Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ŠEF SDP-A

Grbin na Večernji TV-u: 'Plenković mi je čestitao na pobjedi, a Milanović nije. Ne vidim problem u tome'

Večernji TV
06.10.2020.
u 12:07

Novoizabrani lider SDP-a Peđa Grbin gostovao je danas u studiju Večernjeg lista.

Grbin je govorio o prvim potezima koje planira što u Saboru, a što na Iblerovu trgu, a otkrio je i kakva stranačka sudbina čeka Željka Sabu kojeg je članstvo izabralo u novo vodstvo. Novi je predsjednik SDP-a iznio i svoje stajalište o napadima predsjednika Zorana Milanovića na mahom potencijalne partnere SDP-a i udruge s kojima ta stranka često surađuje.

Emisiju vodila: Petra Maretić Žonja

U subotu ste na unutarstranačkim izborima postali novi predsjednik SDP-a. Time ste de facto postali i lider oporbe. Što sad, kako dalje?

Treba početi raditi. Već u prvom tjednu očekuje nas niz tehničkih poslova. Tu je konstituiranje Predsjedništva i Glavnog odbora, odabir osoba koje će obnašati funkcije glavnog tajnika stranke, poslovnog direktora itd... Mogu kazati da kreće ozbiljno političko djelovanje SDP-a.

Jeste li svjesni svoje odgovornosti kao lider opozicije?

Naravno da jesam. Ne bih se kandidirao za predsjednika SDP-a da nakon toliko godina u Saboru i u stranci to nisam imao na umu.

Koji će biti prvi koraci SDP-a u Saboru?

Osnivanje istražnog povjerenstva za aferu Janaf jedan je od prvih poteza. No, napomenuo bih da to povjerenstvo nije samo osnovano zbog Janafa. To je puno šira priča. Osnovni povod jest taj da ustanovimo zašto svaka iole ozbiljnija istraga koja se vodi u Hrvatskoj u određenom trenutku pukne, a informacije počnu curiti. Iz medija smo doznali da je glavni osumnjičenik u aferi Janaf imao informacije da je pod mjerama i da mu se sprema uhićenje pa je bacio mobitel u Savu. Srećom mobitel je pronađen, ali zamislite da je imao jači hitac, da mobitel nije pronađen, kakve bi to posljedice ostavilo na istragu. Međutim, probijanje mjera nije u aferi Janaf izoliran slučaj. Iskustvo nas uči da se to događa prečesto. 

Ali što konkretno to povjerenstvo može iznjedriti i dokazati?

Povjerenstvo će imati dvije uloge. Prva je ta da vidimo što se uistinu događa i koji su uzroci probijanja mjera, a druga je uloga da shvatimo i pripremimo okvir kojim bi se takvo što spriječilo u budućnosti. 

Tko bi po vama trebao svjedočiti na tom povjerenstvu, kojim bi ljudima iz afere Janaf saborski zastupnici trebali postavljati pitanja?

Čelnim ljudima iz policije, iz MUP-a, iz DORH-a, USKOK-a, pravosuđa...

Treba li se tamo pojaviti i predsjednik Zoran Milanović?

Ako povjerenstvo procijeni da predsjednik države, predsjednik Vlade i ministar MUP-a imaju relevantne informacije – onda apsolutno da.

Predsjednik Milanović u više navrata kazao je kako nema šanse da premijer i ministar MUP-a nisu znali za istražne radnje u Janafu. Hoće li se na povjerenstvu govoriti o tome? Je li državni vrh trebao znati za istragu? 

Apsolutno. I o tome treba razgovarati. Treba vidjeti kako je moguće uskladiti saznanja o takvim istragama, a da pritom ne kompromitiraju istragu. U tom povjerenstvu ne može se konkretno istraživati išta o Janafu jer je cijeli slučaj već na sudu. Međutim, mi moramo doći do rješenja za probleme u sustavu poput pucanja mjera i curenja informacija. Janaf je strateška hrvatska tvrta. Ako se tamo događa kriminal, to ozbiljno može ugroziti hrvatske nacionalne i sigurnosne interese. Ne dao Bog da se obistini ovo što govorim. Zamislite koji bi skandal izbio kad bi se doznalo da je na čelu Janafa bio netko tko je dopustio da se kroz naftovod provodi nafta koja je pod međunarodnim embargom. Zamislite posljedice koje bi to imalo za međunarodni ugled, nacionalnu sigurnost i eventualne ekonomske posljedice ako bismo se i mi našli pod sankcijama.

Kada bi istražno povjerenstvo trebalo krenuti s radom?

Ja tu procjenu ne mogu dati jer to ne ovisi o SDP-u. Kolega Arsen Bauk javno je rekao da je odnio dokumente u klub zastupnika HDZ-a. Loptica je na njihovu terenu. Oni sada trebaju odlučiti kako će se prema tome odnositi.

Koje bi inicijative SDP u Saboru još mogao imati osim istražnog povjerenstva za aferu Janaf?

Prije svega potencirat ćemo ozbiljnu raspravu o stvarnim problemima koje muče Hrvatsku. Primjerice, 1. siječnja 2021. Hrvatska i cijela Europska unija ulaze u novo proračunsko sedmogodišnje razdoblje, a mi nemamo usvojenu nacionalnu razvojnu strategiju kao temeljni akt strateškog planiranja. Ta je strategija trebala biti usvojena do ožujka ove godine, a još nije. Dakle, pozivam Vladu da se trgne, da krenemo raditi na tom dokumentu, da ga podijelimo s javnošću tako da svi u Hrvatskoj mogu dati svoje primjedbe, prijedloge i sugestije i, ako je ikako moguće, da ga usvojimo do kraja godine kako opet ne bismo bili u situaciji da kasnimo s povlačenjem europskog novca. Također, nedavno su objavljene zakonodavne aktivnosti za iduću godinu, a među aktivnostima Ministarstva uprave i pravosuđa nema ovršnog zakona. Ja ću i dalje problematizirati tu temu zato što znam, kao što i Vlada zna, da će za nekoliko mjeseci isteći moratorij na ovrhe. Inzistirat ću na tome da pomognemo ljudima. Želim da radimo na sveobuhvatnom i cjelovitom ovršnom zakonu koji će biti solidaran s vjerovnicima i dužnicima.

Danas je Nacional objavio tekst o tome da je SDP digitalnim putem i ilegalno godinama sakupljao i obrađivao podatke o članovima, simpatizerima, a i nekim novinarima te da je time prekršen GDPR. Jeste li upućeni u taj problem i kakve stranka može imati konsekvencije zbog toga?

Pročitao sam taj tekst. Naravno da nije ugodno da ti se stranka nađe u negativnom kontekstu na naslovnici jednog tjednika. Međutim, ovdje je bitno reći da je točkom 56. uvodnih odredbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka propisano da političke stranke unutar EU imaju pravo prikupljati određene osobne podatke, naravno uz jamstvo da se ti podaci neće zlorabiti i uz jamstvo da ti podaci neće postati dostupni trećim osobama. Iz ovoga što sam pročitao u Nacionalu, očito je da barem jedan dio tog sustava nije funkcionirao. Zbog toga već od jutra razgovaram sa stručnjacima za zaštitu osobnih podataka. U vrlo skorom roku zbog toga ćemo se obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka kako bismo ih upoznali s ovim što se dogodilo te ćemo utvrditi je li prekršena ikakva odredba. Ako se to učinilo, ispravit ćemo pogrešku.

Je li vam na novoj funkciji predsjednika čestitao Zoran Milanović? 

Čestitke stižu, a još uvijek nisam primijetio čestitku predsjednika Republike.

Je li vam Plenković čestitao?

Da.

VIDEO: Peđa Grbin o Milanovićevim istupima: "Forma je nadvladala sadržaj"

 

Je li to možda nepristojno od predsjednika Milanovića? 

Pa ne bih se složio. Predsjednik je odlaskom na svoju funkciju prestao biti član bilo koje stranke. 

Kako gledate na činjenicu da se Zoran Milanović posljednjih dana okomio na dobar dio ljudi iz lijevoliberalnog spektra, a koji su potencijalni SDP-ovi politički partneri i s kojima je SDP do sada dobro surađivao?

Zoran Milanović očito je odlučio biti predsjednik s karakterom. Međutim, to ne umanjuje činjenicu da je upravo on taj koji je u aferi Janaf otvorio niz važnih pitanja. Ono što je možda nespretno jest to da je u njegovu izričaju forma malo prevladala nad sadržajem. Nadam se da će on to shvatiti jer je sadržaj onoga što je govorio iznimno bitan. 

Kako gledate na ponašanje samog premijera dok sve to traje?

Premijer Plenković u jednom trenutku nastupao je izuzetno loše. Možda se to zaboravilo, ali podsjetit ću vas samo na situaciju da je Milanović pozvao Plenkovića da porazgovaraju o problemima koji muče ovu državu, a tih problema je mnogo. Premijer je to odbio uz nekakve glupe izgovore. Premijer i predsjednik imaju odgovornost, to nije način. Poanta je u njihovu dijalogu i suradnji oko sigurnosti, obrane, gospodarstva... Volio bih da se Plenković uozbilji i počne raditi svoj posao. Čini mi se da se Plenković sakrio u mišju rupu jer je shvatio da mu je pola bivše i sadašnje vlade upleteno u aferu Vjetroelektrane, a sada je isplivala i afera Janaf. Također, ništa se nije maklo s mrtve točke po pitanju otkupa INA-e, a nošenje s koronakrizom iznimno je loše.  

Znači da imate dosta tema koje ćete aktualizirati u Saboru?

Gledajte, moja namjera nije parirati Andreju Plenkoviću. Ako Vlada napravi ili predloži nešto dobro, mi ćemo bez sumnje to podržati. Svjež primjer jest Zakon o obnovi grada Zagreba iako smo i na njega imali cijeli niz primjedbi. Ja neću zvati premijera na razgovor jer to nije moj posao. Na njemu je da organizira konstruktivne sastanke s oporbom, a ja ću se odazvati jer, dok god postoji šansa da nešto napravimo zajedno za boljitak države i društva, ja ću se odazvati.

Danas SDP ima sjednicu Predsjedništva na kojoj će se pričati o sudbini Željka Sabe koji je na izborima dobio veliku podršku članova stranke. Je li on uteg stranci zbog toga što je bio u zatvoru zbog korupcije?

Činjenica je da sam i ja i druge kolegice i kolege iz vrha stranke dobili golem broj pitanja o Željku Sabi. To ide u prilog činjenici da on dosita predstavlja uteg za SDP. Međutim, nemam vam reći ništa više od onoga što sam već rekao. Danas je sjednica Predsjedništva i znat će se više nakon nje. 

Špekulira se da ćete imati rošade i u Saboru te ćete s mjesta potpredsjednika Sabora maknuti Rajka Ostojića i postaviti nekoga drugoga iz redova SDP-a.

Određenih promjena će biti. Ono što sa sigurnošću sada mogu reći jest to da ću klubu zastupnika predložiti da ubuduće ja zamijenim Arsena Bauka na čelu kluba. Ostale promjene ne bih komentirao. Prvo ide rasprava unutar stranke, a onda u javnosti. To poručujem i svim svojim kolegama. Kritizirajte me, a ako vas ne budem slušao, onda idite javno. To je jedini način da ispravim svoje pogreške. Nije poanta u tome da svi oko mene plješću, a ja kao veliki vođa udarim glavom o zid. 

Kao što ste vi svojedobno javno kritizirali Davora Bernardića i Rajka Ostojića?

Tako je.

U prošlom sazivu Sabora mnogo je SDP-ovaca pristalo biti žetončić i podržavati većinu Andreja Plenkovića. Mislite li da je i danas takav scenarij moguć?

Nažalost, to se događalo. Ali danas poznajem toliko dobro svoje kolege da mi se taj scenarij ne čini uvjerljivim.

Uskoro kreću pripreme za lokalne izbore. Hoćete li podržati Tomislava Tomaševića u bitki za Zagreb?

Razgovarat ćemo sa svim pripadnicima lijevog i građanskog bloka. SDP će sigurno imati svojeg kandidata, a vidjet ćemo hoće li on biti stranački ili nestranački. Naša je misija čišćenje korupcijske močvare koja vlada u gradu Zagrebu.

CIJELU EMISIJU MOŽETE POGLEDATI U VIDEU NA POČETKU TEKSTA

Komentara 40

DU
Deleted user
10:38 06.10.2020.

Predsjednik SDP u Hrvatskoj, čovjek koji ne bi otišao na grob Tuđmana, čovjeka koji mu je državu stvorio, a predsjednik države čovjek koji državu nije branio, a mogao je, vrhovni zapovjednik vojsci kojoj nije služio, a mogao je, o zemljo otvori se.

ZA
!zagreb!
12:11 06.10.2020.

S Peđom će vas i Tomašević prestići.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
12:16 06.10.2020.

Kraj je blizu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije