnog tima.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Ja snosim odgovornost od prvog dana rada u policiji na bilo kojem poslu na kojem sam radio. Bilo je ravnatelja prije mene i moj je posao da radim časno”, kazao je i ponovio kako službenici nisu imali službeno naređenje za ovakvo postupanje: 

“Ne postoje nikakve specijalne naredbe, zapovjedi od ne znam koga iz sustava. Ako ja kao glavni ravnatelj tri puta mjesečno, minimalno, posebno upozoravam da nije dopuštena nikakva upotreba sile, to kontinuirano ide na teren”.

Podsjetimo, niz svjetskih medija objavio je snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te postrojbe. 

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt. 

Snimke su nastale u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem lipnja. 

Komentara 204

DU
Deleted user
17:46 08.10.2021.

Bravo za policiju i podrska svima koji svojim zivotima brane nase granice!!!

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
17:47 08.10.2021.

Heroji, a ne zločinci

JO
John80
18:06 08.10.2021.

Koliko sam shvatio, ipak se moze uci u Hr bez potvrde o cijepljenju, preboljenju ili negativnog testa. Samo ne treba ici na službeni granicni prijelaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije