Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene zakona o izbornim jedinicama

Plenković: Za samo 22% birača mijenja se izborna jedinica. Najveća promjena je u Zagrebu

Zagreb: Vlada otkrila detalje velike porezne reforme
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.05.2023.
u 11:20

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenice predstavljaju prijedlog Zakona o izbornim jedinicama

Vlada predstavlja izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Oporba je proteklih tjedana prozivala vladajuće. Premijer Andrej Plenković rekao je da su napravili prilagodbu, modifikaciju koja se držala temeljnih načela, a to je da svuda bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus tri posto te da se, koliko je moguće, prate administrativne granice. Smatra da je prijedlog maksimalno teritorijalno koherentan te korektan prema svima.

"Riječ je o sažetku prijedloga zakona. Radi se o manjoj modifikaciji postojeće karte jedinica. Zakon ima samo 17 članaka. Ono što je bitno jest da je Vlada razmotrila odluke Ustavnoga suda, u kojima se opširnije elaborira argumentacija o kojoj je riječ. Imamo četiri poruke. Prvo je osigurati jednaku težinu glasa, drugo je da izborne jedinice moraju pratiti administrativne granice. Treća poruka jest da odstupanja prema zakonu ne bi trebala biti veća od od plus/minus tri posto. Novi zakon trebalo bi donijeti do 1. listopada 2023. godine. Budući da smo mi ozbiljna zemlja, cilj je da se donese ovaj Zakon koji će najkasnije sutra biti upućen u javno savjetovanje", kazao je. 

"Trebamo ostvariti jednaki tretman i birača i zastupnika koji se biraju u Sabor", dodao je. 

"Vrlo je interesantno to da će nakon modifikacije 78 posto birača nakon ovoga ostati u jedinicama u kojima su trenutačno. Za samo 22% birača mijenja se izborna jedinica", kazao je. 

VEZANI ČLANCI:

Premijer je predstavio odstupanja koja treba modificirati.

"Najveće odstupanje od prosjeka je 2,20 posto u plusu u 10. izbornoj jedinici", dodao je. "Zašto smo nastojali ići u zahvat? Zbog budućih demografskih trendova. Da ovaj sustav ne doživi modifikacije nakon godine dana", rekao je. 

"Ovakvu strukturu nema baš puno zemalja. Dubrovačko-neretvanska nema kuda, pa će biti u 10. izbornoj jedinici", kazao je.

Foto: Hrvatske Šume

"Dubrovačko-neretvanska i dio Splitsko-dalmatinska sada su u 10. izbornoj jedinici", kazao je premijer. "Najveća promjena je u Zagrebu koji je sada podijeljen u tri izborne jedinice, umjesto četiri", dodao je. "Sad je Zagreb u I., II. i u VI. izbornoj jedinici", rekao je. 

Ministar Malenica predstavio je kako će izgledati izborne jedinice.

Foto: Hrvatske Šume

Foto: Hrvatske Šume
Foto: Hrvatske Šume

Foto: Hrvatske Šume

Foto: Hrvatske Šume

Foto: Hrvatske Šume

Foto: Hrvatske Šume

Foto: Hrvatske Šume

Foto: Hrvatske Šume

"Značajno smo spustili odstupanja, ona su minimalna. Nacrt Zakona trebao bi proći dva čitanja u Saboru nakon javnog savjetovanja", kazao je ministar Malenica.

Video: Plenković: 'Cilj je povećati plaću. Rasteretiti u pravom trenutku na pravi način'

 

Komentara 16

MM
MMarko657
12:35 25.05.2023.

"Trebamo ostvariti jednaki tretman i birača i zastupnika koji se biraju u Sabor" to bi bilojako lijepo kada ne bismo imali zastupnika koji su već u četvrtom ili petmo mandatu a da ni jednom nisu dobili više od 200 glasova, ako ne i 100.

Avatar Asterix
Asterix
12:55 25.05.2023.

Protuprirodna podjela. Ni u europski parlament ne daju sve članice jednak broj zastupnika. Trebalo je utvrditi izborne jedinice koje imaji smisla a onda prema broju stanovnika proporcionalan broj zastupnika koji bi onda znali koga zastupaju. Također, sukladno manjem broju stanovnika smanjiti broj zastupnika.

Avatar Idler
Idler
11:35 25.05.2023.

Bolše igdaj spremenit neg nigdaj...ovo je stara tema kaj ju nigdo ni štel začinjat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije