Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAO JE DUGOVANJE?

Umirovljenik tužio općinu jer mu nisu htjeli isplatiti božićnicu, ovakvom se raspletu nisu nadali

Umirovljenik u šetnji
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
03.09.2022.
u 17:33

Sud je utvrdio da Odluka o zaštiti socijalnog standarda stanovništva Općine Čeminac propisuje prigodnu pomoć za blagdane Božića i Uskrsa za umirovljenike i socijalno ugrožene osobe te da propisuje odluku o isplati koju donosi općinski načelnik na temelju odluke općinskog vijeća.

Mnogi umirovljenici s velikim nestrpljenjem iščekuju trenutak kad će na svojim računima vidjeti božićnice i uskrsnice kako bi im to olakšalo visoke troškove života. No, što kad taj novac ne stigne na račun? Upravo se to dogodilo umirovljeniku koji je zbog toga tužio općinu Čeminac.

Općina prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Osijeku mora isplatiti umirovljeniku zaostale uskrsnice i božićnice od 2018. godine. U roku od 15 dana moraju isplatiti iznos od 3050 kuna, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom. Sud je naložio Općini Čeminac da umirovljeniku plati prouzročeni parnični trošak u iznosu 8437,50 kuna, također s kamatama, piše Glas Slavonije.

Ignorirali zahtjev

U tužbi koju je podnio umirovljenik navodi se da se Općina obvezala u sklopu provedbe programa zaštite socijalnog standarda stanovništva umirovljenicima sa svog područja isplaćivati jednokratnu pomoć u povodu Božića i Uskrsa.

On se u više više navrata obraćao se Općini sa zamolbom za isplatu prigodne pomoći za Uskrs i Božić 2018., 2019., 2020. i 2021. godine, na što se Općina oglušila. Ignorirali su i zahtjev njegova odvjetnika za isplatom te pomoći.

Odvjetnik Općine je u odgovoru na tužbu učinio neupitnim da mu se umirovljenik obraćao sa zahtjevom za isplatu pomoći. Općina Čeminac navela je i to da je u vrijeme dodjele tih jednokratnih pomoći postojalo dugovanje umirovljenika prema njima "što čini prepreku za isplatu pomoći sukladno odlukama Općine". Naveli su da su pomoći planirane proračunom za svaku godinu isplate, pa ih stoga nije moguće retroaktivno isplatiti.

Sud je utvrdio da Odluka o zaštiti socijalnog standarda stanovništva Općine Čeminac propisuje prigodnu pomoć za blagdane Božića i Uskrsa za umirovljenike i socijalno ugrožene osobe te da propisuje odluku o isplati koju donosi općinski načelnik na temelju odluke općinskog vijeća. Naveli su isto tako kako se u toj odluci nigdje ne navodi da pravo na takvu pomoć nemaju osobe koje imaju dugovanje prema Općini.

U obrazloženju svoje odluke naveli su i to da Općina nije dokazala da je tužitelj imao neko dugovanje prema njima. Sud je visinu božićnica i uskrsnica utvrdio na temelju neformalnih obavijesti Općine Čeminac, jer je vjerojatno da je upravo te iznose s navedenim datumima ta općina faktično isplatila ostalim mještanima općine koji su ispunjavali uvjete.

VIDEO: Policija o ubojstvu zaštitara

Komentara 5

CR
crocro
18:06 03.09.2022.

Većinu parnica koje vode građani protiv države, građani dobijaju. To je zato što odvjetnici državnih institucija omalovažavaju, podcjenjuju i ignoriraju prava građana. A ovaj gopspodin umirovljenik sigurno je pitao i dobio upoute nekog odvjetnika (prije nego je podnio tužbu), a taj odvjetnik mu je vjerojatno rekao da ima pravo utužiti općinu i da će dobiti spor. E sad, zašto općina izvodi akrobacije i umirovljenika pravi idiotom, to je pravo pitanje. I onda je obični čovjek pšrisiljen utuživati da ostvari svoje pravo. Samo je problem što većina nema niti hrabrosti a niti novca da započne postupak, a na to ovi računaju, pa ako odbijenica prođe, dobro a ako ne, nekako će biti. Državne institucije trebaju pozvati sve građane da ostvare svoja građanska prava i da im u tome institucije pomognu a ne odmognu.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
18:24 03.09.2022.

Naveli su da su pomoći planirane proračunom za svaku godinu isplate, pa ih stoga nije moguće retroaktivno isplatiti. - Zato ćete sada isplatiti sa stavke sudski troškovi i/ili nepredviđeni troškovi. Tko radi u tim općinama nije ni čudo da gube sporove.

ŹI
ŹIVAC
07:32 04.09.2022.

Naprosto je cudno da općina ili bilo koja državna institucija zakida građanina u biti nespornim pitanjima tim više što novci kojima upravljaju su od tih istih građana prikupljeni! Postavlja se pitanje i stručnih službi i njihove odgovornosti je počesto oni savjetuju one koji odlucuju! Splet zloće, nestručnost, voluntarizma i lažne primjene pojma moći! Moć je da možeš a ne da ne možeš! Često ponašanje je po modelu mogu ali neču i što mi možeš! Tuži me!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije