Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbi oduševljeni osiguranjem, puška za dronove glavna atrakcija

Puška kojom je osiguravan Vučić prvi je put korištena za osiguranje predsjednika Baracka Obame u Berlinu u studenom 2016. godine
14. veljače 2018. u 09:17 77 komentara 24657 prikaza
Policija na Markovom trgu koristi i pušku protiv dronova koja je izazvala pažnju prolaznika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Pomalo kao lik iz kakvog distopijskog filma izgledao je u ponedjeljak specijalac MUP-a dok je na Markovu trgu na ramenu držao oružje koje je izgledom mnoge promatrače prije podsjetilo na futurističku napravu koja bi se koristila u svijetu Robocopa ili Terminatora nego 2018. godine na osiguranju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Bila je to, doslovno, premijera protudronske puške HP 47 za koju je MUP natječaj raspisao lani u kolovozu, a iako im je oružje isporučeno u studenom, javnosti je prvi put predstavljeno 22. prosinca, što je učinio ministar Davor Božinović.

Policija na Markovom trgu koristi i pušku protiv dronova koja je izazvala pažnju prolaznika Oružje Vučića čuvali protudronskom puškom od 270.000 kuna

MUP ima samo jednu pušku

Ipak, tad je puška tek “šminkerski” rastavljena stajala u kovčegu, a u ponedjeljak se prvi put našla na terenu spremna, ako se za tim pokaže potreba, u samo nekoliko sekundi onesposobiti praktički bilo koji dron ili sličnu napravu u krugu od tristo metara. Treba napomenuti kako naša policija u svom posjedu za sada ima tek jednu pušku, a ne više njih kako su neki govorili, te da je riječ o doista posljednjem kriku tehnologije s obzirom na to da je svjetlo dana ugledala krajem 2016. godine.

Policija na Markovom trgu koristi i pušku protiv dronova koja je izazvala pažnju prolaznika
1 / 23
Neobična puška u rukama policije tijekom Vučićevog posjeta izazvala pažnju prolaznika Policija koja je osiguravala Markov trg tijekom posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića izazvala je pozornost prolaznika neobičnom puškom.

Razvila ju je njemačka tvrtka H.P. Marketing & Consulting Wüst GmbH, a MUP ju je nabavio za cijenu od 258 tisuća kuna bez PDV-a (odnosno 322.500 kuna s PDV-om) preko jedne tvrtke iz Zagreba čija je ponuda ocijenjena najpovoljnijom.

– Već gotovo trideset godina policijama i vojskama u cijelom svijetu prodajemo opremu koja služi blokiranju različitih vrsta signala. U prošlosti su nam glavne mušterije bile zemlje na Bliskom istoku koje su se našom opremom pokušavale zaštititi od terorističkih napada, ali u posljednjih nekoliko godina, kako se razvijaju dronovi i slična tehnologija, imamo sve više kupaca po Europi – kazao je lani u intervjuu za Bloomberg direktor te njemačke tvrtke Steffen Wicker. Potvrdio je i kako je njihova protudronska puška HP 47 prvi put korištena u studenom 2016. godine u Berlinu za vrijeme posjeta Baracka Obame, a u fokus svjetske javnosti dospjela je prije godinu dana kada ju je testirala švicarska policija u sklopu priprema za osiguranje Svjetskog ekonomskog skupa u Davosu na kojem se okupljaju najutjecajniji svjetski političari i biznismeni.

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović: 'Nikoga nisam zvala marginalcima. O braniteljima imam najbolje mišljenje'

Na dron snajperom ili mrežom

Ipak, iako je riječ o pušci ona ipak ne uništava i ne ruši dronove, kao što to mnogi misle, nego ih tek onesposobljava. Konkretno, to desetak kilograma teško oružje uperi se prema dronu nakon čega onaj koji ga koristi pritisne okidač i elektromagnetski val kreće prema dronu i onesposobljava ga. Preciznije, dron ostaje zarobljen unutar nevidljive “ograde” koja se stvara oko njega, a ta “ograda” blokira prolazak svih signala kroz nju pa na taj način onaj koji upravlja dronom gubi mogućnost komunikacije s njim.

Dron tako jednostavno ostaje letjeti na mjestu, a policija, vojska ili netko treći mogu potom birati hoće li ga jednostavno srušiti snajperom ili na njega ispucati mrežu s malim padobranom i tako ga, bez da ga oštećivanja, spustiti na zemlju. Kako to oružje funkcionira, mogli su se uvjeriti svi oni koji su još prije pet godina zaigrali popularnu računalnu igru Call of Duty u kojoj se prvi put pojavila jedna protudronska puška, a zanimljiv je detalj kako se u nekim novijim igrama istog tipa nalazi upravo i model HP 47.

Policija na Markovom trgu koristi i pušku protiv dronova koja je izazvala pažnju prolaznika
1 / 23
Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić na Velikoj skupštini SNV-a
SNV u Lisinskom grabar-kitarović 'Nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugog reda. Hrvatska je vaša domovina!' Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'Onaj me jurio po trgu, pa čim sam se okrenuo, zaustavio se' Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić na Velikoj skupštini SNV-a Iva Puljić-Šego Vučiću, na putu do Beograda poslušaj snimku. Sjećanja će sama nadoći
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Banat
  Banat:

  Ima il neke slicne naprave za politicare koji lazu i kradu?

 • kontraš:

  Evo samo o tome diskutujemo....fascinantno :)))

 • Deleted user:

  Ako je načelo rada te naprave takvo kakvo je opisano u članku, onda je ona samo djelomično djelotvorna, točnije podpuno nedjelotvorna ako se radi o bespilotnim letjelicama koje nisu daljinski upravljane nego imaju sustav za samonavođenje koji se temelji na ... prikaži još!a prepoznavanju određenih, unaprijed zadanih, pokretnih ili nepokretnih objekata. Čak i da nema sustava za samonavođenje, ova naprava ne može onesposobiti bespilotne letjelice koje imaju unaprijed isprogramiranu putanju leta, a navode se pomoću inercijalnog sustava kako se to nekoć radilo.