Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tuđmanov dnevnik

"Uloga Franje Tuđmana u društvu je minorizirana"

knjiga o tuđmanu, franjo tuđman (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
10.12.2011.
u 22:19

Nakon završetka mise organizirano je predstavljanje trilogije knjiga "Osobni dnevnik Franje Tuđmana" u izdanju Večernjeg lista.

Na 12. obljetnicu smrti prvog predsjednika Republike, Franje Tuđmana, u crkvi Svete majke slobode na zagrebačkom je Jarunu održana misa posvećena osnivaču Hrvatske demokratske zajednice. Osim vrha HDZ-a, predvođen premijerkom Jadrankom Kosor nazočni su  bili i umirovljeni generali Ljubo Ćesić Rojs, Krešimir Ćosić, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo...

- Ono što je zasluga predsjednika Tuđmana jest da smo 90-ih godina došli do samostalne, suverene Hrvatske, da smo pobijedili u Domovinskom ratu i stvorili institucije. No, ne možemo biti zadovoljni jer su očekivanja bila puno veća - nakon bogoslužja je rekao Miroslav Tuđman, povjesničar, sin prvog predsjednika i budući saborski zastupnik u opoziciji.

Na pitanje je li zadovoljan napretkom Lijepe Naše u posljednjih 12 godina, Tuđman je rekao da su stvoreni pravni okviri i da je sada na novoj Vladi da donosi odluke sukladno planovima i programima, no da će oporba pomno motriti njihove poteze.

HDZ-ov glasnogovornik Mladen Pavić, nakon ceremonije nije dozvolio pitanja Jadranki Kosor, pa smo ostali kratki za komentar prve žene tehničke Vlade.

Odmah nakon završetka mise organizirano je predstavljanje trilogije knjiga "Osobni dnevnik Franje Tuđmana" u izdanju Večernjeg lista. O pokojnom predsjedniku govorili su novinar i kolumnist Večernjeg lista Zvonimir Despot, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak i povjesničar Ivica Miškulin. Složni su da je uloga Tuđmana u društvu minorizirana iako postoje mnoge nepoznanice vezane za njegov lik i djelo.

- Dnevnik je ovo čovjeka koji se volio šaliti, koji je volio znanost i koji je vodio nacionalni pokret - poručio je Miškulin okupljenima.

Poznati zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak koji je i osobno zastupao "političkog disidenta" smatra kako je njegova uloga u povijesnom kontekstu stvaranja samostalne Hrvatske neupitna, a kao dokaz je naveo ponovno vraćanje HDZ-a korijenima i ljudima koji su prije 2000. godine sudjelovali u kreiranju politike kršćanskih demokrata.

- Tuđman je osnovao državu i branio je. A danas je Hrvatska u položaju Dinama u ligi prvaka, kanta za napucavanje - oštar je bio Hodak kojeg su u prvom redu zorno pratili Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks i Ljubo Ćesić Rojs.

Zvonimir Despot sa govornice je uputio veliko hvala Ankici Tuđman bez koje, kaže, ne bi bilo moguće objaviti dnevnike koje je ona mukotrpnim i dugogodišnjim radom prepisala u računalo i imala najznačajniju ulogu u dešifriranju konteksta osobnih doživljaja vjerojatno najznačajnije hrvatske političke ličnosti u 20. stoljeću.

Komentara 171

MR
mravac8
10:21 11.12.2011.

vozac-trakotra To se zove idepoklonstvo. Tuđmanu pirpisuješ zasluge, ali skidaš s njega bilo kakvu odgovornost. Ili govoriš: Tuđman je zaslužan za ......, ali nije kriv za ništa. Međutim to je potpuno pogrešno i to iz jako, jako puno razlga kojekoje ne vide samo oni zabljesnuti svjetlom svog idola. Jer, upravo je suprotno - osamostaljenje Hrvatske ( pa i Slovnenije, Makednonije, Kosova, Crne Gore, Srbije ......) dio je povjesnog procesa u kojem su se osamostalile i države SSSR-a, Češka, Slovačka ........... i to na puno humaniji način, što znači da bi se i Hrvatska osamostalila i bez Tuđmana. A zašto se osamostalila upravo kako se osamostalila zasluga je Tuđmana i Miloševića.

LA
Lavica7
12:23 11.12.2011.

Steta sto nam 90-te NISTE rekli da nam je tisucljetni san ulazak u EU... Sto ste nam JOS zatajili?! Osim LOVE?

LI
libero
07:02 11.12.2011.

Krivousnom treba se na grob posrat.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije