Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitno lice Olimpijade

Umro je "olimpijski djedica", čovjek koji je bio na 14. ljetnih Olimpijskih igara

Naotoshi Yamada
Foto: REUTERS
1/2
19.03.2019.
u 15:18

Rođen je 1926. godine i bio je uspješan poduzetnik. Navijači su ga mogli vidjeti na Olimpijskim igrama još od 1964. obučenog u svoj zaštitni znak - kimono i zlatni šešir na glavi uz obvezni osmijeh.

Naotoshi Yamada, najpoznatiji ljubitelj Olimpijskih igara u Japanu i šire, koji je posjetio sve ljetne Olimpijske igre od 1964. kada su se prvi puta održale u Tokiju, umro je samo godinu dana prije nego je uspio dočekati drugo ukazanje najvećeg sportskog događaja na svijetu u njegovoj zemlji.

Ovaj je 92-godišnji poduzetnik umro prije desetak dana, no tek je sada to objavila njegova internetska stranica. U svojoj je zemlji bio poznat pod nadimkom "Olympic ojiisan" što znači Olimpijski djed. Na svim Olimpijskim igrama od 1964. gledatelji su ga mogli vidjeti kako glasno navija u svom zaštitnom znaku – kimonu uz zlatni šešir na glavi te veliki osmijeh što ga je učinilo vrlo popularnim u medijima diljem svijeta.

"Nakon što je proveo 92 godine svog života navijajući, Naotoshi Yamada, međunarodni olimpijski navijač, pozvan je na vječni počinak", stoji na njegovoj internetskoj stranici.

Rođen je 1926. te je bio uspješan poduzetnik. No, zaista ga je proslavila njegova strast prema Olimpijskim igrama. Nije propustio nijedan događaj od 1964. do 2016., a pravu je strast razvio na svojim drugim igrama, 1968. u Mexico Cityju. Tada je, pišu šaljivo na njegovoj internetskoj stranici, na utrci od 5000 metara navijao za meksičkog trkača jer je mislio da se radi o Japancu. 

- Bio je slavan i uvijek u novinama, a posebno mi se čini da je bio popularan među starijom generacijom u Japanu - rekla nam je 19-godišnja studentica Sayaka Iwamoto.

No, da su ga sasvim dobro znali i mlađi, svjedoči 23-godišnjakinja Asaki Iwamura koja je priznala da je presretna što hrvatske novine pišu o Naotoshiju Yamadi.

- Itekako će ga se sjećati sljedeće godine na igrama u Tokiju. U navijanje je unosio strast i bio je sretan kada su drugi bili sretni. I to ne samo Japanci. Drago nam je ako se njegovo ime pročulo u svijetu - rekla nam je u jednom dahu.

Mandžukić i Olić dobili ploče u Slavonskom Brodu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije