Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istarski čelnici vjeruju u budućnost Uljanika

Miletić, Flego i Jakovčić izrazili su uvjerenje da će Uljanik naći strateškog partnera i uspješno provesti restrukturiranje, a Jakovčić je najavio da će u Europskom parlamentu inicirati raspravu o budućnosti europske brodogradnje
23. siječnja 2018. u 14:52 24 komentara 319 prikaza
Flego, Miletić i Jakovčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić razgovarali su utorak s predstavnicima opće uprave za konkuretnost Europske komisije nakon što je u ponedjeljak odobrena potpora za sanaciju hrvatskog brodogradilišta Uljanik.

Radnici Uljanika traže ostavku Uprave i nakon odobravanja kredita Nezadovoljstvo Prosvjed dvjestotinjak Uljanikovih radnika: Traže ulazak u štrajk i ostavku Uprave

Sva trojica su zahvalili Europskoj komisiji na odobravanju potpore i pohvalili učinkovitost hrvatske vlade u davanju jamstva za sanacija brodogradilišta Uljanik. Izrazili su uvjerenje da će Uljanik naći strateškog partnera i uspješno provesti restrukturiranje, a Jakovčić je najavio da će u Europskom parlamentu inicirati raspravu o budućnosti europske brodogradnje.

"Mogu iskazati zahvalnost što je Komisija prepoznala značaj brodogradnje za hrvatsko gospodarstvo, značaj u smislu broja zaposlenih, izvoznog proizvoda i velikog koncentriranog znaja u našoj tradicijskoj djelatnosti kao što je brodogradnja", rekao je Miletić.

Dodao je kako je jasno da se mora razmišljati o tome kako dugoročno osigurati održivost brodogradnje u konkurenciji s brodogradilištima iz jugoistočne Azije. Na upit koliko je izgledno da se brzo nađe strateški partner, Milietić je rekao da već postoje određena pisma namjere upućena brodogradilištu.

Flego, Miletić i Jakovčić
1 / 13
U Uljaniku se gradi prvi luksuzni kruzer na svijetu sa šest zvjezdica

"Vjerujem u Uljanik, vjerujem u radnike, upravu i znanje koje je skupljano više od 160 godina i siguran sam da će se naći kvalitetan strateški partner koji će biti spreman dokapitalizirati tvrtku i omogućiti joj da posluje, raste i razvija se bez državne pomoći", rekao je Miletić.

Flego je rekao da će nakon odobrenja državne potpore uskoro uslijediti isplata plaća radnicima u Uljaniku i nastavak proizvodnje. 
"Kao prioritetni cilj trebamo imati očuvanje proizvodnje u Puli i Rijeci u interesu naše hrvatske brodogradnje i izvoza", rekao je Flego.

Europski zastupnik Jakovčić je najavio da će inicirati raspravu u Europskom parlamentu o važnosti europske brodogradnje, koja je suočena, kako smatra, s neravnopravnom konkurencijom iz jugoistočne Azije.

Peđa Grbin 'nije trajno rješenje' Peđa Grbin pozvao Upravu pulske Uljanik grupe na odgovornost

"Europska brodograđevna industrija je na neki način podcijenjena i u tom kontekstu se mora ponuditi nova budućnost za brodogradnju ako je želimo sačuvati. Mi želimo i vjerujemo da Europa ima pravo na konkuretnost u svjetskim razmjerima i u tom smislu Europska komisija treba biti jasna. Namjeravam u Europskom parlamentu pokrenuti raspravu o budućnosti europske brodogradnje", kaže Jakovčić.

Europska komisija u ponedjeljak je zaključila da je plan Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja.

"Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje kojom će si osigurati budućnost. Stoga smo danas odobrili to jamstvo. Planom restrukturiranja mora se osigurati dugoročna održivost tog društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri", rekla je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager

Vlada je 11. siječnja  ovlastila ministarstvo financija da u ime Hrvatske izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije.

Martina Dalić ministrica Dalić: 'Uljanik treba što prije pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera' uljanik Brodogradilište Nakon odluke Europske komisije, štrajk radnika Uljanika 'u mirovanju' Uljanik Zahtjev Vladi i Upravi Uljanika Hrvatski laburisti: U što kraćem roku isplatite plaće radnicima
Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • IvanKapapulco:

  Ti isti celnici najveci su krivci za propast Uljanika. U pozadini stoji istarska Cosa nostra i malverzacija zemljistem. Sjetite se samo ministra turizma za vrijeme Milanoviceve vlade, zbog cega je dao ostavku, zbog muckanja sa terenima i gradnjom . U ... prikaži još! Uljaniku ima puno toga mutnog. Kad se sjetim tog Miletica jos ne tako davno je pjevao kako je Uljanik biser Istre. Sto se to dogodilo sa tim biserom da vise ne sjaji. O, imati ce tu drzavni odvjetnik puno posla.

 • Avatar comparator
  comparator:

  Kako da ne ta uspješna županija ima novca i uvijek se hvali kako više daje u proračun nego iz njega dobija pa neka sada odriješi kesu.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Eto Jakovčić našao strateškog partnera u vladi HR koja ga sklonila u EU parlament umjesto da mu sudi za traženje mita austrijanca Franza Listza. Nikad mi na zelenu granu s tim udbaškim kadrovima!