Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Ankica Mamić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
16.05.2021.
u 22:39

Iz Splita i Vukovara javili su se Večernjakovi reporteri Juraj Filipović i Branimir Bradarić

U studiju Večernjeg TV u izbornoj noći politička analitičarka Ankica Mamić analizirala je rezultate lokalnih izbora, a iz Splita i Vukovara javili su se Večernjakovi reporteri Juraj Filipović i Branimir Bradarić. 

U Splitu je došlo do velikog preokreta, a trenutnu bitku vodi Ivica Puljak (Centar) s 27,95 posto potpore, s kojim bi u drugi krug mogao HDZ-ov Vice Mihanović (21,68 posto). U Vukovaru je situacija pak nešto jasnija jer po izlaznim anketama bivši HDZ-ovac Ivan Penava vodi s premoćnih 43 posto, a za njim dolazi trenutni HDZ-ovac Nikola Mažar s 24,93 posto glasova.

Emisiju je vodila Petra Maretić Žonja. 

- U stožeru Ivice Puljka vlada neviđeno veselje, atmosfera je odlična. Oni su se proglasili pobjednicima kao što i jesu. Već su počele kalkulacije o postizbornim koalicijama. Iz neslužbenih krugova doznaje se da su već počeli nekakvi pregovori sa strankama na ljevici. Pitanje je kako će se postaviti SDP, Most i Branka Ramljak. U HDZ-u je atmosfera daleko od one kakva se očekivala. Željko Kerum će imati samo četiri, pet mandata. Jasno je da desnica gubi Split i većinu u gradskom vijeću - komentirao je Filipović situaciju u Splitu dodajući kako ni sam Ivica Puljak vjerojatno nije očekivao takav rezultat.

U Vukovaru pak uvjerljivo vodi aktualni gradonačelnik Ivan Penava.

- On je osvojio 43,66 posto glasova što je za neke donekle iznenađenje. Nikola Mažar osvojio je 24,94 posto. SDP je doživio pravi potop, najvjerojatnije neće imati nijednog člana vijeća. Čeka nas prilično zanimljiv drugi krug izbora gdje je sve moguće jer svi kažu da je drugi krug druga utakmica. Imamo promjenu zamjenika gradonačelnika iz srpske manjine. Srđan Milaković je nakon osam godina izgubio od Srđana Kolara koji je predsjednik vukovarskog SDSS-a - rekao je Bradarić.

Ankica Mamić odgovorila je na pitanje tko je pobjednik ovih izbora.

- Protest ili promjena je pobjednik izbora bez obzira što će svaka od stranki pokušat interpretirat rezultate. Građani Hrvatske su jasno poručili svim političkim opcijama da sve što trenutno postoji ili je na vlasti zapravo nije dobro - smatra Mamić.

- U Zagrebu je to najvidljivije. To isto vrijedi i za Rijeku, Split, ali u Osijeku je dobio HDZ jer nikad nije vladao. Opet su ljudi tražili neku promjenu. Tražili su nekoga tko je novi, tko će ponuditi nova rješenja. Promjena je trend i prema promjenama će se ići i u drugom krugu - kaže Mamić. 

Vjeruje kako će HDZ i na ovim izborima pokazati kako su najjača hrvatska stranka jer pobjeđuju na izborima u manjim mjestima i županijama.

- To odgovara njihovom nacionalnom rejtingu od 30 posto. Ono što je po meni pokazatelj novog trenda vidi se u tome da su izgubili sredine u kojima su bili sigurni. Županije su praktički dobivali u prvom krugu. To je zasad uspio ostvariti jedino Anušić koji je to riješio u prvom krugu.

Mamić kaže da je vidljiv gubitak HDZ-ove snage u Dalmaciji.

- U Zadru oni nemaju u prvom krugu gradonačelnika, Šibensko-kninska županija vjerojatno neće ostati u HDZ-ovim rukama, Splitsko-dalmatinska ako i ostane to će biti slabija varijanta vlasti. HDZ nakn što je preživio izazove u Slavoniji koje je imao, sada im slijede izazovi u Dalmaciji - kaže.

Jedini izborni SDP-ov pobjednik je Željko Kolar koji ostaje na čelu Krapinsko-zagorske županije.

- On je zapravo bio protukandidat Peđi Grbinu. Izravni oponent je sada suvereno dobio svoju županiju i on će sigurno tražiti neko novo preslagivanje unutar stranke. Već je večeras počelo po društvenim mrežama, već propitkuju poziciju Peđe Grbina. On je ipak dobio puno više vremena da se pozicionira i da posloži stranku. Grbina od ponedjeljka čekaju veliki izazovi - kaže Mamić.

SDP-u će u Rijeci biti teško, smatra Mamić.

- Rijeka isto traži promjenu, Rijeka je grad u kojem je SDP na vlasti od osnutka Hrvatske. Ta potreba Rijeke za promjenom Filipoviću bitno otežati situaciju u drugom krugu. Ako se to dogodi, to je za SDP ogroman gubitak. Neće to onda nikako moći opravdati. To im je bitka svih bitaka - kaže Mamić.

Smatra kako Domovinski pokret postaje sve jača stranka.

- Oni su relativno kratkom postojanju, ulazak u drugi krug za njih je veliki rezultat. U Gradskoj skupštini će biti jednako kao SDP, ostvarili su respektabilan rezultat za stranku koja tako kratko postoji - kaže.

VIDEO Rezultati prvih izlaznih anketa za Zagreb

Komentara 4

BA
balance
23:44 16.05.2021.

Promjena u vidu Titoista.

PE
Perspektivan
23:39 16.05.2021.

Kako kad je ljevica pobjedila i u Zagrebu i u Splitu!?

US
Usputni
23:44 16.05.2021.

Kome je to HDZ pop....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije