Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID potvrda u skladu s Ustavom

Šeparović: Naložili smo da ubuduće Stožer mora obrazložiti svaku odluku

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.12.2021.
u 13:57

Ustavni sud u srijedu je odlučio da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedlog za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja COVID potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijama pacijenata

Ustavni sud donio je odluku prema kojoj COVID potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi nisu protuustavne. Ustavni sud odlučio je da su pandemijske mjere legitimne i nije prihvatio prijedloge za ocjenu ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja COVID potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijama pacijenata. Navedena rješenja donesena su većinom glasova svih sudaca, uz tri izdvojena mišljenja, precizirao je Ustavni sud.

Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović obratio se javnosti.

"Ustavni sud donio je nekoliko odluka što se tiče Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, sve je ostalo isto. Novo je da smo naložili da Stožer ubuduće mora obrazložiti svaku odluku tako da javnost i adresati znaju zašto se neka odluka donosi te objasniti ustavno načelo razmjernosti", kazao je Šeparović.

"Što se tiče COVID potvrda, odlučili smo o sustavu COVID potvrda i odlučili smo o sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja pacijenata i sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja u zdravstvu i socijalnom sustavu. Zaključili smo da imaju zakonsko uporište, da su te mjere posvećene zdravlju ljudi, prvenstveno najranjivijih, bolesnih i zaključili smo da je mjera prikladna. Nema diskriminacije. Postoji alternativa – cijepljenje ili testiranje. Svatko ima izbor. Bilo je pitanja kada ćemo ovo riješiti i mi smo to učinili. Namjerno nismo htjeli to napraviti tijekom skupljanja potpisa, da nam netko ne bi spočitavao. To ne znači da će ista odluka biti za javni sektor. Tražili smo očitovanje od Vlade, a ako je ne dobijemo, mi ćemo samo donijeti odluku", kazao je. 

"Ustavni sud je samostalan i neovisan. Razumijem političke ocjene, ali u takve prijepore neću ulaziti. Mi nismo ni za oporbu ni za vlast. Ustavni sud nije ni pod čijim pritiskom. Jedni smatraju da su neki pod utjecajem vladajućih, a drugi pod utjecajem Milanovića. Nismo. Molim da se o nama sudi na temelju naših odluka, a ne nečijih političkih preferencija", kazao je Šeparović. 

Komentara 32

TA
Tarantula
13:48 21.12.2021.

To je onaj Šeparović koji godinama drma Ustavnim sudom te će ga naslijediti njegov sin, kao da je pravo obiteljski obrt koji se prenosi sa koljena na koljeno!

Avatar Virus.1984
Virus.1984
13:58 21.12.2021.

Partija naložila Partiji da mora obrazložiti partijsku odluku i na istu lupiti partijski pečat.

Avatar Nomi
Nomi
14:01 21.12.2021.

Bilo bi čudno vidjeti da suci koje je postavio HDZ na funkcije odluke te stranke sruši. Tako da je ovo sve očekivano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije