Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA OKO GEODETSKOG

Prva reakcija ministrice o skandalu: Ako je netko iskoristio situaciju nakon potresa, onda će taj i odgovarati!

Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/9
16.02.2024.
u 12:16

Ministrica je još krajem studenog demantirala navode da je Ministarstvo nezakonito dalo Geodetskom fakultetu 19 milijuna eura za popisivanje i procjenu šteta na kulturnoj baštini nakon potresa, navodeći da je sve odrađeno po zakonu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izvanredno se obratila javnosti ovog petka nakon što su po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) krenuli pretresi prostorija nekoliko visokorangiranih službenika u Ministarstvu. EPPO se jutros bio i oglasio te potvrdio kako se nastavljaju provoditi nove aktivnosti oko nezakonitosti koje su se provodile na Geodetskom fakultetu, zbog kojih je ranije i dekan Almin Đapo bio uhićen. 

Obuljen Koržinek potvrdila je ovog petka da se radi o slučaju angažiranja Geodetskog fakulteta za 3D snimanje kulturne baštine oštećene u potresu. Ministarstvo je tada, podsjetimo, Fakultetu dalo 19 milijuna eura za snimanje tih objekata, a Telegram je objavio kako je cijeli proces odrađen nezakonito.

>> FOTO Pretres stana bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape u studenom prošle godine

Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
1/12

– Dva dana nakon potresa angažirali smo Geodetski fakultet koji bi obavio snimanja oštećene kulturne baštine. Podnijeli smo izvješće o tome kako je tekao taj proces, kakvi su ti podaci i za što su nam koristili. Te snimke koje su izradili koristile su se i za donošenje odluke o žurnim mjerama, i za utvrđivanje progresivne štete, ali i za projektiranje za obnovu objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da izvidi pokažu da je u Ministarstvu postupano sukladno zakonu i da se napravilo sve što se moglo u žurnim situacijama. Ako je netko takvu situaciju iskoristio, onda će i odgovarati – poručila je ovog petka.

– Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikada nisu povučena sredstva iz EU. To se ne nalazi ni u jednom revizijskom izvještaju niti periodičnom koje je Ministarstvo slalo. Putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava (ZNS) realizirali smo više od 500 milijuna eura i u tom novcu za ovu namjenu ne nalazi se nijedan euro – dodala je. Kazala je kako se radilo o nizu projekata financiranih sredstvima EU fondova. 

POVEZANI ČLANCI:

– Očito europski istražitelji istražuju na Geodetskom fakultetu moguće subvencijske prijevare. U Ministarstvu se ne radi o europskim, već o nacionalnim sredstvima, a meni je u interesu da se istraži na koji se način postupalo. Ovdje je riječ o izvidima koji su tajni. Dostavljamo sve dokumente, a mi, kao Ministarstvo, reagirali smo vrlo brzo nakon potresa i preuzeli odgovornost – dodala je. 

Ministrica je još jednom poručila kako iznosi koji su se isplaćivali nisu bili prenapuhani, naglasivši kako i je dalje istog stajališta.

– Ponovit ću ono što sam rekla i u Saboru, podaci da se radi o preplaćenim iznosima jednostavno nisu točni. Geodetski fakultet iskazao je cijenu po kvadratnom metru i kad smo izračunali sve, prosječna cijena bila je 20 i nešto kuna plus PDV. Stala sam pred kamere da potvrdim da ovo traje već dulje vrijeme i da smo dali sve dokumente koji su potrebni – objasnila je. 

Komentara 48

BA
Barba56
12:34 16.02.2024.

Jel , netko ce odgovarati , a daj netko nisi slucajno ti ? .

Avatar grof-simpa
grof-simpa
13:07 16.02.2024.

Njezina legendarna izjava: "Sva sreca da smo mi na vlasti a ne neki sarlatani". Samo to treba reci ovim EU istraziteljima i rjeseno.

AK
Aka
12:35 16.02.2024.

..kad vidim taj stisnuti čvarak koji nam je ministrica odmah mi se plače...kao da nema pametnijih ljudi od nje, pa kud ona? A kj je ona sve iskoristila u životu? I koga? I zakaj je na mjestu kojem nije dorasla?? Pa to je već iskorištavanje, znači koristi stranku da se dočepa mjesta ministrice a bila bi dobra eventulano za neku metlu npr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije