Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova knjiga pape Franje

'UN ne odgovara novoj stvarnosti i treba se mijenjati'

storyeditor/2022-10-16/2022-10-15T112244Z_321288892_RC2L1X9TSBSE_RTRMADP_3_POPE-MEETING.JPG
Foto: REUTERS
1/3
18.10.2022.
u 00:18

Sveti Otac je zagovornik "cjelovite sigurnosti" koju čini jamčenje svih prava (prava na hranu, na zdravstvene, ekonomske i socijalne usluge) te smatra da međunarodne institucije trebaju donositi odluke u skladu s njima.

Papa Franjo poziva na reformu Ujedinjenih naroda koji su za vrijeme pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini "pokazali svoja ograničenja", stoji u novoj knjizi Svetog Oca, čiji je izvadak jučer objavio list La Stampa.

'Cjelovita sigurnost'

"Kada govorimo o miru i sigurnosti na globalnoj razini, prva organizacija na koju pomislimo su Ujedinjeni narodi (UN), posebice Vijeće sigurnosti. Rat u Ukrajini još je jednom u prvi plan stavio potrebu za tim da trenutačna multilateralna struktura pronađe brže i učinkovitije puteve prema rješavanju sukoba", piše Franjo.

"U ratnim vremenima važno je prepoznati da nam treba više multilateralizma, kao i boljeg multilateralizma", piše, dodavši da UN, koji jednako funkcionira od svog osnutka, više "ne odgovara novoj stvarnosti".

"Ujedinjeni narodi oformljeni su da bi formalno ukazali na užase kroz koje je čovječanstvo prošlo za vrijeme dvaju ratova u 20. stoljeću. Premda prijetnja koju su predstavljali još postoji, današnji svijet više nije isti", a međunarodne institucije moraju biti "plod najvećega mogućeg konsenzusa", smatra Sveti Otac.

"Potreba za reformama postala je više nego očita nakon pandemije, tijekom koje je sadašnji multilateralni sustav pokazao sva svoja ograničenja. Primjerice, kad je riječ o distribuciji cjepiva... imali smo eklatantan primjer koji je ukazao na to da je zakon jačega ponekad snažniji od solidarnosti", piše papa Franjo. Zalaže se za "organske reforme, a svrha im je da međunarodne organizacije ponovno pronađu svoj primarni poziv - služenje ljudskoj obitelji".

Sveti Otac je zagovornik "cjelovite sigurnosti" koju čini jamčenje svih prava (prava na hranu, na zdravstvene, ekonomske i socijalne usluge) te smatra da međunarodne institucije trebaju donositi odluke u skladu s njima.

Papina knjiga "Molim te u ime Božje. Deset molitvi za budućnost nade", u Italiji izlazi sutra.

Papa Franjo osudio je još prije "nemilosrdno bombardiranje" ukrajinskih gradova i ocijenio da su napadi oslobodili "uragan nasilja" nad njihovim stanovnicima. Papa je pozvao "one koji drže sudbinu rata u svojim rukama" da prestanu.

- Moje srce uvijek je s ukrajinskim narodom, posebno stanovnicima mjesta koja su izložena nemilosrdnom bombardiranju - rekao je papa.

- Neka Duh (Božji) preobrazi srca onih koji imaju sudbinu rata u svojim rukama, kako bi uragan nasilja prestao i kako bi se obnovio miran suživot u pravdi - dodao je.

Tužitelji međunarodnih mobilnih timova istražuju kao moguće ratne zločine ruske raketne napade na Kijev i druge gradove. U napadima prošli tjedan poginulo je 19 ljudi, više od 100 ih je ozlijeđeno i diljem zemlje prekinuta je opskrba strujom, rekli su ukrajinski dužnosnici. Rusija poriče da napada civile i optužuje Zapad da eskalira i produljuje sukob pružajući potporu Kijevu.

Papa Franjo izravno je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine "spiralu nasilja i smrti", upozorivši da kriza riskira globalne posljedice koje se neće moći kontrolirati. Izrazio je duboko žaljenje zbog pripojenja ukrajinskih regija koje je "u suprotnosti s međunarodnim pravom". Prije angelusa na Trgu svetoga Petra, papa se prije tjedan dana obratio predsjedniku Ruske Federacije, moleći ga da zaustavi, "među ostalim i iz ljubavi prema vlastitom narodu, spiralu nasilja i smrti".

Papa Franjo je prvi put od početka sukoba u Ukrajini 24. veljače izrijekom spomenuo ruskoga predsjednika u svome govoru. Sveti Otac je prvi put govorio i o ruskome pripojenju ukrajinskih teritorija, osudivši "te najnovije poteze koji su u suprotnosti s načelima međunarodnog prava".

- Duboko žalim zbog ozbiljne situacije koja je stvorena posljednjih dana. Ona povećava rizik od nuklearne eskalacije do te mjere da potiče bojazan od katastrofalnih posljedica izvan kontrole na globalnoj razini - ocijenio je Franjo.

Za dijalog s Moskvom

Papa je uputio jednako snažan poziv i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Pozvao ga je da bude "otvoren za sve ozbiljne prijedloge kada je posrijedi mir". Još jednom osuđujući "ludilo" i "užas" rata, Franjo je inzistirao na poštivanju svetosti ljudskog života i "suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje".

Sveta Stolica od 24. veljače nastoji održati osjetljivu diplomatsku ravnotežu s dvjema zemljama. Ranije je papa osudio "okrutan i besmislen" rat, pritom ostavljajući otvorenom mogućnost dijaloga s Moskvom.

VIDEO: Stanovnici Kijev nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog jednog idiota koji vodi Rusiju'

.
Ključne riječi

Komentara 2

M3
Miške 3
04:44 18.10.2022.

Najprije reformiraj svoju crkvu a onda brini o UN

BA
Barba56
23:44 17.10.2022.

Mislim da i tebe treba mijenjati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije