Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

O Izjavi SNV-a: 'Svatko ima pravo postaviti zahtjev, kao i pravo podržati ga ili ne'

SNV Izjavi navodi da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava".
19. veljače 2018. u 15:31 69 komentara 2217 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Srpsko narodno vijeće (SNV), kao i svatko u Hrvatskoj kao demokratskoj državi, ima pravo postaviti zahtjev za ispunjenjem prava koja smatra važnima, a isto tako svatko te zahtjeve ima pravo podržavati ili ne, a ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmjene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni Vlada i Sabor, odgovoreno je Hini danas iz Ureda predsjednice Republike na upit za komentar SNV-ove Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj.

Jezik je zakon NOVA EMISIJA: jezik je zakon Kojim jezikom govore Srbi u Hrvatskoj?

"U Republici Hrvatskoj kao demokratskoj državi svatko ima pravo postaviti zahtjev za ispunjenjem prava koja smatra važnima, tako i Srpsko narodno vijeće, a isto tako svatko ih ima pravo podržavati ili ne podržavati. U mjeri u kojoj bi ispunjenje tih zahtjeva pretpostavljalo izmjene zakona ili donošenje novih, za to su nadležni Vlada Republike Hrvatske i mjerodavna tijela Hrvatskog sabora odnosno Hrvatski sabor", stoji u odgovoru Pantovčaka.

Srpsko narodno vijeće objavilo je Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošlog tjedna, u kojoj se ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 točaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tijesno surađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi. SNV u njoj, među inim, ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, te očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

Očekuje i dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mjestima". Također, u Izjavi navode da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Izjave za medije nakon sastanka predsjednice Grabar-Kitarović s kolegom Vučićem hrvatsko-srpske stupice Tko više dobiva: 'politička strojnica’ ili ‘preplašena studentica' Policija na Markovom trgu koristi i pušku protiv dronova koja je izazvala pažnju prolaznika OSIGURANJE VUČIĆA Srbi oduševljeni osiguranjem, puška za dronove glavna atrakcija Bulj i Glavašević Bulj i Glavašević 'Vučić je promijenio boju kad sam mu prišao, a predsjednica se mora ispričati udovicama'
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • rotu:

  Tko do podne s Vragom tikve sadi poslije podne mu pucaju o glavu.Tako je i sa Pupijem.Plenki,zapamti to.

 • Avatar Bruno
  Bruno:

  Ovo je najbolja sansa za prekid koalicije i nove izbore

 • hrza:

  Nisu to zahtjevi već nož u leđa.